סלט אורז, בטטה ואגוזים ברוטב לימון כבוש

 

מתכון של נעמה רן.

 

מרכיבים (6-4 מנות)

  • 1 בטטה, קלופה וחתוכה לקוביות קטנות
  • 2 כפות שמן זית ‭
  • 1/2 1 ליטרים מים
  • 1 כפית מלח
  • 1 כוס אורז בסמטי
  • ‭1/4‬ כוס אורז פרא
  • ‭1/3‬ כוס אגוזי לוז קלויים, קצוצים גס
  • ‭1/3‬ כוס עירית קצוצה דק

 

לרוטב

  • 2 כפות לימון כבוש קצוץ דק, או מחית לימונים כבושים
  • 4 כפות שמן זית
  • 1 כף עלי טימין
  • מלח (אם צריך)
  • מעט פלפל שחור

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. שמים בקערה את קוביות הבטטה ושמן הזית ומערבבים. מעבירים לתבנית ואופים כ-30 דקות, עד שהקוביות רכות ושחומות.
  3. ממלאים סיר בליטר וחצי מים, מוסיפים את המלח ומביאים לרתיחה. מוסיפים את האורז הבסמטי, מביאים לרתיחה ומכסים. מנמיכים את הלהבה למינימום ומבשלים כ-20 דקות, עד שהמים נספגים באורז והוא רך.
  4. ממלאים סיר קטן בחצי כוס מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את אורז הפרא ומכסים את הסיר. מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה, עד שהמים נספגים והאורז מוכן לאכילה (אם לא נותרו בסיר מים והאורז עדיין לא מבושל, מוסיפים מעט מים וממשיכים לבשל).
  5. מכינים את הרוטב: שמים את כל מרכיביו בקערית וטורפים.
  6. מעבירים לקערה את שני סוגי האורז ויוצקים עליהם את הרוטב. מערבבים ומצננים. מוסיפים את הבטטה, האגוזים והעירית, מערבבים ומגישים.

 

איך מכינים מראש?

  • מכינים את הבטטה ואת שני סוגי האורז, מצננים ושומרים במקרר עד יומיים בכלים אטומים. כשעה לפני ההגשה מוציאים אותם מהמקרר, כדי שיחזרו לטמפרטורת החדר. מכינים את הרוטב ומרכיבים את הסלט כמו בסעיפים 6-5.

 

 

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

 

תבשיל גזר חריף

 

מתכון של מיכל לוי-אלחלל.

 

מרכיבים (6 מנות)

  • 10 גזרים גדולים, קלופים
  • 4 שיני שום, קלופות ‭
  • 1/4‬ כוס שמן זית
  • 2 כפות מיץ לימון טרי
  • 1/4‬ כוס פטרוזיליה קצוצה דק
  • 1 כף פלפל ירוק חריף טרי, חתוך לקוביות קטנות ‭
  • 1/2‬ כפית פפריקה מתוקה
  • 2 כפות שקדים קלופים פרוסים, קלויים קלות במחבת יבשה

 

אופן ההכנה

  1. חותכים את הגזרים לרצועות ארוכות ודקות ומניחים במחבת גדולה ועמוקה. מוסיפים את שיני השום ומים עד כיסוי. מרתיחים, מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים כ-10 דקות, עד שהגזרים מתרככים אך עדיין פריכים.
  2. בזמן שהגזרים מתבשלים מערבבים בקערה את יתר המרכיבים.
  3. מסננים את הגזרים, נפטרים משיני השום ומוסיפים לקערה. מערבבים היטב ומגישים חם, בטמפרטורת החדר או אפילו קר.

 

איך מכינים מראש?

  • אפשר להכין את המנה עד יומיים מראש ולאחסן במקרר. אם רוצים להגיש את המנה חמה, לפני ההגשה מקפיצים אותה כמה דקות במחבת גדולה או בסיר, כדי שתתחמם.

 

 

תפוחי אדמה אפויים עם מרווה

 

מתכון של ליאת פז.

 

מרכיבים (6 מנות)

  • 6 תפוחי אדמה בינוניים מזן דזירה ‭
  • 1/2‬ כוס שמן זית
  • עלים מ-2 גבעולי מרווה
  • 1 כף מלח גס (רצוי מלח ים אטלנטי)

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. ‭
  2. שוטפים היטב את תפוחי האדמה ומייבשים אותם. חותכים אותם לרוחבם לפרוסות דקות, אך לא עד הסוף - כך שהן יישארו מחוברות זו לזו בבסיסן.
  3. מניחים את תפוחי האדמה בתבנית, יוצקים עליהם את שמן הזית ואופים חצי שעה.
  4. מוציאים מהתנור. מפזרים בין פרוסות תפוחי האדמה את עלי המרווה, זורים עליהם את המלח ומחזירים לתנור לשעה נוספת.

 

איך מכינים מראש?

  • מכינים את תפוחי האדמה כמתואר בסעיפים 3-1. מוציאים מהתנור, מכסים ושומרים בטמפרטורת החדר. כשעה לפני הארוחה מסיימים את האפייה כמתואר בסעיף 7.

 

  

פירה כתום

 

מתכון של קלי מגר.

 

מרכיבים (8-6 מנות)

  • 1 דלורית במשקל כ-700 גרם, קלופה וחתוכה לחתיכות גדולות
  • 1 תפוח אדמה גדול, קלוף וחתוך גס
  • 1 בטטה בינונית, קלופה וחתוכה גס ‭
  • 1/4‬ כוס שמן זית או 3 כפות שומן אווז
  • מיץ מ-1 לימון בינוני
  • מלח
  • פלפל שחור
  • לקישוט: 1 כף פטרוזיליה קצוצה

 

אופן ההכנה

  1. שמים את הירקות בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל בבעבוע עדין עד שהם רכים. מסננים ושומרים כוס ממי הבישול.
  2. שמים את הירקות בקערה ומועכים למחית אחידה. מוסיפים בהדרגה את השמן (או השומן), מיץ הלימון ומי הבישול, עד לקבלת הסמיכות הרצויה. מתבלים במלח ובפלפל.
  3. מקשטים בפטרוזיליה קצוצה ומגישים חם.

 

איך מכינים מראש?

  • אפשר להכין את המנה עד יומיים מראש ולאחסן במקרר. לפני ההגשה מחממים במיקרוגל וזורים את הפטרוזיליה.

 

 

בצלים במלית חציל קלוי עם פלפלים, צנוברים ושזיפים מיובשים

 

מתכון של סיון גולדברג.

 

מרכיבים (10 מנות)

  • 2 חצילים
  • 10 בצלים גדולים, קלופים
  • ‭1/2‬ כוס יין לבן
  • 2 כפות צנוברים
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כוס קוביות קטנטנות של פלפל אדום 
  • מלח
  • פלפל שחור
  • 6 שיני שום, קלופות וקצוצות
  • 2 כפות שזיפים שחורים מיובשים, מגולענים ופרוסים
  • 1 כוס תערובת עשבי תיבול קצוצים (פטרוזיליה, כוסברה, נענע, שמיר)
  • ‭1/2‬ כוס יין אדום
  • 1 כף סילאן
  • 1 כפית כורכום

 

אופן ההכנה
  1. מניחים את החצילים על להבת הכיריים וקולים ‭8-6‬ דקות מכל צד, עד שקליפתם משחירה. מצננים, חוצים ומרוקנים את בשרם בכף לקערה.
  2. מוציאים מהבצלים את 4 השכבות הפנימיות באמצעות סכין קטנה או בכף פריזיאן  (דואגים להשאיר תחתית עבה, כך שיישמרו שלמים‭.(‬
  3. ממלאים סיר במים, ממליחים, מוסיפים את היין הלבן ומרתיחים. מבשלים את הבצלים במים הרותחים 5 דקות. מוציאים ומניחים על צלחת מרופדת בנייר סופג.
  4. שמים את הצנוברים במחבת יבשה וקולים כמה דקות על להבת הכיריים עד שהם מזהיבים קלות.
  5. מחממים את התנור ל-220‬ מעלות.
  6. מחממים את שמן הזית במחבת. מוסיפים את הפלפל ומטגנים כ‭10-‬ דקות. מוסיפים את הקוביות לקערת החצילים, ומוסיפים גם את השום, הצנוברים, השזיפים, עשבי התיבול, מלח ופלפל. מערבבים.
  7. ממלאים את הבצלים בתערובת, ומניחים בצפיפות בתבנית.
  8. שמים בקערה את היין האדום, הסילאן והכורכום, ומערבבים. יוצקים על הבצלים שבתבנית ואופים חצי שעה.
  9. מוציאים מהתנור. מנמיכים את החום ל‭180-‬ מעלות, מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים עוד שעה ורבע. מגישים חם.

 

איך מכינים מראש?

  • אפשר להכין את המנה עד יומיים מראש. לפני ההגשה מחממים אותה כשהיא מכוסה ברדיד אלומיניום בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

 

 

תפוחי אדמה ברוטב עשבי תיבול

 

מתכון של קלי מגר.

 

מרכיבים (6 מנות)

 

  • 1 ק"ג תפוחי אדמה קטנים, קלופים ‭

 

לרוטב

  • 1/2‬ צרור עלי פטרוזיליה
  • 5 גבעולי זעתר
  • 5 עלי נענע
  • 5 עלי בזיליקום
  • 10 עלי ארוגולה ‭
  • 1/2‬ כוס שמן זית ‭
  • 3-2‬ שיני שום, קלופות
  • מלח
  • פלפל שחור

 

לזרייה

  • 1 כף פלפל צ'ילי מתוק גרוס

 

אופן ההכנה

  1. שמים את תפוחי האדמה בסיר גדול, מכסים במים וממליחים אותם. מביאים לרתיחה ומבשלים 20-15 דקות, עד שהתפוחים רכים אך לא מתפרקים. מסננים ומעבירים לקערת הגשה. ‭
  2. שמים במכל מעבד המזון את מרכיבי הרוטב וטוחנים כמה שניות לרוטב אחיד. יוצקים את הרוטב על תפוחי האדמה החמים, זורים את אבקת הצ'ילי ומגישים.

 

איך מכינים מראש?

  • בבוקר הארוחה מקלפים את תפוחי האדמה ושומרים בסיר או בקערה כשהם מכוסים לגמרי במים. מכינים גם את הרוטב, ומאחסנים בצנצנת במקרר. מוציאים אותו כשעה לפני ההגשה, כדי שיחזור לטמפרטורת החדר. לפני הארוחה מבשלים את תפוחי האדמה, ויוצקים עליהם את הרוטב ממש רגע לפני ההגשה, כשהם חמימים. זורים את הפלפל הגרוס ומגישים חם.

 

 

מאפה דלעת, לבבות ארטישוק ועולש בסילאן, חרדל ותפוז

 

מתכון של סיון גולדברג.

 

מרכיבים

10 מנות בתבנית מלבנית בגודל 20X30 ס"מ

 

  • 10 לבבות ארטישוק טריים או מוקפאים
  • 300 גרם דלעת קלופה ופרוסה בעובי 1 ס"מ
  • 5 עולשים בלגיים (אנדיב), חתוכים לרבעים
  • 2 כפות שקדים פרוסים

 

לרוטב

  • 4 כפות רוטב סויה כשר לפסח או 1 כפית מלח
  • 4 כפות סילאן
  • 2 כפות חומץ בלסמי
  • 1 כפית חרדל גרגירים
  • מיץ מ-1/2 תפוז
  • 1 שן שום, קלופה וכתושה
  • עלים מ-5 ענפי טימין

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. אם משתמשים בלבבות ארטישוק מוקפאים: מרתיחים מים בסיר בינוני ומבשלים אותם כ-5 דקות, עד שהם מתרככים קלות. אם משתמשים בטריים מנקים אותם היטב משערות. ‭
  3. מערבבים בקערה את כל מרכיבי הרוטב. מוסיפים את הדלעת, לבבות הארטישוק והאנדיב ומערבבים כך שיצופו היטב ברוטב.
  4. מעבירים את הירקות עם הנוזלים לתבנית ואופים כחצי שעה. מוציאים מהתנור, מכסים ברדיד אלומיניום ואופים עוד כשעה וחצי, עד שהירקות זהובים.
  5. מחממים מחבת יבשה על הכיריים. שמים בה את השקדים וקולים כמה דקות תוך ערבוב עד הזהבה.
  6. זורים את השקדים על הירקות החמים ומגישים מיד.

 

איך מכינים מראש?

  • מתחילים בהכנה בבוקר הארוחה: אופים חצי שעה כפי שמוסבר במתכון ומאחסנים בטמפרטורת החדר. לפני הארוחה מכסים ברדיד אלומיניום, משלימים את האפייה, זורים את השקדים ומגישים.

 

 

כרוב סגול מזוגג עם אווז מעושן

 

מתכון של קלי מגר.

 

מרכיבים (8-6 מנות)

  • 3 כפות שמן
  • 1 בצל סגול בינוני, קלוף ופרוס לפרוסות בינוניות
  • 1 כף קמח תפוחי אדמה
  • 1 כוס ציר עוף או ירקות (אפשר מאבקה) ‭
  • 1/4‬ כוס יין אדום חצי יבש
  • 1 כרוב סגול גדול, חתוך לרצועות
  • 4 גבעולי פטרוזיליה
  • מיץ מ-1 לימון
  • מלח
  • פלפל שחור
  • 1 כף שמן
  • 30 גרם אוון מעושן או קבנוס, חתוך לקוביות בגודל 1X1 ס"מ
  • 4 גבעולי בצל ירוק (החלק הלבן בלבד), פרוסים דק

 

אופן ההכנה

  1. מחממים בסיר 2 כפות מהשמן ומטגנים את הבצל עד שהוא שקוף. מוסיפים את קמח תפוחי האדמה ומטגנים תוך ערבוב עוד 2 דקות.
  2. מוסיפים את הציר והיין ובוחשים. מוסיפים את הכרוב והפטרוזיליה ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה בינונית כ‭-25 דקות, עד שהכל מתרכך. אם יש צורך מוסיפים עוד מים או ציר תוך כדי הבישול.
  3. מסירים מהכיריים, מוסיפים את מיץ הלימון, מלח ופלפל ומעבירים לכלי הגשה.
  4. מחממים במחבת קטנה את כף השמן שנותרה. מוסיפים את קוביות חזה האווז ואת הבצל הירוק ומטגנים עד שהם מזהיבים. מפזרים מעל הכרוב ומגישים מיד.

 

איך מכינים מראש?

  • בבוקר הארוחה מכינים את המנה עד סוף שלב 2 במתכון, ומאחסנים במקרר. ממש לפני הארוחה מחממים שוב וממשיכים בהוספת הלימון והתבלינים, מטגנים את חזה האווז והבצל עד הזהבה, מוסיפים למנה ומגישים מיד.