לכבוד כל מי שמשתדל לאכול בריא, לכבוד אלה מאיתנו שכבר לא מסתפקים בממתקים, וכמובן – לכבוד פורים, הכנו משלוח מנות מושקע וטעים במיוחד, כולו טבעי ובריא, וכולו תוצרת בית. הכנתו תתן לכם הרגשה שפתחתם בבית משק אורגני קטן: לחמניות מקמח מלא נאפות בתנור, יוגורט בחיתול הופך ללבנה מעשה ידיכם, כל טוב של פירות מיובשים, עשבים, ירקות וגבינות הופכים למאפים ולמעדנים טעימים ובריאים. ארזו הכול בקופסאות עץ או בסלסלות קש, והעניקו משלוח מנות מיוחד, מעשה ידיכם, למי שאתם אוהבים.

 

עוד מתכונים למתוקים בריאים:

 

אוזני המן עם אגסים, ריקוטה ושקדים (כ-20 אוזני המן)

 

המרכיבים למלית

  • 1/4 חבילה (25 גרם) חמאה
  • 5 אגסים גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ
  • 3 כפות (כ-30 גרם) סוכר דמררה
  • 1 מכל (250 גרם) גבינת ריקוטה
  • 2 שקיקים (20 גרם) סוכר וניל
  • 3/4 כוס (75 גרם) שקדים, קצוצים דק

 

לבצק

  • 1 כוס (140 גרם) קמח לבן
  • 1 כוס (120 גרם) קמח מלא
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר דמררה
  • 2 חבילות (200 גרם) חמאה קרה, חתוכה לקוביות
  • 1 ביצה

 

להברשה

  • 1 ביצה טרופה

 

  • אפשרות לזרייה: אבקת סוכר

 

ההכנה 

 

1. המלית: שמים את החמאה במחבת וממיסים אותה, מוסיפים את קוביות האגסים ומטגנים אותם עד שהם מתחילים להזהיב. מוסיפים את הסוכר, מערבבים ומבשלים 5 דקות. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון.

 

2. שמים בקערה את הריקוטה, סוכר הווניל והשקדים ומערבבים היטב למרקם אחיד.

 

3. מחממים את התנור לחום בינוני גבוה (180 מעלות) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

 

4. הבצק: שמים את כל מרכיבי הבצק לבד מן הביצה בקערת מעבד המזון ומעבדים לפירורים (לחלופין ניתן לעבד ידנית לפירורים). מוסיפים את הביצה ומעבדים לבצק אחיד. מוציאים את הבצק למשטח עבודה מקומח ומרדדים אותו לעלה גדול בעובי 3 מ"מ. קורצים מהבצק עיגולים בקוטר 9-10 ס"מ בעזרת חותכן מתכת או כוס. מניחים במרכז כל עיגול כפית גדושה מתערובת הריקוטה ועליה כפית גדושה של קוביות האגסים. מקפלים את העיגול משלושה כיוונים אל המרכז ומהדקים לצורת אוזן המן. מניחים בתבנית ומברישים בביצה הטרופה. אופים 25 דקות עד שהאוזניים זהובות. אם רוצים זורים עליהן אבקת סוכר, מצננים קצת ומגישים.

 

כדורי פירות מיובשים (כ-35 כדורים)

 

המרכיבים

 

  • 400 גרם תמרים מיובשים, גדולים ועסיסיים, מגולענים וקצוצים דק
  • 1 כוס מים חמים
  • 100 גרם פיסטוקים קלופים, קצוצים גס
  • 1/2 כוס (50 גרם) שומשום
  • 1 כוס (100 גרם) קוקוס טחון

 

לציפוי

 

  • 1/2 כוס (50 גרם) קוקוס טחון

 

ההכנה

 

1. שמים את התמרים בקערה, יוצקים עליהם את המים החמים ומשהים כך 20 דקות.

 

2. מחממים מחבת יבשה על להבת הכיריים, מוסיפים את הפיסטוקים וקולים אותם כ-2 דקות, מוסיפים את השומשום וממשיכים לקלות עוד כדקה עד שהשומשום מזהיב קצת.

 

3. מסננים את התמרים מהמים ומחזירים אותם לקערה. מוסיפים לקערה את תכולת המחבת ואת כוס הקוקוס, מערבבים ומהדקים בידיים לעיסה אחידה. קורצים מהעיסה חתיכות קטנות ומגלגלים אותן לכדורים קטנים.

 

4. שמים את חצי כוס הקוקוס בקערה קטנה ומצפים בו את הכדורים. אפשר להשאיר חלק מהכדורים ללא ציפוי לגיוון צבעוני.

 

 

מאפינס מקמח תירס עם זוקיני, עגבניות מיובשות ופטה (8 מאפינס בתבנית שקעים גדולים)

 

המרכיבים

 

  • 5 עגבניות מיובשות (ניתן להשיג יבשות בשקית או שרויות בשמן זית בצנצנת)
  • 1 כף שמן זית
  • 4 זוקיני קטנים, חתוכים לקוביות קטנות
  • 1 כוס (120 גרם) קמח תירס
  • 1 כוס (140 גרם) קמח לבן
  • 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף עלי טימין טרי
  • 2 ביצים, טרופות
  • 1 מכל (200 גרם) יוגורט
  • 1/2 חבילה (50 גרם) חמאה, מומסת
  • 150 גרם גבינת פטה, מפוררת

 

ההכנה

 

1. העגבניות המיובשות: אם קונים את הסוג שמגיע הצנצנת, בשמן זית, קוצצים אותן לקוביות. אם קונים את היבשות שבשקית שמים אותן בכוס, מוסיפים מים רותחים ושורים 10 דקות, מסננים, מעבירים לצנצנת, מכסים בשמן זית ושורים כך למשך שעה לפחות. מסננים וקוצצים לקוביות.

 

2. מחממים במחבת את שמן הזית, מוסיפים את קוביות הזוקיני ומטגנים כ-5 דקות, עד שהן מזהיבות.

 

3. מחממים תנור לחום בינוני גבוה (180 מעלות) ומשמנים את שקעי התבנית.

 

4. שמים בקערה את שני סוגי הקמח, אבקת האפייה, המלח והטימין, ומערבבים. מוסיפים את הביצים, היוגורט והחמאה המומסת ומערבבים. מוסיפים את הגבינה, העגבניות המיובשות והזוקיני המטוגנים ומערבבים לעיסה אחידה. מחלקים את העיסה בין שקעי התבנית ואופים 25 דקות, עד שהמאפיס זהובים. מצננים קצת ומגישים.

 

לחמניות אגוזים וגרעינים (כ-25 לחמניות)

 

המרכיבים

 

  • 500 גרם (4 כוסות + 3 כפות) קמח מלא
  • כפית גדושה (5 גרם) מלח
  • 1 שקית (25 גרם) שמרים טריים
  • 1 כף (11 גרם) סוכר דמררה
  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) מים חמימים
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 כוס (100 גרם) אגוזי מלך, קצוצים גס
  • 1 ביצה, טרופה

 

לזרייה

  • 2 כפות זרעי פשתן
  • 3 כפות גרעיני חמניות קלופים
  • 3 כפות גרעיני דלעת קלופים
  • 1 כף (15 גרם) מלח כס

 

ההכנה

 

1. שמים בקערת המערבל את הקמח, המלח, השמרים והסוכר ומערבבים. מוסיפים את המים ושמן הזית ומערבלים עם וו הלישה כ-5 דקות. מוסיפים את האגוזים ומערבלים עוד כ-5 דקות. לשים קצת את הבצק בידיים (2-3 דקות). מכסים את הקערה במגבת מטבח לחה, ומשאירים לתפוח כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

 

2. מקמחים מעט תבנית תנור. טופחים קלות על הבצק כדי להוציא ממנו את האוויר ולשים אותו בידיים כ-5 דקות. קורצים מהבצק חתיכות ומעצבים לצורת כדורים 3-4 ס"מ. מניחים את הכדורים בתבנית במרווחים.

 

3. בקערה קטנה מערבבים את הביצה הטרופה עם כף מים ומברישים את הלחמניות.

 

4. מערבבים בקערה את זרעי הפשתן, גרעיני החמניות, גרעיני הדלעת והמלח הגס וזורים את התערובת על הלחמניות. מניחים לתפיחה לשעה נוספת.

 

5. מחממים את התנור לחום בינוני גבוה (180 מעלות) ואופים את הלחמניות במשך 30 דקות.

 

 

כדורי לבנה מתוצרת בית בשמן זית ועשבים (כ-500 גרם)

 

המרכיבים

 

  • 5 גביעים (1 ליטר) יוגורט כבשים סמיך (אם רוצים לבנה עשירה יותר, ניתן להחליף את אחד הגביעים בגביע שמנת חמוצה)
  • 1 כף מלח
  • 3 כוסות שמן זית
  • 5-6 ענפים של רוזמרין, טימין או אורגנו, טריים

 

ההכנה

 

1. שמים את היוגורט בקערה, מוסיפים את המלח ומערבבים. מרפדים קערה גדולה בחיתול בד ויוצקים לתוכה את היוגורט. אוספים את שולי החיתול מעל היוגורט, קושרים ותולים מעל הכיור או מעל קערה. משאירים כך למשך 24 שעות לפחות. אם רוצים לבנה סמיכה מאוד, משאירים עוד, עד 48 שעות.

 

2. ממלאים צנצנות קטנות בשמן הזית, עד שני שלישים מגובהן. יוצרים בידיים מהלבנה כדורים קטנים ומחליקים אותם לצנצנות. מוסיפים לכל צנצנת ענף או שניים מהעשבים וסוגרים. ניתן לשמור יומיים מחוץ למקרר או כשלושה שבועות במקרר.

 

ממרח פלפלים קלויים

 

המרכיבים (כ-250 גרם)

 

  • 6 פלפלים אדומים גדולים
  • 3 כפות שמן זית
  • 3 שיני שום, קלופות וקצוצות
  • מלח
  • פלפל שחור

 

ההכנה

 

1. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות). חוצים את הפלפלים ומנקים אותם מהעוקץ ומהגרעינים. מניחים אותם בתבנית תנור כשצדם הפנימי כלפי מטה, וקולים בתנור כ-20 דקות, עד שחלקים מהקליפה משחימים. מעבירים את הפלפלים לשקית גדולה וקושרים אותה היטב, כדי שייווצרו בתוכה אדים שיקלו על קילוף הפלפלים. משהים בשקית 5-10 דקות, פותחים ומסירים את קליפות הפלפלים.

 

2. שמים בקערת מעבד את הפלפלים הקלויים, שמן הזית, השום, מלח ופלפל, וטוחנים לממרח. מעבירים לצנצנות סגורות היטב. ניתן לשמור יומיים מחוץ למקרר או כחודש במקרר.

 

>> איך מבריאים מתכון אהוב?