טיילנו בעקבותיו, קטפנו אותו, בישלנו איתו, ולא הפסקנו להתענג עליו. כן, כן, מתבקש שנחרוז קבלנו שוק, חטפנו שוק, אבל לא. כל הררי הארטישוקים האלה רק עשו לנו חשק לחזור בשבת הקרובה להפנינג הארטישוקי ולהתחיל שוב את כל הסיבוב מחדש.

 

 

איפה מטיילים

 

לפני שבועיים נפתחה באופן רשמי עונת הארטישוק (קנרס בעברית) והיינו הראשונים להתייצב אצל נועם יעקובא, האיש והארטישוקים. יעקובא הוא דור שני לחקלאים ולמייסדי מושב ניר בנים שמתמחים בגידול הארטישוק. בחזית ביתם צומחים כמה שיחי ארטישוק שמשמשים כקישוט דקורטיבי והם רק הפרומו למה שחיכה לנו בחצר האחורית של הבית הכפרי, שדות ארטישוקים לנצח.

 

זה שנים שהשדות הפכו להיות יעד תיירותי למטיילים שבאים לראות, להתנסות, לשמוע ולקנח בבראנץ' ארטישוקי. בשישבת יעקובא מוביל סיורים מודרכים אל שדות הוויולט (ארטישוק צרפתי בצבע סגלגל), מספר על סגולותיו (מסייע בהורדת כולסטרול, סיביו הם ברכה למערכת העיכול ובעיקר, מנת ארטישוק לפני שתיית אלכוהול, כך הוא מבטיח, תשמח אתכם אך לא תגרום לכם להשתכר). הגענו אליו ביום גשום במיוחד ולכבודו צייד אותנו במגפי גומי כדי שנוכל ללכת בשבילים הבוציים ולדשדש בשלוליות בדרך כשמחת ילדי הגן.

 

השביל עובר בין מטעי אפרסקים ותפוחים שעומדים עירומים, אך בחודש הבא תחל פריחתם המפוארת שתקשט בצבעי ורוד־לבן את השדות הירוקים. בשטח אנחנו מופתעים לראות שהארטישוקים פורחים לגובה כמו פרחים ואם לא קוטפים אותם בזמן, הם פותחים עלי כותרת לתפארת. בעודו מהלך בשדה, קוטף את הארטישוקים ומעיף אותם אחורה באוויר, הישר לסל שעל גבו, הוא מספר שיש למעלה מ־100 זנים. בעבר אפשר למטיילים לקטוף חופשי, אך הם לא ידעו גבולות ומאז הוא רק נותן למתעקשים לקטוף 1־2 רק כדי שיתנסו ויגיעו לסיפוקם. יעקובא מדגים כיצד יש לקלוף את הארטישוק בסכין ולחלץ את ליבו בקלי קלות, מגיש לנו לטעימה פרוסות מהלב הטרי, הטרי ושולף מהסל מרק חם עמוס, איך לא, בארטישוקים מתובלים. עונג צרוף ומחמם ביום חורף קר.

 

  • הארטישוק של נועם, מושב ניר בנים. שישבת, 11:00, 13:30. 054-227-8637, 20 שקל לסיור.
  • איך מגיעים: מכביש 40, בין צומת קסטינה לסגולה

 

קוטפים ארטישוק. בשדה של נעם (צילום: אריאלה אפללו)
קוטפים ארטישוק. בשדה של נעם (צילום: אריאלה אפללו)

 

 

הדרך לתצפית על בקעת שפיר עוברת בשדות פלשת ובדרך הלולים. מימין לשביל העפר החקלאי, העביר לכל כלי הרכב, משתרעים שדות הארטישוק ופרחי נוי ומשמאל מטעי תפוחים, אפרסקים, אפרסמונים ורימונים. גם כאן תחל הפריחה בסוף החודש וארבעה חודשים אחרי כבר ינצו הפירות. עד לפני כשנה היתה הגבעה מזבלה של פסולת בניין שנוקתה, נוקשה והוכשרה כאתר טבע ותיירות.

 

למרגלות הגבעה זורם נחל לכיש, מאחורי הכרם עובר נחל גוברין ושניהם מתחברים בסמוך למאגר נגבה־עין צורים שבו משייטות אגמיות ושלל עופות מים. הפנורמה מרחיקה בצפון עד לתל צפית, אחת מחמש ערי הפלישתים החשובות, מדרום לגבעת תום ותומר בקיבוץ נגבה, אשדוד, אשקלון ועד עזה ובמזרח מרחיקה עד קריית גת. למטה ציור יפה של שדות חיטה מוריקים שמשתלבים בשורות שיחי הארטישוק.

 

  • איך מגיעים: מהכניסה לניר בנים ממשיכים בכביש עד למושב זרחיה (בשבת שער המושב סגור) אפשר להגיע גם מכביש 3, בין צומת קסטינה לאשקלון, שם פונים למושב שפיר. חוצים את המושב וכ־300 מטר אחרי הבית האחרון (מעט לפני שער הכניסה לזרחיה) פונים ימינה לפי השילוט.

  

שדות ירוקים. בקעת שפיר (צלום: אריאלה אפללו)
שדות ירוקים. בקעת שפיר (צלום: אריאלה אפללו)

 

 

את הענבים ליין של יקב מרשה, השייך למשפחת חביביאן, בוצרים בכרמים שנטעו לפני שבע שנים בחזית היקב. על שישה דונם גדלים זני הסירה, הקברנה סוביניון והפינוטאז' (זן דרום אפריקאי המתאים לאקלים הדרומי) מתוך כוונה ליצור מיקרוקוסמוס המוכיח שהטרואר המקומי מתאים לגידול ענבי יין גם באזור הנמוך הזה. לפני שנתיים נטעו בצמוד שבעה דונם של כרם צעיר שבו גדלים זני הבלאן, הגראנז' והסירה ליינות הלבנים. את היקב פתחו בתוך מה שהיה הלול המשפחתי.

 

מתוך חיבור למורשת ההיסטורית היקב, הממוקם בחבל לכיש־בקעת שפיר ובסמוך לנחל גוברין, נקרא על שם תל מרשה, עיר מחוז חשובה שהיתה ממוקמת במרחק 10 ק"מ משם, באזור בית גוברין שהיה ידוע כאזור יין פורה. בסדרת היינות נחל גוברין, המופק מזני פינוטאז' וסירה בניחוחות פירות אדומים, כמהין, ועשבי תיבול ותל מרשה, המופק מזני הקברנה סוביניון, המרלו והסירה שלו טעמים ונינוחות בשרניים.

 

  • יקב מרשה, משק 36, מושב זרחיה. 08-8584494, 054-7695927. 25 שקל לסיור בכרם וביקב כולל טעימות, 65־90 שקל ליין. סגור בשבת.

 

 

משפחתי. יקב מרשה (צלום: אריאלה אפללו)
משפחתי. יקב מרשה (צלום: אריאלה אפללו)

 

איפה אוכלים?

 

הפנינג צמחוני על טהרת הארטישוק

 

בין ינואר לאפריל מתקיים בבית האריזה של משפחת יעקובא הפנינג קולינרי צמחוני המבוסס כולו על הארטישוק. על מזנון חופשי מסודרות 8־10 מנות ארטישוקיות, בהן פוקצ'ה עם ארטישוק צלוי לצד קונפי שום וארטישוק; סלט חם של ארטישוק וכרישה ברוטב טחינה סגול; מרק ארטישוק וכרשה בעיטור צ'יפס בטטה וגריסיני; קדרת ירקות שורש וארטישוק פסטה ברוטב שמנת וארטישוק; מאפה איכרים עם לבבות ארטישוק, תפוחי אדמה, בטטה, כרובית וראשי שום; מקלובה – שכבות של אורז, ארטישוק, גזר, חצילים, תפוחי אדמה וכרובית. לקינוח תקבלו מרקחת ארטישוק ותפוזים וסלט תפוזים, פומלית וסלק חי. בין מנה למנה מדגימים את שיטות העבודה עם הירק, מכינים תבשילים מול עיני הסועדים ומחלקים מתכונים וטיפים.

 

את הארוחה תוכלו להחליק בטעימות בירת בוטיק ובכל שבת תתארח במקום מבשלה אחרת מהאזור. בשישי (10:00־14:00) מוגשת ארוחת בוקר שגולת הכותרת שלה היא שקשוקת ארטישוק. הארוחה מוגשת מול אח עצים מבוערת ועליה מונחים קנקני תה וערמונים קלויים להנאת הסועדים. ביום שמשי מוצאים את שולחנות האוכל הגדולים אל הסככה הצופה אל הגינה. לפני צאתכם לשלום תוכלו לרכוש ארגז ארטישוקים, שמן זית מזן ברנע שמייצר יעקובא וכן מוצרי משק של מגדלי האזור, בהם דבש, צימוקים, פקאנים ויינות. באמצע השבוע מתקיימת מכירה בשירות עצמי - לוקחים מהמדפים ומניחים כסף בקופה.

  • שישיבת, 10:00–17:00. נועם יעקבא, ניר בנים. 054-227-8637. 40־80 שקל לארוחה + סיור, 220 שקל לסיור + סדנת בישול + ארוחה.

  

מנת ארטישוק אצל נועם (צילום: אריאלה אפללו)
מנת ארטישוק אצל נועם (צילום: אריאלה אפללו)

 

בית קפה ומאפה

 

אייל מיכאלי, הקונדיטור של המושב, פתח את הקונדיטוריה בחצר המשק של הורי אשתו במה שהיה פעם לול. הקונים ביקשו קפה קטן על יד ועם הזמן הוסיפו מרפסת עץ, המוקפת בעצי בוסתן וגינה, אותה הפכו לבית קפה שפועל בימי חמישי ושישי. המקום אינטימי ועובדים בו ההורים, האחות והרעיה וכן בני נוער מהאזור שמיכאלי מקפיד ללמד את רזי האפייה.

 

בימי חמישי בערב הם עורכים ערב איטלקי עם מאפים מלוחים, לחמים, פוקצ'ות וקלצונה שנאפים בתנור לבנים, פסטות טריות במגוון רטבים וקינוחים בניחוח איטלקי. בשישי מוגשת ארוחת בוקר כפרית, איטלקית ושקשוקאית ולקינוח עוגות שמרים נפלאות, עוגת גבינה קלילה, פאי פרג וקינוחים נהדרים מעוטרים בפירות טריים. טיפ שלנו, מומלץ להזמין מקום מראש כי בשישי עמוס.

  • קונדיטוריית בוטיק, ניר בנים. 08-8583031.

 

ביתית ומפנקת. קונדיטוריית בוטיק (צלום: אריאלה אפללו)
ביתית ומפנקת. קונדיטוריית בוטיק (צלום: אריאלה אפללו)

 

סדנאות לחמים

 

במשך שנים עבדה איריס לוי כאחות במחלקת טיפול נמרץ, מאוחר יותר עשתה הסבה לשיווק תרופות ולפני כשנתיים פתחה פרק ג' כשהחליטה לעשות את מה שהיא הכי אוהבת, לבשל ולאפות. למדה בישול, עבדה בצמוד לשף של הוטל מוניטפיורי ולאחרונה פתחה במיזם של שף עד הבית. אתם תתנו לה רק את המטבח והיא תדאג לארוחת הוט קוטור על פי מידתכם וטעמכם החל מהבאת הכלים, הפרודוקטים, ההגשה ועד לניקיון המטבח בסוף. בנוסף היא מעבירה גם סדנאות חווייתיות של לחמים, מאפים, בשרים וקינוחים. איריס לוי, ניר בנים – 054-4944205

 

 

על הדרך

 

עץ הבקבוקים, קיבוץ עין צורים - דרך הבשמים והמשי של לימונים זערוריים הגדלים בתוך בקבוקים התלויים על העצים. כשהפרי קטן הוא מוכנס לתוך בקבוקים וממשיך לגדול בתוכו. לאחר שנקטף הוא עובר תהליך שימור שהופך אותו לבישום אוויר טבעי. בנוסף מוצגת במקום אמנות הציור על משי. 

 

משק הרשקוביץ, מושב שפיר – לבני המשפחה 20 דונם של מטעי רימונים שלפני כחודש נגמרה עונת הקטיף שלהם. הם מגדלים את זן הוונדרפול האיכותי שמשקלו כק"ג היחידה וכל כולו, כמעט, נשלח לשווקים בחו"ל. בין משלוח למשלוח הם גם סוחטים מהפרי מיץ אדום ועסיסי, מבקבקים בבקבוקים של 1/2—1 ליטר ומקפיאים מיד כדי לשמר את הטעמים ואת הסגולות הבריאותיות של המיץ שהוא 100% טבעי וכשר. במשך שנים סחטו את הפרי ידנית ורק עכשיו קיבלו מכונת סחיטה שמייעלת קצת את העבודה. תוכלו לקנות את המיץ (ניתן לשמור אותו שנה בהקפאה) בחצר המשק וכן גם את הרימונים ומכשיר הפריטה שמקל על חילוץ הגרגירים. 050-5669172, 052-3955048

 

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס