מה תאמרו על לחם מקמח מלא, מוכן תוך שעה, בלי לישה, בלי הכנות מראש, לא חלבי ובלי סודה לשתיה? המתכון הבא הוא הוכחה שאפשר ללכת בלי ולהרגיש עם, לא צריך להיות אופים מומחים או להשתמש בכלים מיוחדים, אפילו לא צריך מיקסר. כל מי שיודע לערבב עיסה עם כף - יכול.

 

עוד בהבראת מתכונים:

 

אל תפחדו מהשמרים

 

אמנם נשתמש בשמרים, אבל אל פחד, השמרים הם חברים, ואם משתמשים בהם כמו שאסביר הם "עושים את העבודה". אני ממליצה להשתמש בשמרים יבשים הנמכרים על המדפים בסופר, ליד אבקות האפייה. אפשר לקנות שקית קטנה שמספיקה לכיכר אחת וניתן לקנות (בהבדל מזערי במחיר והבדל אדיר באחוזים) חבילה גדולה של שמרים יבשים בוואקום שתספיק לכם, ל...שנתיים בערך. אחרי הפתיחה יש להעביר לצנצנת ולאחסן במזווה, לא במקרר ולא במקפיא, שכן הלחות במקומות אלו תגרום לקלקול השמרים ופגיעה בתפיחה ובטעם. כמובן שאפשר עם שמרים טריים, רק פחות כדאי, שכן השמרים הטריים לא תמיד טריים כפי שמצפים מהם.

 

לאיכות הקמח המלא ישנה חשיבות והשפעה ישירה על הטעם, המרקם והצבע של הלחם. ולכן יש להקפיד על קמח מאיכות טובה. לאחרונה נחשפתי לקמח מלא אורגני מתוצרת "מנחת הארץ" והוא מיוחד ומפליא בתוצאותיו (תוצאות מעולות בעוגות, עוגיות, לחם, לחמניות ועוד). מדובר בטחנת קמח קטנה הטוחנת חיטה מקומית. לקמח החיטה המלא שלה צבע ומרקם אחרים, והמאפים יוצאים יותר אווריריים, עם טעם מתוק ועמוק שהוא כנראה תוצאה ישירה של טריות. הבעיה היחידה עם קמח זה שניתן להשיגו רק ביצירת קשר ישיר עם הטוחן (זה נפלא להשתמש במילה ארכאית זו) והזמנה של לא פחות מ -20 ק"ג הביתה. המלצתי היא להתאגד עם חברים ושכנים ולהזמין. שימו לב: את הקמח יש לשמור במקרר להבטחת איכותו, טריותו ונקיונו.

 

על מנת לזרז את התפיחה ולהקדים את בואו של הלחם לקרבנו, כדאי לחמם את הקמח לפני שמערבבים אותו עם שאר המצרכים. אפשר להכניס את הקמח ל-20 שניות למיקרו, או לשים את הקמח בקערה ולחמם כמה דקות בתנור חם.

 

את הקמח מערבבים עם החומרים היבשים (שמרים יבשים ומלח) ואת הדבש ממיסים במים חמימים תוך בחישה. כמובן שאפשר להחליף את הדבש בסוכר או אגבה או סילאן. את המצרכים היבשים מערבבים עם הרטובים עם כף, כמו עוגה בחושה. אם קשה לערבב עם כף והעיסה יבשה מדי, אפשר להוסיף עוד שתי כפות מים. שימו לב שישנם הבדלים בספיגת הנוזלים בין סוגי הקמח השונים.

 

ריפוד התחתית בשיבולת שועל נועד למנוע הדבקות, לתת קראנצ'יות וגם קישוט. את הבצק הרטוב מעבירים לתבנית ומשטחים עם הכף. אפשר להרטיב את הכף על מנת שהבצק לא יידבק ויעשה מה שאומרים לו לעשות.

 

ההתפחה היא הכרחית ועל כן מניחים לתבנית לעמוד 30 דקות במקום חמים (אפשר בתנור מחומם ל-40 מעלות), עד שהתערובת תופחת כדי 2/3 מגובה התבנית.

 

אחרי האפייה מקררים מחוץ לתבנית על גבי רשת, כדי שלא תיווצר לחות בתחתית. לחם תמיד כדאי לפרוס כשהוא מתקרר, זה עומד בניגוד ישיר לרצון שלנו להציץ פנימה, לטעום ולבלוע, אבל כדאי לחכות קצת כי אם פורסים לחם חם הוא מקבל מרקם בצקי ו"לא אפוי".

 

לחם מהיר מקמח מלא

 

מרכיבים:

 

  • 3 כוסות קמח חיטה מלא (400 ג')
  • 2 כפיות שמרים
  • ½ 1 כפיות מלח
  • 1 כפית דבש
  • ½ 1 כוסות מים חמימים (375 מ"ל)
  • 2 כפות שיבולת שועל שטוחה

 

הוראות הכנה:

 

1. מחממים את הקמח במיקרו (25 שניות) או בתנור חם (5 דקות).

 

2. מערבבים את הקמח, המלח והשמרים בקערה. ממיסים את הדבש בחצי כוס מים חמימים ועם כוס מים חמימים נוספת מערבבים עם כף לתוך הקמח. הבצק אמור להיות דביק.

 

3. מפזרים בתחתית תבנית האפייה המוארכת כף שיבולת שועל, מעבירים את הבצק ומפזרים מעל עוד שיבולת שועל, טופחים עם כף היד על-מנת להדביק את שיבולת השועל לקרום העליון.

 

4. מניחים לתפיחה על השיש כחצי שעה, עד שמגיע כמעט לשפת התבנית. מחממים תנור ל-200 מעלות, אופים 35 דקות.

 

5. מקררים מחוץ לתבנית, פורסים רק אחרי שהתקרר.

 

גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא