מתאים למדורה? (צילום: thinkstock)
מתאים למדורה? (צילום: thinkstock)

 

איזה תפוח אדמה כדאי לכם לבחור למדורת ל"ג בעומר הקרבה? קיבוצי חבל מעון בנגב המערבי, מגדלי תפוחי אדמה "דוד משה", ממליצים לבחור למדורה בזנים המצטיינים במרקם יבש יחסית כדי שטעמם יהיה המשובח ביותר. שלושה מתוך זני תפוחי האדמה הנמצאים בתקופה זו של השנה בשוק מתאימים גם למדורות: ג'לי – זן בעל גוון צהבהב שמקורו בגרמניה; דיטה – זן הולנדי בעל פקעת מוארכת שבשרה צהוב; וזן ויולדי – זן הולנדי בעל צורה אליפטית וקליפה בהירה.

על מנת להקל על הצרכנים המתלבטים, תפוחי האדמה נארזים מראש באריזות בצבעים שונים על פי השימוש המומלץ בהם: מילוי ואפייה - צהוב, בישול ומרק - ירוק, וטיגון וצ'יפס – אדום.

 המומחים בנגב המערבי ממליצים על כמה צעדים קלילים לתפוח אדמה טעים ולא מפוחם מהמדורה שלכם:

 1. מומלץ לבחור תפוחי אדמה בגודל אחיד כדי שתזמון הוצאתם מהמדורה יהיה אחיד. כך כל המשתתפים יוכלו לאכול ביחד ואף אחד לא יצטרך להמתין עד שכל תפוחי אדמה יתרככו.

2. תיבול: תפוח אדמה הוא טעים גם בעצמו ללא כל תוספת, אך אפשר להשביח את טעמו בשמן, מלח ורוזמרין.

3. מוטב להימנע מניקוב, קילוף או חצייה של תפוחי האדמה: פעולות אלו אינן מזרזות את הצלייה כפי שנהוג להניח.

4. לגיוון הטעם אפשר לזרוק לגחלים גם בצל, גזר וירקות שורש נוספים עטופים באלומיניום עם מעט שמן זית.

5. הוצאה בטוחה: לפני העברת תפוחי האדמה לאש מומלץ להעביר ביניהם חוט מתכת שיחבר את הפקעות לשרשרת ויקל על הוצאתם.

6. זמן מדורה: הזמן המקסימלי לשהות של תפוחי האדמה במדורה הוא 45 דקות עד שעה כדי למנוע פיחום.

 

עדיף עם הקליפה – ולוותר על הצ'יפס

גם במדורה, מתברר שכדאי לשמור על הקליפה. זו עשירה בנוגדי חמצון טבעיים מסוג פוליפנולים שהבולט מביניהם נקרא חומצה פרולית, המפחיתה בכ-80% את הנזק של הכולסטרול הרע בדם, כפי שנמצא בניסוי על חיות מעבדה. יתרון נוסף לקליפה הוא בתוספת סיבים תזונתיים. העדיפו לאכול את תפוח האדמה בקליפתו בכל שיטת בישול שתבחרו.

האם לצבע תפוח האדמה יש קשר לעוצמת נוגדי החמצון שלו? על פי נתוני טבלת עוצמת נוגדי החמצון במזונות המכונה ORAC, עוצמת נוגדי החמצון של תפוחי אדמה זהובים אפויים בקליפתם היא הגבוהה ביותר. אחריהם נמצאים תפוחי אדומים אפויים בקליפתם ואת כמות נוגדי החמצון הנמוכה ביותר תמצאו בתפוחי האדמה הלבנים.

ומה באשר לקלוריות? תפוח אדמה בינוני במשקל 175 גרם מספק כ-160 קלוריות וכ-20% בממוצע מהכמות המומלצת ליום של ויטמין B6, חומצה פולית, אשלגן ו-ויטמין C, זאת בנוסף לנוגדי החמצון הטבעיים, לפחמימות ולתחושת השובע.

ואיך תשבעו מהר יותר? במחקר שנעשה באוניברסיטת לונד שבשבדיה, נמצא שתגיעו לתחושת שובע מהר יותר אם תאכלו את תפוח האדמה כשהוא מבושל במים בשלמותו או כמחית, לעומת אכילת אותה כמות קלורית בצורת צ'יפס.