למרות שניתן לטעות, קינואה איננה דגן אלא זרעים של צמח כף האווז. היא עשירה בחלבון, משביעה, קלה להכנה ואפשר להכין איתה מגוון תבשילים רחב ומעניין. הבעיה היחידה עם קינואה היא שמתכון לא נכון יכול לחרוץ את דינה לעד, והרבה מאוד אנשים שטעמו קינואה שבושלה לא נכון ולא תובלה בצורה שמחמיאה לה חרצו דינה מוקדם מדי וזרקו אותה לקטגוריה המבהילה "אוכל של ציפורים".

 

עוד בהבראת מתכונים:

>> אם אין לחם תאכלו אורז מלא

>> משדרגים סלט במינימום קלוריות

>> מרציפן ביתי ובריא

 

   

סוד הכנת הקינואה

 

הסוד של הכנת קינואה טעימה היא בטכניקת הבישול. אין צורך לשטוף 20 דקות מתחת למים זורמים, אין צורך לקלות אותה על מחבת יבשה. כל מה שצריך זה סיר גדול של מים, כמו בישול פסטה. וכמו שמבשלים פסטה ולא מודדים כמה פסטה מבשלים וכמה זמן (מנה או שתיים או ארבע, ו-12 דקות או 15 דקות או עד שזה מוכן) - כך גם הדין לגבי קינואה.

 

קילו קינואה יכול להשביע 30 איש (מניסיון) אז אל תבשלו הרבה, שכן היא מתנפחת ומאוד משביעה.

 

אחרי כ-20 דקות רתיחה בהמון מים רותחים, הקינואה תהיה מוכנה. יש לסנן ולשטוף במים זורמים, להשאיר במסננת לניקוז ולקרר. עד עכשיו בישלנו את הקינואה כחומר גלם בסיסי, אפילו בלי מלח.

 

מכאן אפשר להתפצל לשבילים רבים:

 

  • סלט קר וחמצמץ עם ירקות אביב רעננים ופריכים
  • פשטידה (פתרון פסח מעולה שאפשר גם לקחת לטיולים)
  • קציצות
  • כמצע הסופג לתוכו תבשיל בשר או עוף או ירקות עם רוטב כגון קארי ירקות וטופו עם חלב קוקוס דל שומן, גולש עם יין אדום ופפריקה,או צלי עוף מסורתי.

 

אני נוהגת לבשל כמות כפולה של קינואה ולפצל את הכמות לצורך הכנת מתכונים שונים. הקינואה המבושלת מחזיקה מעמד כארבעה ימים במקרר.

 

בקינואה ניתן להשתמש גם לצורך הכנת קינוחים: אני ממיסה 100 גרם שוקולד חלב ומערבבת לתוכו חצי כוס של פצפוצי קינואה (ניתן לקנות בחנויות טבע) ויוצקת את התערובת לתבנית יציקה בצורות שונות. אפשר גם לשים כפית בתוך מנז'ט ולקרר. פצפוצי הקינואה מוכנים בטכניקה זהה לפצפוצי אורז, פריכיות או שלווה (המבוססת על שעורה או חיטה) ומהווה תחליף חביב לפצפוצי האורז המוכרים.

 

במתכון הפשטידה אני משתמשת ברוטב שום רב תכליתי. הכנתו קלה עד מאוד, 10 שניות ובלנדר מוט אחד. 

 

ברוטב המוכן (המאופסן במקרר ועל כן מבוסס על שמן קנולה ולא שמן זית, כי שמן הזית קופא בקירור) אפשר לתבל שניצלים אפויים, ירקות מאודים, סלטים וכן להוסיפו לאורז מלא מבושל או להזליפו מעל פשטידת קינואה כמודגם במתכון הבא.

 

אפשרויות הגיוון של הפשטידה הן רבות:

 

1. את השמיר הקצוץ אפשר להחליף בפטרוזיליה או בזיליקום או כל עשב תיבול אהוב אחר.

 

2. את הקישוא אפשר להחליף בדלעת או דלורית.

 

3. אפשר להשתמש בעגבניות שרי במקום העגבניות הפרוסות אבל גם ניתן להחליף את העגבניות בפרוסות עבות של פטריות טריות.

 

4. טבעונים? ותרו על הביצים והגדילו ל-3 כפות את כמות הטחינה הגולמית.

 

5. לא אוהבים שום? טרפו יחד כף של חומץ בלסמי, כף של שמן זית וקורט טימין יבש והזליפו על העגבניות.

 

6. לא נוהגים לאכול? שימו מיץ לימון.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

פשטידת קינואה

 

מרכיבים

 

  • 1 כוס קינואה
  • 2 קישואים קטנים
  • 4 פרחי כרובית
  • 2 ביצים
  • ½ כפית מלח
  • 1 כף טחינה גולמית
  • 2 כפות שמיר קצוץ
  • 2 עגבניות
  • 4 כפות רוטב שום

 

הוראות הכנה

 

1. מרתיחים מים בסיר, כמו לבישול פסטה. מבשלים את הקינואה במים רותחים כ-20 דקות ומסננים.

 

 

  (צילום: דודו אזולאי)

 

2. מגררים בדסקית הגרור הדקה של מעבד המזון את הקישואים והכרובית, מערבבים עם הקינואה, הביצים, הטחינה הגולמית, המלח והשמיר הקצוץ.

 

 

  (צילום: דודו אזולאי)

 

3. מרפדים תבנית בנייר אפייה, מעבירים את התערובת ומשטחים אותה.

 

 

  (צילום: דודו אזולאי)

 

 

4. פורסים את העגבניות לפרוסות, מסדרים בצורה חופפת על הפשטידה ומזליפים את רוטב השום, אופים שעה ב-190 מעלות.

 

 ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

רוטב שום

 

מרכיבים

 

  • 1 ראש שום (10-12 שיניים)
  • ½ כפית מלח
  • ½ כוס חומץ תפוחים
  • ¼ כוס שמן קנולה

 

הוראות הכנה

1. קולפים את שיני השום, שמים אותן עם המלח והחומץ בכלי עמוק וצר.

 

2. טוחנים עם בלנדר מוט עד שכל השום נטחן.

 

3. מוסיפים בזרם דק, תוך כדי טחינה את השמן, ומאחסנים במקרר.

 

 

  (צילום: דודו אזולאי)

 

___________________________________________________________________________________________________

 

סלט קינואה

 

מרכיבים

 

  • כוס קינואה
  • 8 צנוניות
  • 1 פלפל אדום
  • 5 גבעולי בצל ירוק
  • 1 לימון מפולט (ללא קליפה וגרעינים)
  • 1 כף כוסברה / פטרוזיליה קצוצה
  • כפות רכז רימונים
  • כפות שמן זית
  • קורט מלח ופלפל

 

הוראות הכנה

 

1. מרתיחים מים בסיר, מוסיפים את הקינואה ומבשלים כ-20 דקות עד שהיא רכה. מסננים.

 

2. חותכים את הצנוניות והפלפל לקוביות קטנות, קוצצים את הבצל הירוק ועשבי התבלין וכן את בשר הלימון (ללא קליפה וגרעינים).

 

3. מערבבים את הקינואה המקוררת עם הירקות הקצוצים ומתבלים ברכז רימונים, שמן זית מלח ופלפל שחור, טועמים ומתקנים תיבול.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

פצפוצי קינואה ושוקולד

  

מרכיבים

 

  • 100 גרם שוקולד חלב
  • 1 כף שמן קנולה או 1 כף חמאת קקאו
  • 1 כוס פצפוצי קינואה

 

הכנה

 

1. ממיסים את השוקולד עם כף שמן או כף חמאת קקאו בקערה מעל סיר ובו מים רותחים.

 

2. כשהשוקולד נמס- מסירים מהאש, בוחשים פנימה את פצפוצי הקינואה, ומערבבים.

 

3. מעבירים לתבנית (רצוי תבנית גמישה מסיליקון) של קוביות קרח בצורות נחמדות. מקררים במקרר.