שיבולת שועל היא דגן פופולרי בקרב שוחרי בריאות, בעיקר בשל בשפע המנרלים והוויטמינים שיש בה: מסלניום דרך מגנזיום ואבץ לצד ויטמינים מסוג B בעיקר. סיבה נוספת ל"הצלחתה" של שיבולת שועל היא שמכל הדגנים, היא מצטיינת בכמות הרבה ביותר של "שומנים טובים".

 

בשיבולת שועל תוכלו גם למצוא סיב תזונתי מסוג בטא גלוקן, שזכה לתשומת לב רבה בעקבות התרומה שלו בהפחתת הכולסטרול הרע (LDL). אך לשיבולת השועל יתרונות רבים אחרים, ומשילובה באוכל ועד הכנסתה לאמבטיה – היא יכולה לשמש את כולנו בדרך לחיים בריאים יותר.

 

עוד על שיבולת שועל בבריאות:

 

 

מה יש בשיבולת שועל שטוב לעור שלנו?

 

  • מוצילאגים: חומרים יוצרי ריר. לחומר זה יכולת ללחלח, לחדש ולרפא רקמות.
  • חומצה סליצאלית: מזרזת ריפוי של פצעי אקנה ופסוריאזיס, מייבשת את העור, מקלפת תאי עור "מתים" וסותמת נקבוביות פתוחות. חומצה זו נמצאת בשימוש תעשייתי בקוסמטיקה. כמותה בשיבולת שועל מתונה עד גבוהה, ויש לשים לב שאין תופעות לוואי כגון יובש מוגבר או אלרגיה.
  • פלבנואידים (נוגדי חמצון): שיבולת שועל מכילה עשרות תרכובות נוגדות חמצון בשם אבנאנטראמידים. חומרים אלה הם בעלי יתרונות רבים, הן באכילת השיבולת שועל והן בשימוש חיצוני.
  • חומצת שומן GLA: חומצת שומן זו שייכת לקבוצת חומצות השומן מסוג אומגה 6, אך בניגוד לשאר חומצות אומגה 6, היא אינה יוצרת דלקת אלא דווקא נלחמת בה.
  • ויטמין E: ויטמין זה משמש בגוף כנוגד חמצון ותרומתו לבריאות רבה לאין שעור. בזכות יכולתו כנוגד חמצון, הוספתו לקרמים ולתכשירים קוסמטיים הפכה עניין בשגרה. ויטמין זה יעיל גם לאחר חשיפה לשמש, כאשר כמות הרדיקלים החופשיים בעור עולה.
  • אבץ: לאבץ תפקידים רבים בגוף האדם, והוא משתתף בכ-200 פעולות של אנזימים שונים. בין השאר, הוא תורם ליכולת ריפוי והחלמה מפצעים.

 

 

 

בשניצל ובמרק: כך תשלבו שיבולת שועל בתפריט לכם 

 

ויש גם חלב משיבולת שועל (צילום: Shutterstock)
ויש גם חלב משיבולת שועל (צילום: Shutterstock)

  

שיבולת שועל מזכירה בצורתה המקורית חיטה מוארכת. בגרסה זו כמעט לא נוטים להשתמש. זמן הבישול הארוך וחוסר במתכונים מתאימים גורמים לכולנו לאכול אותה בשתי צורות עיקריות: מלאה ואינסטנט. בשני הסוגים הללו יש כמות גבוהה של ויטמינים מסוג B, חומצות שומן חיוניות וסיבים תזונתיים. שיבולת שועל מלאה מכילה יותר סיבים תזונתי, היא תשביע יותר ותשמור על רמות סוכר תקינות יותר בדם לאחר אכילתה.

 

 

  • שיבולת שועל אינסטנט: מצוינת להכנת דייסה לממהרים, לעוגיות או כחומר עיבוי לעוגיות או עוגות. היא גם מתאימה לתערובת של קציצות ולהסמכת מרקים. אם מדובר במרק טחון, הוסיפו כוס שיבולת שועל על סיר של 2 ליטר. אם במרק ירקות עסקינן, הוסיפו לקערת ההגשה 2 כפות שיבולת שועל. במתכונים עם ביצים ניתן להמיר את הביצה בשתיים-שלוש כפות של שיבולת שועל.

 

  • קמח שיבולת שועל: משמש לעוגיות (ומכיל פחות גלוטן מקמח חיטה) וציפוי לשניצל.

 

  • משקה "חלב" שיבולת שועל: טבעוניים או אנשים שנמנעים מחלב ישמחו לתחליף חלב טעים, שהולך טוב גם עם הקפה וגם עם דגני הבוקר שלהם. כיום ניתן למצוא משקה דמוי חלב העשוי משיבולת שועל, וחלק מהיצרנים אפילו מוסיפים סידן בכמות השווה לזו שבחלב.

 

 

גרנולה בריאה

 

מרכיבים

 

  • 1 ק"ג שיבולת שועל גסה
  • חצי כוס דבש/ מייפל טבעי/ סילאן ללא סוכר
  • 2-3 כפות שמן זרעי ענבים/ קוקוס
  • 2 כפיות קינמון
  • תוספות לאחר קלייה: חופן גרעיני דלעת, חופן אגוזי מלך/ חופן שקדים, חופן צימוקים, חופן חמוציות למי שבדיאטה

 

הוראות הכנה

 

1. מחממים תנור בחום של 150-160 מעלות.

2. בקערה מערבבים היטב את שיבולת השועל עם הדבש/סילאן/מייפל.

3. מפזרים את התערובת בתבנית בשכבה דקה ואחידה ואופים כ-15 דקות. מערבבים ומכניסים ל-15 דקות נוספות. חוזרים על הפעולה פעם נוספת.

4. מוציאים ומצננים כששיבולת השועל עדיין פריכה ונותנים לה להתקרר ולהתקשות.

5. לאחר צינון מערבבים יחד את כל שאר החומרים (אפשר לגוון, כל פעם תוספת אחרת לפי הדמיון) ומאחסנים בקופסא סגורה היטב.

 

  • הצעת הגשה: הוסיפו 2 כפות גרנולה וחצי תפוח חתוך לקוביות קטנות ליוגורט עיזים.

 

 

  (צילום: Shutterstock)

 

לא רק כמאכל: לפנק את העור עם שיבולת שועל  

 

שיבולת שועל ידועה ביכולתה לרכך ולהרגיע עור גס וקשה עקב החומרים הריריים שיש בה כאשר היא באה במגע עם נוזל. בנוסף, בזכות תכולת השומנים החיוניים שבה היא גם מזינה את העור. היא יעילה נגד אקנה ופצעונים, ומסוגלת למצק את העור ולנקותו הודות ליכולתה לספוח לכלוך. היא יעילה נגד גירוד, דלקות ואלרגיות.

   

שיבולת שועל יכולה להיות תכשיר קוסמטי יעיל וזול לשימוש ביתי, אך יש לזכור שהיא אינה מהווה תכשיר רפואי. לפיכך, ההמלצות הבאות לא מתיימרות להחליף כל טיפול רפואי.

 

אמבטיית שיבולת שועל להרגעת העור

 

טוב לתינוקות הסובלים מפריחה או רגישויות, תפרחת חיתולים, מצבי גרד ועוד. יעיל גם למבוגרים בעלי עור רגיש עם או בלי פצעונים, עוד יבש ופצוע, אקזמה או אקנה.

 

  • איך עושים: לוקחים גרב כותנה נקייה ודקה (אפשר גרב של ילד או תינוק) וממלאים כמעט את כולה בשיבולת שועל דקה. אם זו אמבטיית תינוק, מניחים את הגרב סגורה באופן הרמטי בעזרת גומייה או סרט ומניחים אותה לצוף באמבטיה. ניתן להשתמש בה כמו ספוג לאחר שהמים הפכו להיות "חלביים" בזכותה. אם זו אמבטיה של מבוגרים ניתן גם לתלות את הגרב פתוחה מתחת לזרם מים של הברז כדי שהמים יעברו דרך גרגירי שיבולת השועל. חשוב לשהות באמבטיה לפחות 15 דקות, ורצוי לעשות זאת פעמיים-שלוש פעמים בשבוע ולהתמיד בכך.

 

פילינג שיבולת שועל

 

  • איך עושים: מכניסים לבלנדר שיבולת שועל לכדי גרגירים. שופכים לקערה, מוסיפים מעט מים חמימים ובתנועות סיבוביות מתחילים לעסות בעדינות את הפנים. רצוי לשטוף את הפנים במים חמימים לפני כן כדי לפתוח את הנקבוביות. לאחר הפיליניג יש לשטוף את הפנים במים קרים.

 

 

>> עוד במזור מהטבע: המדריך למנביט המתחיל