בשבוע שעבר חזרו ר' ואשתו מקניות בסין. השניים נחתו בגואנז'ו, עיר המחוז הגדולה ביותר בדרום המדינה, שבה מתגוררים 10 מיליון תושבים וקו הרקיע שלה מזכיר את זה של מנהטן. במשך ארבעה ימים אינטנסיביים הם ביקרו במרכזי קניות ענקיים המתמחים בעיצוב הבית.
ל-Xnet הם סיפרו על קניונים שמתנשאים לגובה תשע קומות וכוללים כ-700 חנויות בממוצע, לפי התמחות – ריהוט, חומרי גמר, אינסטלציה, ריצוף ועוד. "הגענו מסודרים, עם טבלת אקסל שמפרטת מה אנחנו צריכים ובאיזה כמויות. לפני הנסיעה עברנו על קטלוגים כדי להחליט מראש מה הסגנון ומה רמת המחירים שאנו רוצים. בטיול עצמו הקדשנו כל יום לנושא אחר – יום אינסטלציה, יום ריהוט, יום אבן, יום תאורה".
ר' ואשתו בונים בית חדש במרכז הארץ, והרעיון היה ברור: לצמצם בהוצאות. "להערכתי חסכנו כ- 40% מהעלויות", אומר ר'. מכיוון שהמלה "תוצרת סין" באה עם האסוציאציה "יתפרק לכם עוד שנה מהיום", חשוב לו להדגיש: "כל מה שקנינו איכותי - זאת לא הסחורה הלא איכותית שישראלים משייכים לסין. בכלל, כל מה שחשבנו שאנחנו יודעים על סין לא נכון. יש שם מוצרים מכל הסוגים, מלא-איכותיים ועד סופר איכותיים, יותר ממה שיש בישראל. יש שם מחירים זולים מאוד, ועד יקרים כמו בארץ. בשבוע ימים של קניות בלי הגבלה הוצאנו מעל מאה אלף שקלים והחלפנו את כל הבית". האיכות תצטרך לעמוד במבחן הזמן.
בעוד כחודש אמור להגיע לישראל משלוח שיכיל את הרכישות שלהם: חומרי אינסטלציה, ברזים, ג'קוזי (דגם שלדברי ר' עולה בישראל 60 אלף שקלים ונרכש תמורת 20 אלף שקלים), פינת ישיבה שמורכבת מספה תלת-מושבית, ספה דו-מושבית וכורסה (בעלות כוללת של 12 אלף שקלים), מקלחונים, מיטות וריהוט חוץ. ר' רואה בימים המרוכזים יתרון: "כל יום התחיל בשמונה והסתיים בשמונה. אם הייתי קונה בארץ, הייתי מתחיל, נניח, בדיזיין סנטר, אבל לא סוגר - כי אולי בהרצל יותר זול. הייתי מחפש עוד מקום להשוות. כאן ידעתי שאין זמן".
יזמים ישראלים זיהו את הפוטנציאל
לבני הזוג הוצמדו נהג ומדריך מקומי דובר אנגלית, שליוו אותם מקניון לקניון, הסיעו אותם למסעדות מערביות ואפילו התמקחו למענם כשהתבקשו. את השירות המושקע הזה - שמוצע למי שחפץ בייבוא אישי מסין – מעניקות היום, בנוסף לכמה אנשים פרטיים, שתי חברות: "המכון לידידות סין" (חברה פרטית לכל דבר, למרות שמה הדיפלומטי) וחברת "באסיני". תמורת כעשרה אחוזים מערך הקנייה מספקות החברות מדריך מקומי ונהג, מסייעות בהתמקחות ומבטיחות בקרת איכות, אחסנה ומשלוח. הקונה הישראלי לא צריך לברר דבר – רק להחליט לנסוע.
הרעיון נולד מהביקוש בשטח, במטרה לעזור ללקוח להתמצא בשוק הסיני, לסייע בהליכים הביורוקרטיים ולקצר את מספרם של גוזרי הקופונים שבדרך. מהמספר המתעצם של האנשים שמתעניינים ביבוא אישי מסין, אפשר להתרשם בשיטוט בפורום שמוקדש כולו לנושא. מי שבונה בית או דירה יגלה, שכמעט לכל הנדרש יש שם מענה: מחומרי אינסטלציה וחשמל, דרך חומרי גמר, ריצוף וחיפוי, כלים סניטריים, גופי תאורה ועד ריהוט ובדים.
החוזרים מספרים על טווח רחב של איכויות, על מבחר גדול בהרבה ממה שניתן למצוא בישראל ועל גורם לחץ הזמן, שמקדם את הקניות. "ידענו שאנחנו צריכים לסגור את הכל. ביום קרמיקה בוחרים קרמיקה. יש אלף סוגים אבל אין זמן", מספר ר', שיקבל את הסחורה שלו בעוד כחודש.
מי שכבר נהנית מהרכישות היא סיגל מסיקה, שנכנסה יחד עם בעלה בני ושלושת ילדיהם לבית חדש באשדוד לפני שבועיים. בני הזוג, קוסמטיקאית ועובד בחברה ממשלתית, בנו את ביתם בשכונת בנה ביתך, שנושקת לדיונות חול יפהפיות.
לבית החדש הם בחרו קו מודרני, מבחוץ ומבפנים: "אם לא הייתי בסין, לא הייתי יכולה להרשות לעצמי לרהט הכל מחדש", אומרת מסיקה. הבית בן שלושת המפלסים מרוהט ומאובזר בפריטים שניכר שכולם חדשים. על הרצפה אריחי גרניט פורצלן בגוון קרם, בסלון מערכת ישיבה מעור אפרפר (שלוש ספות והדום), שולחן קפה צבוע לבן מבריק, שתואם לפינת האוכל החדשה. כסאות האוכל מרופדים עור בגוון תואם לזה של הספות. את התמונה משלימים נברשת ומנורה עומדת בצבעי אפור ולבן.
זו רק ההתחלה: הברזים בבית, המקלחונים, ראשי המקלחת, ארונות האמבטיה והכיורים, המראות, ריצוף החוץ בגינה, הפסיפס שמחפה את הבריכה, ריהוט החוץ ואפילו כורסת מסאז' מיוחדת במינה, הכוללת מסך טלוויזיה אישי – את כל אלה הביאו בני הזוג מסיקה מסין, בעלות של כ-50 אלף דולרים. להערכתם, הם חסכו כ-50% מהעלויות. היום מצטערת מסיקה שלא ייבאה גם דלתות פנים, דלת כניסה ואפילו חלונות – מה שעשו שכניהם, שמיהרו לנסוע לסין כשראו את הסחורה שהיא הביאה.
שבועיים ימים שהו בני הזוג מסיקה בסין. "דרך חברים הגענו לבחור ישראלי שחי שם כבר חמש שנים ומפעיל את האופרציה", הם מספרים. מדריך מקומי דובר אנגלית ליווה אותם בין מרכזי הקניות, מבוקר עד ערב. בני מסיקה מאמין שחייבים להגיע אחרי עבודת הכנה מדוקדקת: "הסתובבנו עם רשימה. חייבים להיות מסודרים ומרוכזים". וסיגל מוסיפה: "את אריחי הגרניט פורצלן לריצוף הבית בחרתי בישראל. הייתי בחברה גדולה וידועה, לקחתי את שם-הדגם וביקשתי אותו מהמוכרת בסין. במקום 220 שקלים למ''ר, שילמנו 50 שקלים בלבד".
מה עושים אם באמצע עבודת הריצוף מגלים שחסר?
"לקחתי עשרה אחוזים אקסטרה. הכל כל כך זול שהיה שווה".
והתשלום? לבחור הישראלי שסייע להם בסין שילמו בני הזוג שמונה אחוזים מערך הקנייה. לבעלי החנויות שילמו במקום מקדמה בסך עשרה אחוזים (היתר שולם דרך המתווך הישראלי לאחר קבלת הסחורה ובקרת האיכות). המשלוח הגיע בדיוק בזמן וסיגל לא מפסיקה להתפעל מהמקצועיות שהפגינו הסינים, מהאריזה ועד החשיבה על הפרטים הקטנים, כמו הברגים שנדרשים להרכבה.
צחי קנזה, בעלי "המכון לידידות סין", מספר שהתופעה צוברת תאוצה בשנה האחרונה. מי שהתחילו בכך היו בעלי צימרים שייבאו את בתי האירוח באופן אישי, גילו שאפשר לייבא גם חומרי גמר משלימים וריהוט בעלויות נמוכות, והפיצו את הבשורה. היום מעניקה החברה של קנזה, לדבריו, שירותים לכעשרה לקוחות בחודש.
לקחת בחשבון את עלות הנסיעה
מי הם הלקוחות? "כדי שהנסיעה תשתלם רצוי לרהט בית גדול, אז לא מגיעים אנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך", אומר קנזה. "אבל גם האלפיון העליון לא מגיע. בין שני הקצוות מגיעים מכל גוני הקשת, גם אמידים מאוד. אנשים שמגיעים לסין מגלים שהם יכולים להרשות לעצמם דברים שבארץ לא היו קונים עקב מחיר גבוה. כלומר, זה לא רק שזול יותר, זה גם שדרוג באיכות ובבחירות שאנשים עושים".
איך זה עובד?
"התהליך נוח ללקוח. תפקידו בחיים, מהרגע שהוא מגיע לסין, הוא ליהנות ולבחור. את כל מהלך העבודה מול הסינים - ההזמנה, בקרת האיכות, איסוף ושילוח – אנחנו עושים. אנחנו שקופים עם הלקוח, לא גובים מהספק שום דבר. העמלה שלנו היא עשרה אחוזים מעלות הקנייה, שמתחלקים בינינו לבין הצוות שלנו בסין".
חייבים למלא קונטיינר?
"כשיבואן רוכש דברים, המפעל בסין עובד לפי מספר היחידות שממלאות קונטיינר. ביבוא אישי אין צורך למלא קונטיינר, כל לקוח מוזמן לקנות לפי רצונו וצרכיו. בניגוד ליבוא מסחרי, שבו עובדים מול מפעלים ובכמויות, כאן מדובר בלקוחות פרטים שקונים הביתה. כל מה שהיכרנו עד כה לא רלבנטי. מדובר בהתמחות ובחוקי משחק חדשים לגמרי".
תוך כמה זמן מגיע המשלוח?
"שילוח דרך הים אורך עד שלושה שבועות".
מה אני עושה אם חסרים לי כמה מטרים לפרקט?
"זה לא קורה. אנחנו מתדרכים את הלקוחות שלנו לרכוש מלאי מספיק, קצת יותר מהכמות הנדרשת בפועל".
ובכל זאת, טעויות קורות.
"כשקונים בארץ אפשר להחזיר. לכן אנשים מרשים לעצמם להגיע לקנייה לא מדויקים. לפני הנסיעה אנחנו מנחים את הלקוחות להגיע מסודרים ככל הניתן, מתרים בהם לבדוק היטב. היה לנו מקרה שמישהו קנה אסלה וטעה בקוטר הצינור שביקש. זה נבע מחוסר הכנה".
מה גובה המכס?
"הסטנדרטי - 12%".
ומה עלות הטיסה והשהייה בסין?
"כרטיס טיסה לסין עולה כ- 4,000 שקלים. לינה ואוכל מתומחרים בכמאה דולר ליום. מדובר בכסף קטן. העלויות הן הקניות. אנשים מגיעים כדי ליהנות, קונים גם דברים שלא קשורים לבית".
"בשביל דירה אחת לא הייתי טורח"
גם שלמה מדרום הארץ, בעל מפעל לשיש, ריהט את ביתו בסין. מאז הביקור הראשון שלו שם, לפני שנתיים, חזר כבר כמה פעמים כדי לייבא מוצרים לעסק שלו. "הגענו מוכנים ככל האפשר. היו לנו מידות, כמויות, ידענו בדיוק מה אנחנו רוצים. הנציג המקומי כיוון אותנו לחנויות וליצרנים אמינים. אני חי את ענף הבנייה הרבה שנים". בפעם הראשונה הוא נסע לבדו ובחר קרמיקה, כלים סניטריים ומעט ריהוט. "היה לנו עם מי לדבר, לא היו בעיות. גם כשביקשנו להוסיף פריט, עשינו זאת דרך הטלפון", הוא אומר.
כמה חסכתם?
"להערכתי 50 אחוז, אבל עזבי את החיסכון, קנינו דברים ייחודים, שלא רואים בארץ. קרמיקה, כלים סניטריים מיוחדים וחדרי שינה לילדים שלא ראיתי פה, גם לא מבחינת העיצוב. צריך לזכור שבסין יש כמה רמות, זה לא מה שאנחנו מכירים".
למי זה מתאים?
" מי שבונה בית גדול - אני ממליץ מאוד. בשביל לרהט דירה אחת לא הייתי טורח, אלא אם עושים זאת בשביל החוויה. יש עלויות של טיסה ושהות, ומבזבזים עשרה ימים. במקרה שלי בנינו בית, ושלושת הילדים נכנסו במקביל לדירות חדשות. שילבנו את כל הבתים ביחד. ואם כבר נוסעים ומתרוצצים ומשלמים הובלה ועמילות מכס, אפשר גם לקנות לחברים".
לא יותר פשוט לקנות דרך הקטלוג?
"אי אפשר. המבחר כל כך גדול שחבל לא לראות במו עינייך. חוץ מזה, דרך הקטלוג אי אפשר להתמקח ולהוריד במחיר, וזה חלק מהעניי".
לא חששת מהיעדרם של תווי התקן?
"איש הקשר בסין התריע מראש מה צריך תו תקן ומה לא. כל עוד מדובר ביבוא אישי, לצרכים אישיים, לא בודקים".
כמה זה עולה? בטבלה הבאה השווינו בין המחירים הזולים ביותר שמצאנו באתרי ''זאפ'' ו"מאיר המהיר", לבין המחירים שעליהם העידו המרואיינים:
עוד רעיונות וטיפים:
>> דירה בקריות שופצה ורוהטה ב-45 אלף שקלים בלבד
>> איך להכין פנטהאוז לאפשרות שיחולק לשלוש דירות בעתיד? >> וכמה באמת עולים הרהיטים ברחוב הרצל?