הבצל גדל במשך רוב חודשי השנה ונמכר ללא הפסקה. הוא גם נוכח כמעט בכל מאכל – ואולי בגלל זה אנחנו נוטים להתייחס אליו כמובן מאליו, ולשכוח שיש לו זכות קיום בזכות עצמו.

 

 

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

 

 

החורף הוא הזדמנות מצוינת לתת לבצל לתפוס את מרכז הבמה עם מאכלים חמים ועשירים, היודעים לנצל היטב את טעמו המתקתק. מיד נגיע לשני מתכונים שכאלה – אבל קודם כל כמה טיפים:

 

  • לצד הבצל בעל הקליפה הזהובה, שהוא הפופולרי ביותר, נמכרים בארץ סוגי בצל נוספים: בצל בעל קליפה לבנה, שטעמו פחות חריף; בצל סגול, שטעמו מתוק יותר; ובצל שלוט (בצלצל), שטעמו עדין.
  • הימנעו מקניית בצל שצימח גבעול ירוק – הגבעול הוא סימן לכך שמדובר בבצל ישן ואולי אף רקוב במרכזו.
  • לפני אחסון הבצל כדאי לחרוך את שורשיו באש - כך הוא לא יצמיח גבעולים, ויישמר במשך זמן רב יותר.
  • כדי שהבצל יישמר למשך זמן רב ככל האפשר, אחסנו אותו במקום חשוך, מאוורר ונטול לחות.
  • הבצל אינו רק טעים, אלא גם בריא. הוא עשיר בוויטמינים C ו-B6, וכן באשלגן. נוסף על כך, הבצל מחזק את המערכת החיסונית ומסייע בהקלה על שיעול וכאבי גרון.

 

ואי אפשר בלי כמה טיפים לחיתוך בצל:

 

  • כשחותכים בצל משתחררת ממנו תרכובת גופרית – והיא זו שגורמת לתחושת הצריבה בעיניים. חיתוך באמצעות סכין חדה יצמצם את כמות התרכובת שנפלטת – וכתוצאה מכך גם את תחושת הצריבה.
  • שיטות נוספות נגד דמעות: להקפיא את הבצל במשך כחצי שעה לפני שחותכים אותו, או לחתוך אותו תחת זרם מים.
  • ועוד שיטה: להניח ליד קרש החיתוך מאוורר – שיגרש את הגופרית המרושעת לפני שהיא תגיע לעיניכם.

 

 

מרק בצל

 

מרכיבים (6 מנות)

  • 1/2 ק"ג בצל קלוף (כ-4 בצלים בינוניים)
  • 80 גר חמאה
  • 800 מ"ל (1/3 3 כוסות) ציר ירקות או ציר עוף
  • רבע באגט פרוס
  • 50 גרם גבינת אמנטל מגוררת
  • מלח
  • פלפל לבן

 

אופן ההכנה

  1. חותכים את הבצל לאורכו לפרוסות דקיקות.
  2. מחממים מעט סיר גדול, ומוסיפים את החמאה והבצל. מכסים ומאדים על אש בינונית נמוכה עד שהבצל רך מאוד. מדי פעם בוחשים (חשוב להקפיד שהבצל לא יישרף, ויקבל לכל היותר צבע חום בהיר).
  3. מוסיפים את הציר ומלח, מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות. מתקנים תיבול עם מלח ופלפל לבן. מסירים מהאש.
  4. קולים את פרוסות הבאגט בתנור עד שהן הופכות לפריכות. מפזרים עליהן את הגבינה וקולים כ-2 דקות נוספות, עד שהגבינה נמסה.
  5. מוזגים את המרק לקערות ומניחים בכל אחת מהן 2 פרוסות באגט עם גבינה.

 

 

טארט בצל הפוך עם גבינת עזים

 

מעין טארט טאטן, שבמקום התפוחים מככב בו הבצל.

 

מרכיבים (תבנית בקוטר 24 ס"מ)

  • 1 ק"ג בצל קלוף (כ-8 בצלים בינוניים)
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 200 גרם גבינת עזים מסוג סנט מור, מפוררת
  • 300 גרם בצק עלים עם חמאה, מופשר במקרר (נמכר בכל רשתות השיווק)
  • עלים מ-4 ענפי טימין

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-170 מעלות.
  2. חוצים את הבצלים לאורכם ומשמנים אותם בשמן הזית. מניחים בתבנית כשצדם החתוך פונה כלפי מטה.
  3. אופים כ-40 דקות.
  4. מוציאים את התבנית מהתנור. מברישים את דפנותיה במעט שמן זית, ומפזרים על הבצל את הגבינה והטימין.
  5. מגבירים את טמפרטורת התנור ל-180 מעלות.
  6. בזמן שהתנור מתחמם מרדדים את בצק העלים לקוטר גדול במקצת מזה של התבנית. מכסים את המרכיבים שבתבנית בבצק, ותוחבים מעט את שוליו בין המילוי לדפנות התבנית.
  7. אופים כ-20 דקות, עד שהבצק מזהיב.
  8. מוציאים מהתנור וממתינים 5 דקות. הופכים בזהירות את התבנית ומחלצים ממנה את הטארט.

 

  • רועי אגאי הוא שף מסעדת בית היין שבקיבוץ מעברות