אם אתם אוכלים תרד בגלל הברזל שהוא מכיל – אתם יכולים להפסיק. מתברר כי בניגוד למה שסיפרו לנו כשהיינו קטנים, בתרד אין יותר ברזל מאשר בעלים ירוקים אחרים, והוא אף מכיל חומר המונע את ספיגת הברזל בגוף. אבל למרות זאת מדובר בירק בריא מאוד, שמכיל סידן, ויטמינים רבים וחומרים נוגדי חמצון. וחוץ מזה - הוא פשוט טעים נורא.

 

בישראל נמכרים שני סוגים של תרד: רגיל, שנמכר בדרך כלל באריזות; וטורקי, שנמכר בדרך כלל בצרורות. לתרד הטורקי (הנקרא לפעמים גם תרד ערבי) יש עלים גדולים ורכים יותר, ולרוב הוא נמכר בצרורות. הוא טעים יותר מהתרד הרגיל, אך קחו בחשבון שתצטרכו לנקות אותו היטב מחול ומבוץ.

 

 

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

 

 

לפני שניגש למתכונים - כמה טיפים:

 

  • הבישול הבסיסי של תרד פשוט מאוד: מבשלים אותו כמה דקות ללא כל תוספות במחבת או בסיר, עד שהעלים מתרככים. אפשר לטגן קודם בצל ושום, ואם מוסיפים לתרד הרך קצת חמאה ואגוז מוסקט – מתקבל מעדן.
  • עלי בייבי תרד הם בסיס נהדר לסלט שמכיל גם פירות, כמו תפוחים או תמרים.
  • אם אתם קונים תרד בצרורות, הקפידו שהעלים יהיו קטנים, פריכים ובעלי צבע ירוק כהה. אם יש על העלים כתמים צהובים או חומים – ותרו עליהם.
  • תרד מאבד במהירות את ערכיו התזונתיים, ולכן כדאי לאכול אותו סמוך ככל האפשר לקנייה.
  • יש לאחסן תרד במקרר כשהוא עטוף בשקית פלסטיק. אין לשטוף אותו לפני האחסון.
  • אפשר להקפיא תרד מבושל, אך קחו בחשבון שההקפאה תפגע במרקמו.

 

 

שקשוקה ירוקה

 

מרכיבים (4 מנות)

  • 1 ק"ג עלי תרד
  • שמן זית
  • 2 גבעולי כרישה חתוכים לפרוסות דקות
  • 2 שיני שום פרוסות
  • 1/2 צרור פטרוזיליה קצוץ
  • 6 ביצים
  • 200 גרם גבינת עזים ("פרומעז" או דומה) או פטה

 

אופן ההכנה

  1. מרתיחים מים וחולטים את התרד כ-3 דקות, עד שהוא מתרכך.
  2. מחממים במחבת רחבה שמן זית על אש בינונית. מוסיפים את פרוסות הכרשה והשום ומטגנים כ-3 דקות. מוסיפים את הפטרוזיליה ומטגנים דקה נוספת.
  3. מוסיפים את התרד ומערבבים. שוברים את הביצים לתוך המחבת (נזהרים שלא לפגוע בחלמונים) ומפוררים מעל את הגבינה. מבשלים על בינונית, ללא מכסה. אם אתם אוהבים את הביצים רכות ונוזליות, הורידו את השקשוקה מהאש לאחר 5 דקות. אם אתם מעדיפים אותן עשויות יותר, תנו לשקשוקה להתבשל עוד 5-3 דקות.

 

 

מאפה תרד וריקוטה

 

מאפה מהיר וקל, שמתאים מאוד לפיקניקים.

 

מרכיבים (15 מאפים)

  • 1/2 ק"ג עלי תרד קצוצים גס
  • 4 קישואים בינוניים פרוסים דק - אפשר להשתמש גם בירקות אחרים (כמו גזר או בטטה) או בקטניות מבושלות (כמו עדשים או חומוס)
  • 250 גרם גבינת ריקוטה
  • 2 ביצים
  • 250 מ"ל (1 מכל) שמנת מתוקה
  • 1/2 כוס פירורי לחם
  • 1 כפית שום כתוש

 

  • כלים מיוחדים: מנז'טים בקוטר 4 ס"מ או תבנית שקעים מסיליקון

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים את כל החומרים, ויוצקים את התערובת לתבנית או למנז'טים.
  3. אופים כ-20 דקות, עד שהמאפים מזהיבים.
  4. מניחים למאפים להצטנן מעט ומחלצים אותם מהתבנית או המנז'טים. הופכים על צלחת ומגישים חם או פושר, רצוי עם יוגורט.
  5. המאפים יישמרו במקרר כ-3 ימים.

 

קובה במילוי תרד ובצל (צילום: דן חיימוביץ')
קובה במילוי תרד ובצל (צילום: דן חיימוביץ')

 

קובה במילוי תרד ובצל

 

מרכיבים (30 יחידות)

  • 2 כוסות בורגול דק
  • 4 פרוסות לחם לבן (אפשר גם לא טרי), ללא הקרום
  • 1/2 כוס מים
  • 2 כפות שמן זית
  • 1/2 עד 1 כוס קמח
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור

 

למילוי

  • שמן זית
  • 4-3 בצלים בינוניים (1/2 ק"ג), קצוצים
  • 1 ק"ג עלי תרד קצוצים גס
  • מלח
  • פלפל שחור

 

אופן ההכנה

  1. שמים את הבורגול והלחם בשתי קערות נפרדות ומשרים במים כחצי שעה.
  2. מסננים את הבורגול וסוחטים היטב את פרוסות הלחם. מעבירים לקערה גדולה, מוסיפים את המים ושמן הזית, ומערבבים.
  3. מוסיפים בהדרגה את הקמח, תוך ערבוב, עד שמתקבל בצק אחיד ודביק יחסית. מכסים את הקערה ומניחים במקרר לחצי שעה.
  4. בזמן שהבצק נח מכינים את המילוי. מחממים במחבת רחבה שמן זית ומטגנים את הבצל על אש בינונית עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים את התרד ומבשלים כ-5 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהוא מתרכך, מתכווץ ומשנה את צבעו לירוק כהה. מתבלים לפי הטעם במלח ובפלפל.
  5. יוצרים מהבצק כדורים בגודל של כדור פינג פונג. מרטיבים את הידיים במעט מים ומשטחים כדור בכף היד. מניחים ככף מהמילוי במרכז הבצק, מקפלים עליו את השוליים ויוצרים מהבצק הממולא צורה אובלית חשוב להקפיד שלא יהיו בבצק חורים). חוזרים על הפעולה עם שאר הכדורים, ומניחים במקרר לחצי שעה.
  6. מחממים בסיר שמן לטיגון עמוק. מטגנים את הקובה 4-3 דקות, עד שהם משחימים (רצוי לטגן בכל פעם רק כ-5 יחידות).
  7. מגישים עם טחינה.

 

  • רועי אגאי הוא שף מסעדת בית היין שבקיבוץ מעברות