בסערה הקודמת העמדתי סיר מרק עוף, כי זה הכי מחמם את הבית והלב. ונתתי את המתכון שלי. אבל מרק עוף זה באמת סיר שבכל משפחה שמים בו דברים אחרים ויוצא טעם אחר ואתם שיתפתם אותי בהמון הצעות, שדרוגים וטעמים שלכם. את חלקם ניסיתי ואת חלקם עוד אנסה.

 

 

הביקורת הראשונה שהוטחה בי היא על כך שלא יפה לאכול עוף, היות ואף תרנגולת עוד לא עשתה לי שום דבר רע.

אני מכריזה בזאת שאני מקבלת בהכנעה את כעסם של הצמחוניים. הם צודקים. אני מצדיעה לכל הצמחוניים באשר הם. זו הבחירה האנושית הטובה והראויה ביותר לעשות. לצערי אני עדיין לא הגעתי לדרגה רוחנית גבוהה זו, ומקווה שיום אחד אמצא את הכוח לעשות את הצעד הזה. כי זה הדבר הנכון לעשות.

היו צמחוניים שהציעו לי להכין את המרק רק עם אבקת מרק עוף פרווה וכאלו שהציעו גם בלי אבקת מרק.

הם הצטרפו להרבה כאלה שהאויב, לדעתם, הוא אבקת המרק. לטעמם, הכנסת הדבר התעשייתי הזה מיותרת והיו להם לא מעט רעיונות לתחליפים לחיזוק הטעם, החל משום וכלה בשורשים.

מישהי כתבה "זה לא מרק עוף - זה מרק ירקות עם עוף", ורגע לפני שנעלבתי היא הוסיפה ש"בכל זאת - את נהדרת", אז אני לא יודעת אם אני נהדרת, אבל האמת היא שהיא צודקת. המתכון שלי הוא למרק שהוא שניהם. גם עוף וגם ירקות. בייחוד אם כמו שהציעו פה - נוותר על העוף.

אז עכשיו, כששוב קפוא בחוץ והשבת בפתח, בשביל שיהיה חם בלב, אין כמו להעמיד סיר מרק  על הכיריים.

 

הנה הטיפים המרכזיים שלכם והמון תודה לכל מי שתרמו את חלקם:

טלי: אני מכינה את המרק עוף בלי עוף :-) גרסה צמחונית - כמעט אותו דבר, אבל בלי עוף ועם בטטה, כרישה וגבעול או שניים של סלרי ועם אבקת מרק אורגנית. אגב, אחותי לימדה אותי שאם אין התנגדות לארומה של שום, אז הוא מוסיף המון מליחות ואפשר לוותר על מלח בכלל או רובו. אומרים שאם מבשלים בסיר לחץ יותר ויטמינים נשארים? אני לא יודעת אם זה נכון. מי בכלל יודע מה קורה לויטמינים ברתיחה?

נטלי: להרתיח קודם את העוף (מומלץ)

"הטיפ שלי, או יותר נכון שהעבירה לי אמי, הוא להרתיח פעם אחת את העוף לפני שמכניסים אותו למים עם הירקות. אני לא יודעת למה, אבל זה פשוט הופך את המרק לטעים יותר, ללא שומן וללא קצף מצטבר".

תרצה: להכין את המרק בלי אבקה. רק מלח. תאמינו או לא - לא צריך אבקת מרק עוף. זה סתם כימיקלים. כמה וכמה אנשים המליצו על זה, אז נראה ששווה לנסות.

לוסי ודליה: מוסיפות חוואייג'.

לוסי: המתכון שלך מסודר ומדויק. אצלי כל פעם זו וריאציה אחרת, אבל אני מוסיפה קצת חוואייג' למרק. הכי אני שמחה כשגם כשהם כבר גדולים, הילדים מגלים לי כמה המרק עוף שלי נהדר, ושאין כמו האוכל של אמא (ואני לא בשלנית דגולה). כנראה שזה יותר בגלל כל אותם דברים שכתבת עליהם ולא בדיוק המקצועיות בבישול. הלוואי נהיה תמיד כמו מרק ויהיה לכולם.

אנונימית: להוסיף גמבה חתוכה למרק. מוסיפה תמיד שורש פטרוזיליה חתוך (רק גדול, לא רזה), שמוסיף המון טעם וויטמינים. כל השאר אני עושה דומה למרק של ליהיא, רק ללא תפוח אדמה ועגבנייה, אבל אנסה להוסיפם ואבדוק את הטעם. תודה מזיוה שאוהבת עצות ומתכונים.

גלית: לא שמים תפו"א במרק עוף ולעומת זאת, שמים שורשים. לפת, קולרבי - עושים נפלאות למרק. שלא לומר שתוספת של כרישה שלמה (רק החלק הלבן פרוס) זה פשוט מתנה למרק. אני לפעמים שמה גם סלק והילדים מאוד אוהבים. גם צרור שמיר. בקיצור, זה המרק שלי.

טלי: להכין איטריות דקיקות לחוד ולהוסיף לכל צלחת לפני הגשה. זה משדרג את המרק פלאים. בכל יום שעובר הוא טעים יותר.

טיפאני: להתחיל בצריבת העוף וטיגון הבצל. אח"כ מוסיפה את שאר הירקות - כולל שום, ומאדה כמה דקות (כמו כל מרק אחר) ורק אז מכסה את כל הירקות והעוף במים ומוסיפה את העגבניה ומרתיחה פעם אחת. מחלישה את האש ומבשלת כמה שיותר :) יוצא מעולה!

לא תמיד צריך את אבקת המרק, אבל לפעמים אין ברירה וחייבים לחזק טעמים. אני חושבת שזה תלוי בעוף ובכמות שלו במרק. בכל מקרה, שיהיה חורף טעים וחמים!

בשלן חובב: תוספות שונות: 1. ללא אבקה בכלל. 2. לבשל לפחות 3 שעות על אש קטנה. 3. להוסיף עצמות בקר או גרונות הודו. 4. להוסיף שורש פטרוזיליה ושורש סלרי חתוכים לקוביות / פרוסות ולהוסיף כפית או שתיים של ג'ינג'ר טרי קצוץ דק. 5. לתבל בסוף בסויה, קצת פפריקה, מלח ופלפל ולבשל עוד כרבע שעה. 6. בסוף - להוציא את כל העצמות ואת הגרונות / עצמות, להוציא את גבעולי הפטרוזיליה / סלרי ולהוסיף כשלוש כפות של פטרוזיליה קצוצה דק דק.

דניאלה: מתי לתבל? מומלץ להוסיף גם מס' שיני שום ושני ראשי בצל קלופים. תיבול במלח בלבד רק לאחר שהמרק רתח, בושל על אש קטנה שעה, מלח לפי הטעם ועוד כרבע שעת בישול. ממליצה בחום להרתיח, כפי שאמרו קודמי, את העוף ללא העור, פעמיים. לרחוץ את הסיר משאריות ג'יפה, להוסיף את הירקות, להביא לרתיחה ולהוריד את גובה האש. טיפ: להוסיף ענף רוזמרין ופלפל אנגלי שלם (5-6). לא צריך אבקת מרק, ומומלץ להוסיף המון שום: 2 ראשים שלמים חתוכים באמצע. זאת בנוסף לכל מה שנאמר קודם. וטיפ נוסף: לאחר הבישול, לטחון את כל הירקות ולסנן אותם בחזרה למרק. זה פוגם בצלילות, אבל מוסיף מאוד בטעם.

אבי: תחליף לאבקת מרק. שורש סלרי עושה את העבודה במקום האבקה ויותר טעים. מרכיבי המרק שלי: לפת, קולרבי, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, תפוחי אדמה, גזר, בצל, עלי שמיר, עלי פטרוזיליה, מלח, פלפל וחלקי עוף מנוקים היטב. לאחר שהמרק מוכן, אני מוציא את חלקי העוף, מפלט אותם מהעצמות ומחזיר למרק. אני לא מוסיף תבלינים. המרק טוב לטעמי ולטעם בני המשפחה כמו שהוא. התבלינים מכילים מרכיבים מיותרים לדעתי.

שרה: מרק העוף של אמא שלי. עוף קטן או 4 שוקיים, 2 גזרים, 1 קישוא, 1/2 כרובית בינונית, 3/4 חב' פטרוזיליה, 3/4 חב' כוסברה, 10 גבעולי סלרי עם העלים, כשמוכן, לטחון את הירקות והעוף (ללא עור ועצמות) בפוד פרוססור (טוב לכל אלה שאומרים: "לא רוצה עוף"). אפשר גם להשאיר את העוף, לחתוך ביד ולהוסיף למרק. להגיש עם שקדי מרק או אורז. טעים ומרפא מהצטננות - באחריות (יש הוכחות).

ולסיום, שלחה לי אילנה סיפור: מספרים על איזה הלך, שהגיע אחרי נדודים לעיירה של קמצנים וכל בקשותיו לסעודה הגונה עלו בתוהו. נעלב והודיע ש"אם כך, הוא ילמד אותם להכין מרק אבנים", נעורו התושבים והפצירו בו, "למד אותנו". הסכים ההלך ומיד דרש מצרכים להכנת המרק: 10 אבנים בינוניות רחוצות היטב, קישואים, גזרים, עוף, הרבה שום וכו'. ההלך יצא שבע באותו היום.

אז שתמיד יהיה מרק חם לכולם, כשקר שם בחוץ.