הייתם מאמינים שמצות יכולות להיות כל כך אלגנטיות? גביע מצה במילוי קורקבנים (צילום: אסנת לסטר)
הייתם מאמינים שמצות יכולות להיות כל כך אלגנטיות? גביע מצה במילוי קורקבנים (צילום: אסנת לסטר)

 

בפסח נחלקת אוכלוסיית ישראל, כנהוג, לשלושה חלקים:

המשפחתיים: אלה שעושים סדר משפחתי מצומצם - מי שגר בבית, אולי גם סבתא או איזו דודה, וזהו. הם אולי קצת חורגים מההיקף של ארוחת ערב שישי רגילה, אבל נשארים במסגרת האינטימית של המשפחה המצומצמת.

האורחים: לא משנה אם הם מתארחים אצל הסבתא, הדודה, ההורים או חברים – אין ספק שהם עשו את העסקה הכי משתלמת. בשעות אחר הצהריים המאוחרות של ערב החג אפשר לראות אותם יושבים במכוניות עם בגדים חגיגיים וסירים על הברכיים, ואולי גם זר פרחים ובקבוק יין. לפעמים יש על גגון המכונית כמה מזרנים ושמיכות, שפירושם כי הנוסעים מתכוונים להתאכסן אצל המארחים עד מוצאי החג.

המארחים: לאלה יש את התפקיד הקשה ביותר בחג - הם מבשלים, מסדרים את השולחנות, גוררים כיסאות מהשכנים שנוסעים להתארח, ומסדרים מקומות לינה. בקיצור: הרבה בלגאן! למארחים גם יש בעצם סדר שני למחרת - האורחים שנשארו לישון צריכים לאכול גם אז, מה לעשות.

מילה לאלה שחוגגים במסגרת משפחתית מצומצמת: שמחו בחלקכם - לפעמים זה הרבה יותר כיף מאשר כל הבלגאן עם המון אנשים.

מילה לאלה שמארחים: תשאירו את הבלגאן ותסדרו רק אחרי פסח - אם תסדרו בזמן שהאורחים נמצאים לא יהיה לכם זמן ליהנות מחברתם.

מילה למתארחים: אל תהפכו למבקרים ומעצבי פנים. נתנו לכם חדר לישון בו? אל תזיזו כלום והשאירו את החדר כמו שקיבלתם אותו. אל תשכחו שבשנה הבאה יכול להיות שאתם תהיו המארחים.

ואגב, ויש קבוצה קטנה נוספת: השוטרים שעומדים בצמתים ומכוונים את התנועה כדי שכולם יתחילו את הסדר בזמן. כשהילדים שלי היו קטנים הצטיידנו ב-3-2 זרי פרחים כאשר נסענו לליל הסדר. בדרך עצרנו ליד כל שוטר, ואחד הילדים העניק לו פרח מהזר. מה שנשאר מהזרים התקבל בשמחה אצל המארחים שלנו.

 

מה עושים עם כל המצות האלה?

הגענו למתכונים. דווקא בארוחה הכי גדולה בשנה אין לחם, אבל האמת היא שזה לא משנה – במילא לא צריך אותו. אנחנו זוללים המון מנות ראשונות ותכולה של סירים שלמים וקדרות ומנות אחרונות – ולמי יש מקום בבטן לבצק? תמיד נשארות המון מצות, שמספיקות להרבה יותר משבוע. אז מה עושים אתן?

למאזיני "סיר לשבת" יש בשבילכם כמה רעיונות טעימים לניצול העודפים - ואת המצות שיישארו (ובטוח שיישארו) תוכלו לטחון לקמח מצה או לשבור לתוך צלחת המרק (או לקפה, כמו שנהג אבא שלי לעשות כל ימות השנה).

 

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

לבוא בידיים מלאות: מנות חגיגיות שאפשר להביא כשמתארחים

ליל סדר בדקה ה-90: תפריט חגיגי מהיר וקל להכנה

עוגות לפסח: 6 עוגות נהדרות לערב החג ולחול המועד

מוס שוקולד חלבה בשכבות: מרשים, קל להכנה - ולא מכביד

 

פשטידת מצות עם בשר ותפוחי אדמה

פשטידת מצות עם בשר ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת מצות עם בשר ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של פרח הופמן מחיפה.

 

מרכיבים (תבנית בגודל 25X30 ס"מ)

4 מצות

שמן לטיגון

1 בצל קצוץ

500 גרם בשר בקר טחון

100 גרם (1 כוס) צנוברים

1/2 כוס שמיר קצוץ

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כוס יין אדום יבש

3 תפוחי אדמה

4 ביצים

 

אופן ההכנה

1. טובלים את המצות במים ומניחים אותן בין שכבות של מגבות נייר לחות במשך כ-20 דקות, כדי שיתרככו.

2. מחממים את התנור ל-170 מעלות.

3. מחממים במחבת את השמן ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא מתרכך והופך לשקוף.

4. מוסיפים למחבת את הבשר, ומטגנים 4-3 דקות תוך בחישה והפרדת פירורי הבשר בעזרת מזלג.

5. מוסיפים את הצנוברים, השמיר, התבלינים והיין וממשיכים ומבשלים תוך ערבוב על אש קטנה עוד 4-3 דקות.

6. קולפים את תפוחי האדמה וחוצים אותם. מבשלים במים רותחים עד שהם מתרככים. מסננים ומועכים לפירה.

7. מוסיפים לתערובת הבשר מחצית מכמות הפירה ואת הביצים, ומערבבים לתערובת אחידה.

8. משמנים את התבנית ומניחים בה 2 מצות רטובות.

9. משטחים את תערובת הבשר ותפוחי האדמה על המצות.

10. מניחים על התערובת את שתי המצות הנותרות, ומשטחים עליהן את יתרת הפירה.

11. אופים שעה ללא כיסוי.

 

 

גביעי מצה במילוי קורקבנים

הכי קל להכין את המנה היפהפייה הזאת בתבנית שקעים מסיליקון. אבל הבשורה הטובה היא שהגביעים נחלצים בקלות גם מתבנית שקעים מתכתית רגילה ששומנה קלות.

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים (12 מנות)

1/2 ק"ג קורקבנים

3 עלי דפנה

5 גרגירי פלפל אנגלי

5 גרגירי פלפל שחור

שמן זית

2 בצלים בינוניים קצוצים

2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות קטנות

100 גרם (1 כוס) צנוברים

1 כף אבקת מרק עוף

1/2 כפית פלפל לבן טחון

1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

לגביעי המצות

8 ביצים

8 מצות

 

אופן ההכנה

 

המילוי

1. שמים בסיר לחץ את הקורקבנים, עלי הדפנה וגרגירי הפלפל האנגלי והפלפל השחור.

2. מוסיפים מים עד לכיסוי הקורקבנים. סוגרים את הסיר ושמים על האש. לאחר שמתחיל לצאת מהשסתום קיטור ממשיכים לבשל עוד 20 דקות. מכבים את האש ומחכים 15 דקות לפחות לפני שפותחים את הסיר (הבשר ימשיך להתבשל בזמן הזה). אפשר לבשל את הקורקבנים גם בסיר רגיל: שמים אותם בסיר יחד עם עלי הדפנה ושני סוגי הפלפל, מכסים במים ומבשלים ברתיחה שעה לפחות, עד שהקורקבנים מתרככים.

3. מסננים את הקורקבנים, ומשליכים את עלי הדפנה וגרגירי הפלפלים. חותכים את הקורקבנים לקוביות קטנות.

4. מחממים במחבת שמן זית. מוסיפים את הבצל הקצוץ וקוביות הפלפל ומטגנים תוך ערבוב עד שהבצל הופך לשקוף ורך.

5. מוסיפים למחבת את הקורקבנים וממשיכים לטגן עוד כמה דקות.

6. מוסיפים את הצנוברים והתבלינים, מערבבים וממשיכים לטגן תוך ערבוב עוד כמה דקות.

 

הגביעים

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. טורפים את הביצים.

3. טובלים כל מצה במים חמים ולאחר מכן בבלילת הביצים. מקפידים שהבלילה תצפה היטב את המצות.

4. מניחים את המצות בקערה, מכסים ומניחים בצד ל-30-20 דקות, כדי שהמצות יתרככו.

5. משמנים תבנית שקעים. קורעים מהמצות המצופות בביצה ומרפדים בחתיכות את השקעים - בלילת הביצים מדביקה את חתיכות המצה יחד ממש כאילו עובדים בפלסטלינה.

6. ממלאים את הגביעים במילוי הקורקבנים.

7. אופים 20 דקות.

 

 

"בלינצ'ס" במילוי תפוחי אדמה

"בלינצ'ס" במילוי תפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)
"בלינצ'ס" במילוי תפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של מתיה אורון ממטולה.

 

מרכיבים (8 מנות)

4 תפוחי אדמה

שמן לטיגון

1 בצל קצוץ

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

4 מצות

2 ביצים

 

אופן ההכנה

1. מקלפים את תפוחי האדמה, חוצים אותם ומבשלים במים רותחים עד שהם מתרככים.

2. מסננים מהנוזלים ומועכים לפירה.

3. מחממים במחבת שמן ומטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה קלה.

4. מערבבים את פירה תפוחי האדמה עם הבצל המטוגן, המלח והפלפל.

5. טובלים את המצות במים ומניחים אותן בין שכבות של מגבות נייר לחות במשך כ-20 דקות, כדי שיתרככו.

6. חוצים כל מצה במרכזה. מניחים בקצה הצר של כל מחצית מצה כף גדושה מפירה תפוחי האדמה ומגלגלים.

7. מחממים שמן במחבת. טורפים את הביצים בקערית.

8. טובלים את הבלינצ'סים בביצים הטרופות ומטגנים כ-4 דקות מכל צד, עד שהם מזהיבים.

 

 

מצה בריי 

מצה בריי (צילום: אסנת לסטר)
מצה בריי (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של פנינה נפוסי מקרית אתא.

 

מרכיבים (4 מנות)

4 מצות שבורות

5-4 ביצים (תלוי בגודל הביצים)

1/2 כפית פלפל שחור

1 כפית שטוחה מלח

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה

1. שמים את שברי המצות בקערה ומכסים במים רותחים. ממתינים 2 דקות ומסננים את המצות מהמים.

2. טורפים את הביצים בקערה. מוסיפים את המצות, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים.

3. מחממים שמן במחבת על אש בינונית. באמצעות כף עורמים במחבת 3-2 תלוליות מהתערובת. מטגנים כ-4 דקות, עד שצדן התחתון של המצה בריי משחים. הופכים ומטגנים כ-3-2 דקות נוספות, עד שגם הצד השני משחים. אפשר להכין גם מצה בריי גדולה: יוצקים את כל התערובת למחבת ומטגנים על אש בינונית-נמוכה כ-7 דקות, עד שצדה התחתון של המצה בריי משחים. הופכים ומטגנים כ-7 דקות נוספות, עד שגם הצד השני משחים.

 

גיוון

אפשר לאכול את המצה בריי עם סוכר. במקרה זה לא מוסיפים לתערובת מלח ופלפל.

 

 

"בלינצ'ס" מצות במילוי גבינה וצימוקים

"בלינצ'ס" מצות במילוי גבינה וצימוקים (צילום: אסנת לסטר)
"בלינצ'ס" מצות במילוי גבינה וצימוקים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים (8 בלינצ'סים)

4 מצות

100 גרם (3/4 כוס) צימוקים

2 כפות יין אדום מתוק

250 גרם גבינה לבנה 9% או גבינת שמנת

2 כפות סוכר

1 כפית תמצית וניל

70 גרם (2/3 כוס) אגוזי מלך גרוסים גס

1 חלמון ביצה

שמן לטיגון

2 ביצים טרופות

 

אופן ההכנה

1. טובלים את המצות במים ומניחים אותן בין שכבות של מגבות נייר לחות במשך כ-20 דקות, כדי שיתרככו.

2. בזמן שהמצות מתרככות משרים את הצימוקים ביין.

3. מערבבים את הגבינה, הסוכר, הצימוקים (כולל היין), תמצית הווניל, האגוזים והחלמון.

4. חוצים כל מצה לשניים.

5. חוצים כל מצה במרכזה. מניחים בקצה הצר של כל מחצית מצה כף גדושה מתערובת הגבינה האדמה ומגלגלים.

6. מחממים שמן במחבת. טורפים את הביצים בקערית.

7. טובלים את הבלינצ'סים בביצים הטרופות ומטגנים כ-4 דקות מכל צד, עד שהם מזהיבים.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00