הסיוע לאמהות הוא חלק מהאחריות שלנו כחברה (צילום: dreamstime)

רוצים גם אתם לעשות טוב? ב-20.3 יתקיים "יום מעשים טובים", שמטרתו לקדם את הנתינה ואת הערבות ההדדית בחברה. מצטרפים?

כמעט כל אימא זוכרת את זה: תשעה חודשים את מתכוננת ללידה, מתרגלת נשימות, קונה בגדים קטנטנים בוורוד או בתכלת, משווה מחירי עגלות. הכל כבר מוכן. רק לדבר אחד לא הכינו אותך – להיות אמא. לא ידעת כמה זה מטלטל, איזה שינוי גדול החיים שלך עוברים. לא סיפרו לך שגם אם את מוקפת משפחה וחברים, בסופו של דבר את נשארת לבד בבית עם תינוק.

בשנים האחרונות יש יולדות שלא נשארות לבד. פעם בשבוע מגיעה אליהן מתנדבת של "אם לאם בקהילה", לדבר, לייעץ ובעיקר להקשיב.

כשהציעו לנטעלי אשכנזי לקחת חלק בתוכנית "אם לאם בקהילה" היא לא הבינה בתחילה למה היא צריכה את זה בכלל. "יש לי משפחה מאוד תומכת, אמא שלי כל הזמן באה, וסבתא שלי ובעלי. גם כשסיפרתי למשפחה שתבוא אליי מישהי פעם בשבוע כולם אמרו לי 'בשביל מה? כולם פה בשבילך'. אבל זה משהו אחר, זו תמיכה אחרת".

מה מיוחד דווקא בתמיכה הזאת?
"זו מישהי אובייקטיבית, מהצד, וזה מאוד מרגיע. למלווה שלי, יונה דגן, יש הרבה ניסיון, הרגשתי שהיא יודעת על מה היא מדברת. הייתי אמא היסטרית ויונה מאוד הרגיעה אותי. היא גם הייתה עבורי סוג של פסיכולוג, אוזן קשבת. היא אף פעם לא העבירה עליי ביקורת, תמיד נתנה לי להרגיש שהיא פה בשבילי. היא מאוד עזרה לי בתקופה הזאת.

"נוצר בינינו קשר מאוד טוב. אנחנו יושבות, שותות קפה, אני מתייעצת איתה על הכל, ממש על הכל, לא רק דברים שקשורים לתינוקת. אני מרגישה מאוד בנוח איתה, משתפת אותה בכל דבר. אני יודעת שיש יולדות שאומרות 'אני לא צריכה אף אחד, אני חזקה', אבל זה מאוד עוזר. זה מתנה".

ליווי רגשי

כל יולדת יכולה להצטרף ל"אם לאם בקהילה", ללא קשר למעמד סוציו-אקונומי, לגיל או למספר ילדים. יש בתוכנית יולדות מכל הגילאים והעדות, חד-הוריות, נשואות, דתיות, חילוניות, ותיקות ועולות חדשות. יש כאלו שזו הלידה הראשונה שלהן וכאלו שזו הלידה הרביעית.

"הדגש הוא על ליווי רגשי", מספרות רותי כהן-אדיב וטל ענבר אלטמן, שמרכזות את התוכנית בנתניה ורעננה, "להיות אוזן קשבת, מישהי שהיולדת יכולה לשתף אותה בכל דבר שעובר עליה".

זה כולל גם עזרה פיזית?
"המתנדבות באות למלא צורך רגשי, לא לקפל כביסה ולשמור על התינוק. אנחנו מודעות כמובן גם לצורך הזה, אבל מטרת התוכנית שלנו היא לתת תמיכה רגשית. בחברה המודרנית כל יולדת נמצאת בבית שלה, הרבה פעמים אמא שלה לא לידה, אין לה תמיכה מהמשפחה המורחבת, האבא עובד עד מאוחר. התוצאה היא בדידות מאוד גדולה, ואת החוסר הזה אנחנו באות להשלים".

מי הנשים שמתנדבות ב"אם לאם בקהילה"?
"יש לנו מכל הסוגים. התנאי היחיד הוא שהן צריכות להיות אמהות. רובן בנות 30 עד 60, אבל יש לנו גם מתנדבת בת 72. יש המון נשים ואנשים שרוצים לתת לאחרים. מעבר ליולדת שמקבלת את התמיכה, גם המתנדבות עצמן עוברות תהליכי העצמה. יש כאלו שאומרות 'זו הדרך שלי לתת לעצמי'. יש גם יולדות שנעזרו בתוכנית ואחר כך רוצות בעצמן לתרום לקהילה, לאו דווקא דרך 'אם לאם בקהילה', אלא מוצאות מקומות אחרים להתנדב בהם. הקהילה כולה יוצאת נשכרת".

המתנדבות עוברות הכשרה?
"הן עוברות קורס של 13 מפגשים, שחלק חשוב ממנו הוא ללמוד איך להקשיב, לדעת לקבל כל אחת כמו שהיא, לא להעביר ביקורת".

כל מה שלא מספרים לך

מנהלת התוכנית ומי שיזמה אותה היא דפנה נוימן, שבמסגרת עבודתה עם זוגות לפני לידה ועם קבוצות של אמהות ותינוקות הבינה את צורך בחיזוק אמהות צעירות.

אז איך התחיל הכל?
"זה בעצם התחיל לפני 24 שנים כשנעשיתי אמא", מחייכת נוימן, "אני זוכרת את הוואו הזה של להיות אמא, ושיש כל כך הרבה דברים שלא מספרים לך. והבטחתי לעצמי שאני כן אספר.

"הבנתי שצריכה להיות נראות שלהיות אמא מלווה גם בקשיים. החברה לא רוצה לשמוע על הטלטלות שיולדת עוברת, בהתחלה לא הבינו למה בכלל צריך את זה. חשבו שרק אמהות משהו לא בסדר איתן צריכות תמיכה, אבל כמובן שזה לא ככה. דווקא נשים משכילות, עצמאיות וקרייריסטיות חוות טלטלה גדולה כשהן הופכות לאמהות. ובאמת הרבה מהיולדות שאנחנו מלוות הן ממעמד סוציו-אקונומי גבוה".

ואיך עלה הרעיון של מתנדבות מלוות?
"בעקבות ההכרה בצורך החלטתי שזו צריכה להיות אחריות חברתית שלנו. התחלתי לפנות למועצות מקומיות כדי שהן יסבסדו מפגשים של אמהות ותינוקות, ובמקביל פיתחתי יחד עם נועה ברקת את הרעיון של הכשרת אמהות מתנדבות שיגיעו ליולדת הביתה. חשבנו שעלינו על רעיון גדול, ואז גילינו שיש תוכנית מקבילה כזו בירושלים, שיובאה מבוסטון, ובעצם יש תוכניות כאלו בכל העולם".

הבית הפתוח בכפר קרע, בית פתוח לאימהות ותינוקות. הקבוצות פעילות ב-12 ישובים בארץ

"ב-2002 נפתחה הקבוצה הראשונה במשגב, ותוך כמה שנים החלו לקום קבוצות במקומות אחרים. בנינו קורס הכשרה ואיתו פנינו למרכז שדמות למנהיגות בקהילה של מכללת אורנים, והיום התוכנית שייכת לשדמות".

להוביל שינוי חברתי

ביקורי הבית של "אם לאם בקהילה" ניתנים לגמרי בחינם. הרשויות המקומיות מממנות את העלויות, והמתנדבות עושות את זה בהתנדבות מלאה. הקשר עם היולדות נעשה דרך תחנות טיפות חלב, שמציעות לאמהות להצטרף לתוכנית. כיום פועלת התוכנית ב-12 ישובים בארץ: ראשון לציון, נתניה, רעננה, משגב, כרמיאל, מועצה אזורית מנשה, עמק חפר, מטה אשר, עמק המעיינות, עמק הירדן, קדומים וכפר קרע.

את רואה בזה עניין חברתי?
"'אם לאם בקהילה' מנסה להוביל שינוי חברתי, לא רק לסייע לאמהות אחרי לידה. היום יש יותר מודעות לנושא, ומי שבעיקר גילה את זה הם גופים עסקיים. לכן יש היום חוגים לתינוקות, קואצ'ינג לאמהות ודולות של אחרי לידה – אם את משלמת את מקבלת. אבל המענה העסקי הוא לא באמת פתרון, ולכן חשוב לנו לקדם את זה מבחינה קהילתית. האחריות היא עלינו כחברה".

באילו קשיים אתן נתקלות?
"הבעיה העיקרית שלנו היא לשכנע את הרשויות לתקצב תוכנית כזו. מדובר על עשרות אלפי שקלים בשנה – סכום זעום עבור מועצה מקומית – שעושה הבדל כל כך גדול. ברוב המקומות שהתוכנית פועלת רואים הצלחה מאוד גבוהה. הכרנו תופעה של אמהות שהיו מגיעות לקופת חולים בלי סיבה 'אמיתית', רק כדי לדבר, וראינו שכשהן הצטרפו ל'אם לאם בקהילה' הביקורים פחתו, כי היה מענה אחר לצורך שלהן".

"אם לאם בקהילה" זקוקה לתרומות כדי להמשיך את פעילותה ולפתוח תוכניות במקומות נוספים. אפשר ליצור קשר בטלפון 04-9838950

רוצים גם אתם לעשות טוב? ב-20.3 יתקיים "יום מעשים טובים", שמטרתו לקדם את הנתינה ואת הערבות ההדדית בחברה. מצטרפים?

כתבות קודמות בפרויקט "יום מעשים טובים":

לאתר מהות החיים