פרויקט הזוי שזכה לתהודה עולמית (גם אצלנו) לפני חודשים ספורים, והציע להסב תחנת רכבת תת-קרקעית במנהטן לגן פורח, עובר כעת לשלב המעשה: היזמים מנסים לגייס סכום התחלתי של 100 אלף דולרים לפיתוח הרעיון, באמצעות פלטפורמת הגיוסים המקוונת "קיקסטארטר". מדובר, כידוע, באחת הערים הצפופות בעולם ותושביה זקוקים לשטחים פתוחים כמו אוויר לנשימה. בניו כמענה למחסור, החליטו שלושה חברים להשמיש את המתחם התת-קרקעי שננטש לפני שנים רבות ברחוב דלאנסי הסואן , ועמד בשיממונו מתחת לאף של כולם.

 

האטרקציה המלהיבה הזו היא המשך לאטרקציה של מנהטן בשנים האחרונות, שנבנתה אף היא על חורבות מסילת רכבת. מדובר כמובן ב"היי-ליין" (High line) בצד המערבי של מנהטן, שם הפכה מסילה עילית  של קו סחורות נטוש למסלול הליכה מעורר התפעלות - אחד מאתרי החובה לכל תושב ותייר בשנתיים האחרונות, שאף הוא תוצאה של תושבים משוגעים לדבר. בתור מחווה לפרויקט שכבר עשה את זה, נקרא הפרויקט הדמיוני "Low line".  

 

ה-High line. מסילה נטושה = חידוש עירוני (צילום: ©Iwan Baan, 2011)
ה-High line. מסילה נטושה = חידוש עירוני (צילום: ©Iwan Baan, 2011)

 

 

ריצוף האבן והבטון ברציפי התחנה ברחוב Essex, שהוקמה ב-1903 וננטשה ב-1948, נחצה על ידי מערכת מסילות ברזל ששימשו את קרוניות הרכבת. התקרה מורכבת מקורות פלדה, הנתמכות ברשת עמודים שעל גבם נתמך הרחוב. כדי להפוך את המקום האפל והטחוב לפארק טרופי מואר, מציעים היזמים להשתמש בסיבים אופטיים שיחדירו אור יום מהרחוב למטה, אל האולם החשוך. צלחות קולטות-אור יוצבו על גבי עמודים במפלס הרחוב, יקלטו את אור השמש וישחררו אותו אל מתחת לאדמה, כדי שהצמחייה תגדל ותתפתח.

 

למרות ובגלל שהרעיון נשמע מוזר, הוא זוכה לעניין רב. בשבוע שעבר הוזמנו שלושת היזמים למוזיאון טנמנט (Tenement Museum), כדי לדון יחד עם ההיסטוריון סטיוארט בלומין (Stuart Blumin), לשעבר מרצה בכיר באוניברסיטת קורנל, על ההשלכות החברתיות והפוליטיות של הפרויקט. לדברי בלומין, תוכנית בניין העיר המקורית מתחילת המאה ה-19 השאירה את ניו יורק דלה בשטחים ציבוריים, ואחד האזורים הנפגעים ביותר הוא רובע Lower East Side, שם נמצאת התחנה. מכאן חשיבותו הגדולה של הפארק התת-קרקעי, לדעתו. כאן אפשר להאזין לדיון שנערך במוזיאון.

 

הנה סרטון שמציג את התוכנית:

 

 

כדי לעודד את הציבור לסייע בהצלחת הפרויקט, מציעים כאן מתנה לכל תורם: לתורמים 30 דולר תישלח חולצת-טי של הפארק; לתורמים 100 דולר יוענק תיק ממותג וסיור באתר התת-קרקעי. פרסים מיוחדים נוספים הם מודל תלת-ממדי של הפרויקט, ארוחת גורמה שיבשל אחד היזמים (המתהדר בתואר שף), כניסה למסיבת ההשקה העתידית, ועוד.

 

מי שסקרן לראות אתר תת-קרקעי, אך אינו מתכוון לטוס בקרוב לחו"ל או מתקשה לגייס את המזומנים, לא חייב לנסוע רחוק: אפשר להסתפק בסיורים שמתקיימים מדי פעם באתרים תת-קרקעיים בתל אביב - מתחת לתחנה המרכזית החדשה, בדיזנגוף סנטר, באוניברסיטת תל אביב, ואפילו מתחת למלון הילטון וכיכר אתרים.