פיליס גלזר

בחורף תמיד יש חשק לאוכל מנחם: מרקים מהבילים, דייסות חמות ותבשילים משביעים. זה הזמן האידיאלי לקדירות, תבשילים שמתבשלים אט־אט וכוללים פחמימות מורכבות ומנחמות בסיר אחד. 


הנה שלוש דרכים נהדרות להתנחם בחורף: טבית, החמין העיראקי שעשוי מעוף ואורז מלא, קדירת טלה ביין עם ארטישוק ירושלמי בניחוח תימין, ולצמחונים - קדירה על בסיס גרגרי כוסמין, חלופה מזינה וטעימה יותר לחיטה, בשילוב ירקות שורש עונתיים. כל מה שחסר להשלמת הארוחה הוא בקבוק יין טוב וסלט.

קדירת ירקות שורש וכוסמין בפטריות ויין

קדירה צמחונית משביעה ועשירה בטעמים. כדי להוסיף בריאות וטעם משתמשים במי ההשריה של הכוסמין והפטריות כמי בישול.

 

מנה מצוינת לשבת סגרירית. קדירת פטריות, יין וירקות שורש (צילום: יוסי סליס, סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')

 

8 מנות

ערכים תזונתיים למנה: 320 קלוריות, 51 גרם פחמימות, 12 גרם חלבון, 6 גרם שומן
ערך מוסף: כל מנה מכילה 11 גרם סיבים תזונתיים – כמעט מחצית מכמות היומית הנדרשת

 

החומרים:
2 כפות שמן זית
2 בצלים אדומים, קצוצים
2 כוסות גרגרי כוסמין, מושרים לשעה במים קרים
20 גרם פטריות שיטאקי מיובשות, מושרות במים רותחים
1 כוס שעועית פנדה, מושרה למשך הלילה
1 כף אורגנו יבש
2 עלי דפנה מיובשים


לירקות:
25 גרם חמאה
5 כוסות קוביות גזר, סלק, קולרבי, תפוח אדמה, בטטה, ארטישוק ירושלמי
2 כפיות אורגנו יבש
2 כפיות תימין יבש
מלח ופלפל, לפי הטעם


תוספות:
2 שיני שום כתושות
2 כפיות חרדל דיז'ון
1/3 כוס יין אדום יבש
2 כפות כוסברה קצוצה דק
 
אופן ההכנה:
1.
מחממים בסיר גדול שמן, ומרככים את הבצל על אש בינונית־גבוהה. מסננים את הכוסמין ואת הפטריות (שומרים את מי ההשריה), ומוסיפים לסיר עם השעועית המסוננת והאורגנו.
2. מודדים את כמות מי ההשריה, ומוסיפים מים לקבלת 5 כוסות נוזלים. מוסיפים לסיר יחד עם עלי הדפנה. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש בינונית כ־60 דקות, עד שהשעועית מוכנה. בוחשים מדי פעם ומוסיפים מים רותחים אם חסרים נוזלים.
3. הירקות: ממיסים את החמאה במחבת גדולה, ומטגנים את קוביות הירקות עם התבלינים, עד שהן מתחילות להשחים.
4. מוסיפים חצי מהתערובת לקדירה, בוחשים ומבשלים על אש נמוכה 30 דקות, עד שהירקות מוכנים. ממשיכים לטגן את שאר התערובת, עד שהירקות מוכנים. 
5. בוחשים לקדירה שום, חרדל ויין. מתקנים את התיבול, מבשלים 5 דקות ומחלקים לקערת ההגשה. מקשטים כל מנה בירקות המטוגנים ובכוסברה.
 
טיפ: במקום להשרות שעועית למשך הלילה אפשר לכסות אותה במים קרים ולהרתיח 2 דקות. מכסים, ומשרים למשך שעה.