מדוושים: מסלול משפחתי בנגב

 

שדה צין, ברמת הנגב, ממוקם בין קיבוץ שדה בוקר למדרשת בן גוריון, מעל נחל צין. בחלקו הוא משמש כשטחי החקלאות של קיבוץ שדה בוקר ובחלקו השני מוכרז כגן הפסלים שבו מוצגים פסליו של האמן עזרא אוריון. מהגן יוצא שביל אופניים באורך 5 ק"מ עד לשדה צין המדורג ברמת קושי קלה ביותר ולכן מומלץ גם לרכיבה משפחתית. תוכלו להגיע מאובזרים באופניים שלכם או לשכור זוג במרכז גיאופן, שם תקבלו גם הדרכה והסברים מאסף עמיחי. מהמרכז, אגב, יוצאים טיולי אופניים מודרכים למרחבי הר הנגב ומכתש רמון.

 

עוד טיולי שטח

>> מצפון לדרום: 9 מסלולי אופניים מומלצים

>> טיולי אופניים ליד מים

 

תחילתו של המסלול בשער המזרחי האחורי (שער הולכי רגל) של מדרשת בן גוריון הממוקם בקצה שכונת נווה צין. השביל היוצא מהשער מסומן באדום ומוביל אל המנחת - מסלול המראות ונחיתות שנבנה במיוחד לשימושו של דוד בן גוריון שמטעמי צניעות, כנראה, סירב להשתמש בו ומי שהשתמשו בו אז והיום הם בעיקר המבקרים.

 

מהמנחת ממשיכים בשביל ומקפידים שלא לסטות ממנו בנקודה זו ולא לרדת עם סימון השביל השחור היורד אל מעלה צין, כי מדובר בדרך עפר תלולה וסלולה היטב העוברת לאורכו של ציר הנפט, אך היא מתאימה לרוכבים מנוסים בלבד. השביל האדום מוביל מהמנחת אל מיצד צין - מיצד רומי משוחזר שיושביו שמרו על דרכי הבשמים שעברו באזור.

 

בהמשך עוד נקודת עצירה מעניינת - האנדרטה לזכרו של איתן מינץ, חבר קיבוץ שדה בוקר שנהרג ב־1953 בדרכו לפטרה ביחד עם ארבעה חברים. הגלעד ממוקם במרחק 10 מטרים מהמיצד וצופה אל פטרה.

 

הלאה בדיווש אל גבעת הפסלים שעליה ניצב המיצב "אנשים" של אוריון, המורכב מפסי רכבת הניצבים באדמה. מכאן תצפית מרשימה על נחל ובקעת צין, על שיפוליהם של רכס חתירה ורכס חצירה ובימי ראות טובים אפשר להרחיק ולתצפת עד הרי אדום. מנקודה זו עושים אחורה פנה וחוזרים אל המדרשה בשביל המסומן בירוק שעובר על שפת המצוק והטיילת המדברית.

 

שימו לב, הקטע האחרון של השביל הוא מעט מאתגר הודות למעברי הערוצונים, אך מי שרוצה לדלג עליהם יוכל לעקוף אותם ולהתחבר שוב לשביל האדום המוביל חזרה למדרשה.

 

  • על הדרך: צריף בן גוריון הוותיק שעבר לאחרונה שיפוץ ושומר על הפשטות והצניעות האותנטית שבה חיו דוד ופולה, תערוכת קריקטורות של בן גוריון, מיצג אנימציה המספר על חייו ויחסו לנגב ומופע אורקולי במכון למורשת בן גוריון.  08-6560469.

 

  • למה: כי גם הזקן יהיה בוודאי שמח שהגעתם עד הלום.
  • כמה: ללא תשלום
  • מתי: באביב לאורך כל היום, בקיץ בשעות הבוקר ולקראת שקיעה
  • פרטים: גיאופן - המרכז לרכיבה מדברית, שדה בוקר. 08-6553350

 

 

שומר על הפשטות והצניעות. צריף בן גוריון (צילום: חנן אפשטיין)
שומר על הפשטות והצניעות. צריף בן גוריון (צילום: חנן אפשטיין)

 

 

4X4: טיול ג'יפים בציר המעיינות

 

בועז עוז הוא ג'יפאי ששולט בשבילי הערבה גם בעיניים עצומות. הפעם הוא הוביל לטיול לאורך ציר המעיינות הצפוני מעין חצבה עד לאורחן עין יהב, כשהכיוון הוא דרומה.  המסלול, שמומלץ גם לרוכבי אופניים, הוא בדרגת קלה המתאימה גם לחסרי ניסיון בנהיגת שטח, אך אם תרצו את הערך המוסף ואת סיפורי המקום, אתם מוזמנים להצטרף לעוז.

 

תחילת המסלול ליד תחנת האוטובוס ממערב לפונדק עין חצבה, שם פונים לדרך עפר המסומנת בשחור, כשכיוון הנסיעה הוא מערב. לאחר כ־3 ק"מ מגיעים לעין זך ובו 3 בריכות שנחפרו על ידי הבדואים כדי לספק מים לבעלי החיים.

 

מעין זך ממשיכים כ־1 ק"מ דרומה עד למגרש החנייה של עין תמיד. מהחנייה הולכים כ־150 מטר מערבה עד לנווה המדבר הירוק - ערוץ הנחל המסתתר בין עצי תמר וצמחיית הנחלים. משמאל למעיין תוכלו לראות את בית העלמין של משפחת אל ע'מרני הבדואית שחיה בנחלת אבותיה.

 

בחזרה לג'יפ, ממשיכים כ־9 ק"מ דרומה עד למצפור ע"ש עידן גדיש שנהרג בעת מחקר. מהמצפור משקיפים על מכלאת האקלום של הראמים שמתגוררים שם לפני שחרורם לטבע.

 

הלאה, דרומה, עוד כ־2 ק"מ אחריהם פונים מזרחה, נוסעים כ־500 מטר עד לעין דוחן, קידוח נטוש המגיר מים מליחים להרוויית החיות.

 

ממשיכים דרומה עוד כ־9 ק"מ ובדרך חוצים את ערוץ נחל נקרות, שם מתחלף סימון השבילים לאדום. אחרי כ־3 ק"מ בשביל האדום פונים מזרחה ונוסעים 1.5 ק"מ עד לפארק ספיר. אפשר לסיים בפיקניק ומנוחה על שפת האגם בפארק או להמשיך עוד כ־9 ק"מ עד למואה.

 

  • למה: "כי נבקעו במדבר מים".
  • מתי: עכשיו זו העונה הנהדרת לערבה ובימים חמים עם הזריחה ולקראת השקיעה אז תרוויחו את קסמו של מהדבר לעת הדמדומים.
  • פרטים: בועז עוז, שבילים במדבר, מושב חצבה. 08-6581829.
  • איך מגיעים: מכביש 90 ליד תחנת האוטובוס.

 

 פותחים ציר (צילום: שבילים במדבר)
פותחים ציר (צילום: שבילים במדבר)

 

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס 

 

>> לכל טיולי השטח