היא לא אוהבת סכיני שף, דודה שלי. היא אוהבת "סכין, רגילה, חדה, כמו שקונים בקרית אליעזר!" מזל שהיו לי כאלה בהישג יד.

ביום שמח אחד סבתי שתחיה, דודתי האהובה והילד המתוק ביקום הגיעו לבקר אותי. הכנתי קציצות ואורז. כמה שמחתי לגלות שסבתא שלי לא הגיעה בידיים ריקות, כי אם מלאות בשניצלים שלה. "צריך רק לטגן!" היא אמרה, הפשילה שרוולים ונכנסה למטבח.

בעודנו מחכים שסבתא שלי תטגן את השניצלים המעולים שלה ושהדודה שלי תחתוך סלט בסכין-רגילה-חדה-כמו-שקונים-בקרית-אליעזר, סיפרתי לילד בהתלהבות על הקציצות שלי. "אני לא אוכל קציצות!" - הוא ילד מחונך, הוא לא אומר איכס על אוכל, ככה לימדו אותו. אבל קציצות הוא לא אוהב. "מה???! אז בשביל מי הכנתי את כל זה?" יצא לי מהפה משפט של אמי המופלאה ז"ל. "לא בשבילי. אני לא אוכל קציצות", הוא חזר על המנטרה. טוב, הבנתי. "אבל הן ממש טעימות, האמן לי!" תגובתו הצפויה: "אני לא אוכל קציצות!"

כשאומרים לי "לא תצליחי", "אי אפשר", "אני לא אוכל קציצות" או "הפסנתר לא ייכנס" (כך אמר לי החתיך כשעברנו לדירה חדשה והפסנתר עשה קצת צרות למובילים) – זה רק גורם לי להוכיח את ההפך. אין דבר שהוא בלתי אפשרי, על אחת כמה וכמה אם יש מי שטורח לרפות את ידי. הפסנתר, אגב, נכנס. כמו גדול הוא נכנס. גם הילד המתוק ביקום הסכים לטעום, בדרך פלא, מהקציצות באותו יום.

מאז הוא אוהב קציצות. לא את כל הקציצות. רק את אלה. כי אלה קציצות שילדים אוהבים. מתוקות במידה, מעט חמוצות ויפות יפות. כמו ספר טוב, גם כאן אתם תפחדו מהרגע שבו הן ייגמרו.

 

קציצות ללא טיגון שילדים אוהבים – ברוטב חמוץ מתוק

 

מרכיבים

 

לקציצות

500 גרם עוף טחון

500 גרם בשר בקר טחון

1/2 כוס פירורי לחם

1 צרור פטרוזיליה קצוץ דק

1 בצל קצוץ דק

1 ביצה

1 כף כמון

1 כף פפריקה מתוקה (או תבלין עוף)

מלח

פלפל שחור

אפשרות: 1/2 כוס מי סודה

 

לרוטב

2 כפות שמן או 1/4 כוס מים, למי שרוצה להימנע מטיגון בשמן

1 בצל חתוך לפרוסות

4 כפות רוטב סויה

2 כפות סוכר חום

2 כפות רוטב צ'ילי מתוק

מיץ מלימון אחד

1 קופסה קטנה (100 גרם) רסק עגבניות

1 כוס מים

 

אופן ההכנה

1. שמים בקערה את כל מרכיבי הקציצות ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. אם רוצים קציצות אווריריות במיוחד – אפשר להוסיף לתערובת 1/2 כוס מי סודה ולערבב היטב.

2. שמים 2 כפות שמן בסיר רחב ככל האפשר ומחממים על להבה בינונית. מוסיפים את פרוסות הבצל ומטגנים עד להזהבה. שימו לב: אפשר להחליף את השמן ב-1/4 כוס מים – אם עושים זאת חשוב להקפיד לבחוש ולראות איך לאט לאט הבצל הופך לשקוף ויפה.

3. מוסיפים לסיר את שאר מרכיבי הרוטב, סוגרים את המכסה ומביאים לרתיחה עדינה.

4. בינתיים יוצרים קציצות אחידות בגודלן. כשהרוטב רותח שמים את הקציצות בסיר זו לצד זו.

5. סוגרים את המכסה ומבשלים 20 דקות על אש בינונית בלי לגעת בקציצות או להזיז אותן.

6. מערבבים את הקציצות בעדינות, כך שיצופו ברוטב, ומכסים את הסיר. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה במשך 30 דקות. אפשר לבחוש מדי פעם. אם הרוטב מצטמצם מדי אפשר להוסיף מעט מים.

 

לבלוג הנוסף של נחמה שובתת, שבו היא מנציחה באמצעות מתכונים וזיכרונות את אמה שנפטרה לפני שנתיים - לחצו כאן