קארין גוטמן
 
על פי הרפואה הסינית, לכל מזון יש השפעה מחממת, מקררת או ניטרלית. מה שקובע את האנרגיה של המזון הוא הרכבו, אופן גידולו ומשך בישולו. ככל שהמזון דורש בישול ממושך יותר, כך הוא מחמם יותר את הגוף. חימום הגוף באמצעות מזונות מחממים יתרום לשיפור זרימת הדם ולחיזוק מערכות הגוף. בין המזונות המחממים: ירקות כתומים, עגבנייה, פלפל אדום, צנוניות, שום, בצל, תפוח עץ, פירות הדר, גויאבות, לחם שיפון, אורז מלא, עדשים אדומות, שעועית ובשר אדום.

 

רוצים להתחמם? תאכלו גזר (צילום: שאטרסטוק)

 


רוצים הוכחה שזה עובד? השפית של "מנטה" רונית פנסו מגישה שני מתכונים קלים עם ירקות ותבלינים מחממים

 

ריבועי גזר עם המון קינמון

שילוב של שוקולד וקינמון אופייני לשוקולד המקסיקני והוא מוציא את המיטב מהקינמון ומהשוקולד גם יחד

זמן הכנה: 30 דקות
זמן אפייה: 30 דקות

ערכים תזונתיים לריבוע: 125 קלוריות, 14 גרם פחמימות, 3 גרם חלבון, 6 גרם שומן.

 

החומרים ל־16 ריבועים גדולים:
3/4 כוס קמח מלא מנופה לעוגות
3/4 כוס קמח רגיל
2 כפיות אבקת אפייה
קורט מלח
1 כף גדושה קינמון טחון
2 ביצים
1/2 כוס סוכר חום, דחוס
1/4 כוס שמן
3/4 כוס רסק תפוחים לא מומתק
2 כוסות גזר מגורר דק (כ־4 גזרים)
1/3 כוס שוקולד מריר, קצוץ גס
1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
 

אופן ההכנה:
1.
מחממים את התנור ל־180 מעלות, ומרפדים תבנית מרובעת בגודל 24 ס"מ בנייר אפייה.
2. מנפים לקערה את שני סוגי קמח, אבקת האפייה, המלח והקינמון.
3. בקערה נפרדת, טורפים היטב את הביצים והסוכר. מוסיפים את השמן ורסק התפוחים וטורפים. מוסיפים את הגזר ומערבבים במרית גמישה.
4. מוסיפים את תערובת הקמח לתערובת הגזר ומערבבים. מוסיפים את השוקולד והאגוזים. מערבבים ויוצקים לתבנית.
5. אופים 30 דקות, עד שקיסם שמוחדר יוצא עם מעט פירורים לחים (אם יש עליו עדיין עיסה, אופים עוד 5 דקות). מקפידים לא לאפות יותר מדי - הריבועים צריכים להיות לחים ועסיסיים.
6. מצננים לגמרי בתבנית, מעבירים לקרש חיתוך וחותכים לריבועים.

 

מחממים את הגוף ואת הלב. ריבועי גזר ומאפינס דלעת (צילום: יוסי סליס, סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')

 

מאפינס דלעת

 

מאפינס לחים וריחניים, עם מרכיב מפתיע ובריא – דלעת וגרעיני דלעת

זמן הכנה: 20 דקות
זמן אפייה: 30 דקות

ערכים תזונתיים למאפין גדול: 143 קלוריות, 20 גרם פחמימות, 4 גרם חלבון, 5 גרם שומן.
למאפין קטן: 72 קלוריות, 10 גרם פחמימות, 2 גרם חלבון, 3 גרם שומן.

 

החומרים ל־12 מאפינס גדולים (או 24 מיני מאפינס):
1 כוס קמח
1/2 כוס סולת דקה
1 כפית גדושה אבקת אפייה
קורט מלח
1/2 כפית קינמון
1/4 כפית מכל תבלין: אבקת ג'ינג'ר, אגוז מוסקט, פלפל אנגלי
1 ביצה
1/2 כוס סוכר חום, דחוס
2 כפות שמן
1 כוס מחית דלעת מוכנה, ללא תוספות*
1/2 כוס רסק תפוחי עץ לא מומתק
1/3 כוס חלב (אפשר צמחי)
1/2 כוס גרעיני דלעת קלופים לא קלויים, קצוצים גס + שלמים לעיטור
1/3 כוס משמשים מיובשים קצוצים גס או חמוציות מיובשות

 

אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות, ומניחים עטרות נייר בתבנית שקעים למאפינס.
2. מנפים לקערה את הקמח, הסולת, אבקת האפייה, המלח והתבלינים.
3. בקערה נפרדת, טורפים היטב את הביצה עם הסוכר. מוסיפים את השמן, מחית הדלעת, רסק התפוחים והחלב ומערבלים היטב. מוסיפים, בהדרגה ותוך ערבוב, את תערובת הקמח, גרעיני הדלעת והמשמשים המיובשים.
4. ממלאים את השקעים בתבנית בבלילה. זורים מעל גרעיני דלעת לעיטור ואופים כ־30 דקות למאפינס גדולים, או כ־22 דקות למיני מאפינס, או עד שקיסם שננעץ למרכז יוצא כמעט יבש. 
 

* טיפ: אפשר לרכוש מחית דלעת מוכנה או להכין בקלות בבית: שמים בקערה 2 כוסות קוביות קטנות של דלעת ערמונים מקולפת, מוסיפים 2 כפות מים, מכסים ומבשלים במיקרוגל 3 דקות או עד לריכוך מלא. מסננים היטב, טוחנים ומודדים 1 כוס מחית.  אפשר להשתמש גם במחית בטטה שהוכנה באותה דרך.