קארין גוטמן

 

לעוד מתכונים של  קוראי מנטה, לחצו כאן

 

קציצות מעלי סלק/ אלעד מטירני

אלעד: "המנה נולדה מהתערבות". צילום: אדי קפרוב

 

המצרכים ל־12 קציצות:
1 חבילת עלי סלק (להשיג בחנויות שמוכרות את הסלק בזר)
2 תפוחי אדמה מבושלים
2 ביצים
2 כפות שמן קנולה
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
1/4 כפית כורכום
3/4 כפית כמון
1/4 כוס קמח מלא
להגשה:
טחינה גולמית מלאה, רצוי אורגנית 

הוראות הכנה:
1.
מחממים את התנור ל־180 מעלות, ומניחים על תבנית אפייה נייר אפייה משומן.
2. שוטפים את עלי הסלק היטב וקוצצים אותם.
3. מועכים את תפוחי האדמה, מוסיפים לעלים יחד עם התבלינים ומערבבים.
4. יוצקים מהבלילה קציצות ומסדרים אותן בתבנית.
5. אופים כ־5 דקות, הופכים את הקציצות ואופים 5 דקות נוספות.
6. מסדרים את הקציצות על צלחת ההגשה, מזלפים מעל את הטחינה הגולמית ומגישים. 

 

מרק אפונה עם בורגול ופלפלים קלויים/ נורית אבישר

נורית: "מנה טבעונית בריאה ויפה שמשלבת קטניות ודגנים". צילום: אדי קפרוב
מצרכים ל־4 מנות:
למרק
1 בצל גדול קצוץ גס
1 שורש פטרוזיליה, חתוך לקוביות בגדול כ־2 ס"מ
1 ראש סלרי חתוך לקוביות בגודל כ־2 ס"מ
400 גרם אפונה קפואה
2־3 גבעולי סלרי קצוצים
מים
1 כף מיץ לימון
4־5 כפות שמן זית
מלח לפי הטעם
לתוספות:
2 פלפלים אדומים
2 פלפלים צהובים או כתומים
1־2 בצלים, קצוצים דק
1 כוס בורגול יבש
קורט כורכום
1 כפית כמון
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
מים
4־5 כפות בוטנים קלויים (ללא מלח) וקצוצים
4־5 כפות שמן זית
מלח לפי הטעם
להשלמת החגיגה:
3 כפות טחינה ביתית, עדיף על בסיס חמאת שומשום
3 כפות כוסברה טרייה או בצל ירוק (או שניהם), קצוצים דק (לא חייבים) 

אופן ההכנה:
1.
המרק: מאדים את הבצל בסיר על אש גבוהה ללא שמן עד שהוא שקוף, מנמיכים את האש ומאדים עוד 2־3 דקות. מוסיפים את השורשים, האפונה ומים, כך שיעלו ב־2־3 ס"מ מעל הירקות. מביאים לרתיחה (מוציאים את הקצף, אם יש), מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים 20־25 דקות, עד לריכוך השורשים. כ־ 10 דקות לפני תום הבישול, מוסיפים את גבעולי הסלרי הקצוצים.
2. טוחנים את המרק בבלנדר מוט ומסננים במסננת דקה, כדי להיפטר מהקליפות של האפונה. מתבלים בשמן זית, מיץ לימון ומלח. אם המרק סמיך מדי, אפשר לדלל במים או בציר ירקות.
3. התוספות: מחממים את התנור ל־180 מעלות, מניחים את הפלפלים בתבנית וקולים אותם 30־40 דקות. בינתיים, מאדים את הבצל הקצוץ על אש גבוהה במחבת ללא שמן, כשהוא שקוף מנמיכים את האש ומאדים 3 דקות נוספות.
4. בינתיים, שמים את הבורגול ואת כל התבלינים (מלבד המלח) בסיר, מוסיפים מים כך שיעלו ב־1 ס"מ מעל הבורגול ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים עד שהמים נספגים לחלוטין והבורגול רך. משאירים את הסיר מכוסה כ־10 דקות נוספות, מוסיפים את הבצל המאודה, הבוטנים, שמן זית ומלח ומערבבים היטב.
5. מוציאים את הפלפלים מהתנור ומצננים מעט. מקלפים את הקליפה וחותכים לקוביות קטנות (שומרים את הנוזלים שלהם וחלק מהגרעינים).
6. הרכבת המנה: מניחים בצלחת עמוקה מנה של בורגול ומעליה את הפלפלים הקלויים, יוצקים מעל הכל מרק כך שהפלפלים יציצו אך לא יכוסו לחלוטין, ומעטרים בטחינה, בכוסברה ובצל ירוק.

 

עוף בערמונים ויין אדום, על מצע קוסקוס מלא וירקות שורש/ סמדר יעבץ

סמדר: "זו אחת ממנות האירוח שלי, מנה חורפית ומחממת". צילום: אדי קפרוב

המצרכים ל־7 מנות:
7 כרעיים עוף אורגני (לא מופרדות)
4 כפות שמן זית, מחולקות
5 בצלים, חתוכים לקוביות                                                       
5 גזרים
2 שורש סלרי
1 ראש שום
1 סלסילת פטריות טריות, חתוכות לקוביות
3 פלפלים אדומים יבשים
2 כפות רכז רימונים
2 כפות סילאן
2 חבילות ערמונים באריזת ואקום
2 כוסות יין אדום
תבלינים: פלפל אנגלי, 3 עלי דפנה, מקל קינמון, גרגרי כמון, גרגרי כוסברה, כפית כורכום, כפית פפריקה
1 חבילה קוסקוס מלא
3 כפות כוסברה טרייה קצוצה 

אופן ההכנה:
1.
מטגנים את העוף עם שתי כפות שמן זית על אש גבוהה, ומוציאים.
2. מוסיפים למחבת שתי כפות שמן זית ומקפיצים את הבצלים, השום הגזרים והסלרי כ־5 דקות. מוסיפים את התבלינים, הפטריות, הפלפלים היבשים, רכז הרימונים והסילאן, ומטגנים קצרות.
3. מוסיפים למחבת את העוף והערמונים, יוצקים את היין ומבשלים על אש נמוכה כ־45 דקות.
4. מכינים קוסקוס מלא לפי הוראות היצרן, מוסיפים מעל את העוף ומגישים. 

 

פסטה זוקיני עם סלמון ורוטב עגבניות פיקנטי/ דפנה לקריץ

דפנה: "מנה בריאה ועשירה בוויטמינים בסיבים תזונתיים". צילום: אדי קפרוב

מצרכים ל־4 מנות:
6 עגבניות
6 קישואים בינוניים 
1 בצל קצוץ
2 כפות שמן זית
1 שן שום קצוצה
1/2 כוס מים
מיץ מ־½ לימון
2 חתיכות פילה סלמון, במשקל של כ־100 גרם לכל אחת
מלח, פלפל, פפריקה חריפה וצ'ילי גרוס, לפי הטעם
עלי רוזמרין 

אופן ההכנה:
1. חולטים את העגבניות במים רותחים, עד שהן מתקלפות בקלות, וחותכים כל עגבנייה ל־8 חתיכות.
2. מקלפים את הקישואים עם קולפן רצועות (או חותכים אותם לאורך, מוציאים את הזרעונים וחותכים את הקישוא לרצועות דקות, כמו ספגטי).
3. במחבת עמוקה מטגנים את הבצל עם מעט שמן זית עד שהבצל שקוף, מוסיפים את חתיכות העגבניות והשום ומערבבים. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 5־7 דקות. מוסיפים את מיץ הלימון, מתבלים וממשיכים לבשל את הרוטב כ־30 דקות, עד שהוא מסמיך.
4. מחממים את התנור לחום מקסימלי (250 מעלות), מניחים את הסלמון על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מושחים את הדג במעט שמן זית, מתבלים ומוסיפים את הרוזמרין, וצולים 5־7 דקות מכל צד.
5. מוסיפים את רצועות הקישוא לרוטב העגבניות, ומבשלים כ־5 דקות, תוך ערבוב, עד למידת עשייה אל־דנטה.
6. להגשה: מניחים את ה"פסטה זוקיני" על צלחת ההגשה, ומעליה מניחים את הסלמון.

 

קינואה מפתיעה/ דינה צרויה־גוזלן

דינה: "מנה מפתיעה שמכילה כמעט את כל הרכיבים המצוינים שיש בסל הבריא". צילום: אדי קפרוב

החומרים ל־4 מנות:
1 כוס קינואה
1.5 כוסות מים
4 כפות שמן זית, מחולקות
1 פלפל אדום, חתוך לקוביות
1 בצל
2 שיני שום, חתוכות לקוביות
1 קישוא
1 גזר
חתיכת דלעת, בגודל של בטטה
1 בטטה
1 כוס שקדים מולבנים חתוכים
1/2 כוס חמוציות
1/2 כוס שומשום מלא
חופן פטרוזיליה, נענע, כוסברה ותרד טריים
מלח ופלפל גרוס שחור, לפי הטעם
מיץ מ־1/2 לימון
2 כפות גרידת לימון
 
אופן ההכנה:
1. הקינואה: מבשלים את הקינואה ב־1.5 כוסות מים, ללא תיבול, כ־15 דקות. מורידים מהאש ומעבירים לקערה.
2. הירקות: מטגנים בשמן זית פלפל אדום, בצל ושום, מורידים מהאש ומעבירים לקערת הקינואה המבושלת.
3. מגררים את הקישוא, הגזר, הדלעת והבטטה, ומטגנים במעט שמן זית באותה מחבת. מתבלים ומעבירים לקערה עם הקינואה והפלפל.
4. במחבת יבשה אחרת קולים את השקדים ואת החמוציות, מורידים מהאש ומעבירים לקערת הקינואה והירקות.
5. שמים במחבת את השומשום, קולים כמה דקות ומעבירים לקערת הקינואה.
6. עשבי תיבול: במעבד מזון קוצצים את הכוסברה, הפטרוזיליה, הנענע והתרד.
7. הרכבת המנה: מוסיפים לקערת הקינואה את גרדת הלימון ומיץ הלימון ומגישים.