הגשמים הברוכים של החורף האחרון מילאו את הנחלים בשפעת מים, וזה בדיוק הזמן טייל לצדם בתוכם ואפילו מעליהם. הנה רשימה של 9 נחלים שאסור להחמיץ:

 

 

1. נחל ראש פינה

נחל ראש פינה  נמצא עכשיו בשיאו. ראשיתו של הנחל בהר כנען וסופו בירדן. אפשר לטייל במסלול הארוך שמתחיל בכניסה לצפת או במסלול הקצר, המעגלי, המתחיל במושבה, בירידה במדרגות האבן שמאחורי בית הכנסת הישן. לנחל שלושה מעיינות נובעים: עין כדן עין פינה ועין אוני. הדרך עוברת בתוך בוסתנים של זית, רימון, חרוב וגפן, ואם יתמזל לכם - תוכלו לראות צבאים, שפנים ודורבנים.

 

הגעה למסלול הקצר: מבית העלמין של המושבה, בצמוד לאתר השחזור. ללא תשלום. אם תרצו טיול מודרך אתם מוזמנים לתאם עם עקיבא אורן, 050-5283777

 

 

עם קצת מזל תראו שפן. שמורת נחל ראש פינה (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
עם קצת מזל תראו שפן. שמורת נחל ראש פינה (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)

 

2. נחל עיון

 

נחל עיון הוא ערוץ עמוק העובר בין קירות סלע זקופים. תחילתו במרג' עיון שבלבנון והמשכו בעמק החולה. בחורף ארבעת מפליו זורמים בזרימה אדירה, שיוצרת את אחד ממסלולי הטיול המרשימים ביותר בגליל העליון. המפלים המרהיבים הם הטחנה, שגולש מגובה 21 מ', והתנור, שנשפך בארובה בגובה 30 מ'. החודש השיקה רשות הטבע והגנים שביל עץ חדש בנחל המנגיש אותו ומאפשר לטייל בו גם בחורף. השביל החדש יורד בשיפוע נוח בתוך קניון הבזלת, עובר במקביל למפל התנור עד למרפסת התלויה מעל לנחל המשקיפה מקרוב על המפל הזורם בחוזקה ומפזר רסיסי מים להנאת המטיילים. את הטיול בנחל מומלץ להתחיל במסלול האורך היורד ממטולה, כך תוכלו לראות על הדרך את כל ארבעת המפלים ולסיים במרפסת התצפית. ועוד חידוש: לקראת הקיץ תיפתח במקום גם בריכת שכשוך להפיג את החום.

 

  • שמורת טבע נחל עיון. 3639*. בתשלום. הגעה: מכביש קריית שמונה מטולה. לכבוד השקת השביל יתקיימו ב־10.4־12, 11:00, 13:30, סיורים מודרכים בשמורה

 

 

ארובה בגובה 30 מטר. התנור (צילום: אריאלה אפללו)
ארובה בגובה 30 מטר. התנור (צילום: אריאלה אפללו)

 

 

3. נחל הבניאס (החרמון)

 

המילים מתגמדות נוכח הזרם הפורץ מהמפל ונופל בעוצמה לתוך הנחל. כשתגיעו לבניאס תוכלו להתפעל משפעת המים. כך בחלקו הפראי, הצמוד ליציאה מקיבוץ שניר, שם תוכלו להשקיף מגבוה על הנחל והמפל הזורמים בתוך קניון הבזלת, כשמשני צדדיו גולשים מדרונות ההרים מכוסים בשמיכה ירוקה מנוקדת בפריחות באדום, לבן וצהוב. בהמשך, לאחר הליכה רגלית קצרה, יורדים בשביל העפר לקטע הנחבא בסבך העצים וכנראה שחוץ ממקומיים תהיו שם לבד. חלקו השני של הנחל זורם בשמורה מטופחת, שהליכה בשביל המוסדר תוביל אתכם להפתעה. בשלב ראשון לא תוכלו לראות את הנחל אלא רק לשמוע את קול שאון המים שילך ויתעצם ככל שתרדו מטה, שם יחכה לכם גשר תלוי מעל הנחל. הקונסטרוקציה המסובכת של גשר העץ נתלתה על הסלעים במינימום פגיעה בנחל ובסביבתו, והרעיון הוא לאפשר למטיילים גישה ישירה לנחל. אורכו של הגשר 80 מטר, רוחב 1.2 מטר ורק מעקה כבלי הפלדה יעצור בעדכם מלזנק לתוך המים הקפואים. בקצה הגשר ממשיכים בשביל על גדת הנחל ועוברים לצד הצמחייה.

 

  • שמורת הבניאס, 3639*, בתשלום. הגעה: מצומת המצודות, בכביש 90, פונים לכביש 99 וממשיכים עד לקיבוץ שניר

 

 שפריצים מהנחל. השביל החדש בנחל עיון (צילום: אריאלה אפללו)
שפריצים מהנחל. השביל החדש בנחל עיון (צילום: אריאלה אפללו)

 

 

4. נחל החצבני (שניר)

 

נחל שניר חוצה את הגבול ופורץ לאחר שהחל את זרימתו בלבנון. חלקו הצפוני שעובר על שביל ישראל, הוא הקטע הפחות מוכר של הנחל. הנחל פורץ במלוא עוצמתו מבין העצים על הגדות ובתוך המים שסוגרים עליו ויוצרים אפלוליות קסומה. כאן למעשה מתחילה זרימתו הסוערת בתוך שמורת טבע יפהפייה. הנחל זורם לצד אגם, לצד מפלים, לצד פלגי מים שמתפתלים בסבך החורש, לצד בריכות שכשוך, לצד מצפורי נוף, לצד מסתור צפרות, לצד מבואה לפיקניק בלב הטבע. לאחרונה התחדשה השמורה בגשרון עץ שעובר מעל הנחל ובמסתור צפרות על שפת מאגר הטאפליין, ולו חלונות הצצה. מהמאגר ממשיכים בשביל, חוצים את הנחל ומטפסים למצפור המעניק נקודת תצפית מרשימה. בירידה מהגבעה ממשיכים עם השביל היורד אל שפת הנחל, שם תוכלו להתפעל מעוצמת הזרימה.

 

  • שמורת שניר, גליל עליון. *3639. בתשלום. הגעה: מצומת המצודות, בכביש 90, פונים ל־99 וממשיכים לפי השילוט

  

בריכות השכשוך בשמורת נחל שניר (צילום: אריאלה אפללו)
בריכות השכשוך בשמורת נחל שניר (צילום: אריאלה אפללו)

 

5. נחל פרוד

 

נחל פרוד הוא אחד מהפחות מוכרים למטיילים אך שווה את המאמץ. התחלנו בשמורת הטבע במסלול הליכה קצר, קליל אך בוצי בנחל פרוד עליון ובמעיין רמיאל הממוקמים בחלקו הצפון־מערבי של מושב שפר, למרגלות הר מירון. המסלול ההררי מסומן בכחול, פונה לכיוון דרום מערב ועובר בגדה המערבית של הנחל העולה במקביל לגדר הבקר. המשכנו בהליכה לאורך הגדה עד למפל, כשעל אם הדרך אשדות מים שנראים כאילו סידרו אותם בקומות. מהמפל ממשיכים ללכת בנחל כשעל המסלול מצלים עצים. סופו של המסלול בסמוך לעין פרוד, בחניון שממזרח לאפיק הנחל. השביל מעפיל ליד גדר בקר, חוצה אותה, ועובר באחו ירוק.

 

  • הגעה: ממושב שפר בכביש 866, בין צומת חנניה לצומת מירון, צפונית־מזרחית לכרמיאל. ללא תשלום

 

  

6. נחל כזיב

 

לפני הירידה לנחל כזיב הנשימה נעתקת למראה יופיו של מבצר מונפורט, שנבנה כחווה מבוצרת ושנים אחרי הפך למבצר צלבני. מסלול הטיול הוא מעגלי ותחילתו וסיומו במצפה הילה. סך הכל כ־3 ק"מ בדרגת קושי קלה־בינונית, הכוללת ירידות ועליות, קצת יותר קשות, בשביל יפה ונוח. הירידה לנחל בשביל המסומן בירוק דרך חורש עצי אלון, אלה וקטלב המצלים על עין טמיר - מעיין הנובע מסלע ומימיו ממלאים הנחל. מכאן מתחילים בטיפוס להמבצר, שם אפשר להסתובב ולהשקיף על הנוף של פארק גורן וישובי הגליל המערבי. מהמבצר חוזרים לנקודת ההתחלה או ממשיכים במסלול האדום החוצה את הנחל ועולה מהגדה הצפונית לפארק גורן ולמצפור מונפורט שבפארק.

 

  • הגעה: מהישוב מצפה הילה, בכביש 89, או מכביש 899 בכניסה לפארק גורן (בסמוך לקיבוץ אילון). ללא תשלום

 

אל תפספסו את מבצר מונפורט. נחל כזיב (צילום: גיל נחושתן)
אל תפספסו את מבצר מונפורט. נחל כזיב (צילום: גיל נחושתן)

 

 

7. נחל דליה

 

מעט אחרי הכניסה לקיבוץ דליה פונים לדרך עפר ומתחילים לרדת ברגל או ב־4X4 בשביל המסתתר בין צמחייה סבוכה. אחרי כ־500 מ' מימין, בצל עץ אקליפטוס גדול, מסתתר עין דמומיר. אין שילוט, אך גזע העץ העבה הוא הסימן. הלאה, בדרך העוברת בשדות ולאורכה מעיינות ויובלים של נחל דליה. כשהצמחייה התחילה להיות סבוכה נטשנו את הנחל והמשכנו בהליכה לצד נחל שלף. העצירה הבאה היתה בעין מחוללים, מעיין הנובע בצל עצי אקליפטוס ענקיים.

 

  • הגעה: מצומת אליקים, בכביש 70, פונים לכביש 672 ומעט אחרי קיבוץ דליה פונים ימינה. ללא תשלום

 

 

 חבוי. עין דמומיר (צילום: אריאלה אפללו)
חבוי. עין דמומיר (צילום: אריאלה אפללו)

 

 

8. נחל שופט

 

נחל שופט זורם במרכזו של פארק הביוספרי רמות מנשה המאופיין בעיקר בחורש ים תיכוני. לאורך קטע הנחל המוסדר מפלונים, בריכות שכשוך, מרפסות עץ תלויות, ספסלים ופינות מוצלות, צמחיית גדות סבוכה. בסוף שביל העץ שעובר על הגדה תפתיע אתכם פנינת חמד עם חורש קטן שמצל על מפל קטנטן ובריכת סלע טבעית שאפשר לשכשך בה. על גדה אחת מזרזפים המים על שרידי טחנת קמח ובגדה השנייה מערה פתוחה. ראו הוזהרתם: בשבת המקום הומה, אך אם תצליחו למצוא כמה שעות באמצע השבוע, גן העדן יהיה כולו שלכם.

 

  • הגעה: מכביש 70 נכנסים ליקנעם עד לגדר הצמודה לקיבוץ הזורע, שם פונים ימינה עד למעיין אמי. בסופ"ש המושבניקים סוגרים את השער ואז תוכלו להגיע מצומת התשבי או מצומת מגידו בפנייה לכביש 66. ללא תשלום

 

 

בריכות שכשוך. נחל שופט (צילום: אריאלה אפללו)
בריכות שכשוך. נחל שופט (צילום: אריאלה אפללו)

 

 

9. נחל פרת (עין פארה)

 

בחלקו העליון של נחל פרת (ואדי קלט) נמצא מעיין פרת המוקף בשמורת טבע פורחת. באביב ניתן לראות את הצבאים שמגיעים להרוות צימאונם בפלגי המים ואת שפני הסלע. לאורך הנחל בריכות טבעיות המסתתרות בסבך הצמחייה ובריכה מבוטנת. אפשר לשלב טיול רגלי למנזר פארן הסמוך.

 

  • שמורת טבע עין פרת. *3639, parks.org.il. בתשלום. הגעה: מפסגת זאב עוברים את מחסום חיזמה וממשיכים בכביש 437 עד לענתות. נכנסים לישוב וממשיכים לפי השילוט

 

בריכות טבעיות בין הצמחייה. עין פרת (צילום: אריאלה אפללו)
בריכות טבעיות בין הצמחייה. עין פרת (צילום: אריאלה אפללו)

 

 

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס