כולנו יודעים שקפה הוא משקה מעורר שמרומם את מצב הרוח, אך לא רבים מודעים לעובדה שהוא גם מחזק את המערכת החיסונית, בריא לערמונית, מפחית את השכיחות של סוכרת ואלצהיימר ועשיר בנוגדי חמצון שטובים לרובינו - אך רק בשיטות הכנה ייחודיות. אז מה יש במשקה הפופולרי בעולם והאם רכיביו יכולים לא להועיל, אלא דווקא להזיק לנו?
היתרונות - וגם החסרונות
קפה, כפי שמכינים אותו בארץ (ללא שימוש בפילטר בסגנון בוץ או תורכי), או באיטליה וצרפת בסגנון" קפטרי" (קומקום קפה עם מתקן שדוחס את הקפה לקרקעית), מכיל נוגדי חמצון פעילים טבעיים הנקראים קפהסטול, ו-קוואול. אלה חומרים שמחזקים את המערכת החיסונית מחד, אך תורמים לעליית הכולסטרול הרע (LDL) מאידך. במחקר הולנדי שנעשה במחלקה לתזונה של אוניברסיטת וייכנינגן, נמצאה עלייה של בין 9% ל-14% ברמת הכולסטרול הרע (LDL) בנחקרים ששתו בין חמש-שש כוסות קפה ללא פילטר ביום, לעומת קפה שעבר פילטר.
ממחקר בינלאומי שנעשה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת סינגפור בשיתוף אוניברסיטת הארווארד והטכניון הגרמני שבדרסדן, נבדקו סוגי קפה ושיטות הכנת קפה בכל העולם. הכמות הגבוהה של קפסטול וקוואול נמצאה בקפה שאינו עובר סינון או פילטר, כדוגמת קפה תורכי או קפה בוץ בארץ.
כמויות הקפסטול והקוואול בספל קפה:
- ללא פילטר: בין 7.2 ל 5.3 מ"ג.
- במנת קפה אספרסו: 1 מ"ג.
- בכוס קפה נמס, בקפה נטול קפאין, בקפה פילטר: כמות זעומה.
אם אתם בעלי נטייה לעלייה של רמת הכולסטרול בדם, צרכו את סוגי הקפה שעוברים סוג של סינון.
מה תורם לנו בריאותית כל סוג, ומה עלול להזיק?
קפה תורכי או קפה בוץ
כ-1 קלוריה. כ-200 מ"ג קפאין, כ-6 מ"ג קפהסטול וקוואול.
מכיל כמות גבוה של קפאין, קפסטול וקוואול. לא מומלץ לבעלי כולסטרול מוגבר. לרגישים לקפאין עדיף לשתות עד אחר הצהריים, אם אתם חפצים בשינה טובה.
קפה בקומקום או בסגנון קפטרי או בסגנון סקנדינבי
כ-1 קלוריה, 120 מ"ג קפאין. 6 מ"ג קפהסטול וקוואול.
מכיל כמות גבוה של קפאין, קפסטול וקוואול. לא מומלץ לבעלי כולסטרול מוגבר. לרגישים לקפאין עדיף לשתות עד אחר הצהריים, אם אתם חפצים בשינה טובה.
קפה פילטר או פרקולטור
כ-1 קלוריה. כ-160 מ"ג קפאין 1 מ"ג קפסטול וקוואול.
העברת הקפה דרך פילטר מסירה את הקפהסטול והקוואול ואינה מעלה את ה-LDL. לרגישים לקפאין עדיף לשתות עד אחר הצהריים, אם אתם חפצים בשינה טובה.
קפה לטה דל שומן או קפוצינו על חלב דל שומן
כ-80 קלוריות, 75 מ"ג קפאין, 1 מ"ג קפסטול וקוואול.
קפה לטה מכיל מנת אספרסו והשאר חלב מוקצף. קפוצ'ינו מכיל שליש חלב רגיל ושליש חלב מוקצף. השיטה מתאימה לבעלי כולסטרול מוגבר. 200 מ"ל החלב מספק כ-20% מכמות הסידן המומלצת ליום למבוגרים.
קפה נמס רגיל או מגורען
כ-1 קלוריה. 100 מ"ג קפאין. אינו מכיל קפסטול וקוואול.
נכון, הוא מכיל פחות קפאין אך עדיין מספיק כדי להמליץ לרגישים לקפאין לשתות אותו עד לשעות הערב המוקדמות. מתאים לבעלי כולסטרול גבוה.
קפה נטול קפאין בוץ או נמס
כ-1 קלוריה. עד 15 מ"ג קפאין. ללא קפסטול וקוואול.
סקירה ספרותית מקיפה שנעשתה באוניברסיטת סידני שבאוסטרליה בדקה נתונים של מעל 450 אלף נבדקים, ומצאה ירידה בשכיחות סוכרת בנבדקים שצרכו יותר קפה רגיל או נטול קפאין או תה מנבדקים אחרים. מנגד ישנם מחקרים שמראים השפעה מיטיבה במיוחד של קפה נטול קפאין על רמת הסוכר בדם. במחקר צרפתי שנעשה באוניברסיטת דה'אורנון, מסתבר שקפה נטול קפאין עשוי מפולי קפה ירוקים המכילים נוגד חמצון בשם "סבטול" המכיל חומר פעיל טבעי בשם "חומצה כלורוגנית". זו משבשת את עיכול הגלוקוז בכבד ומסייעת לאזן את רמת הגלוקוז בדם.
העדיפו קפה נטול קפאין אם רמת הגלוקוז שלכם מוגברת. אפשר לשתות גם בליל, והוא מתאים לבעלי כולסטרול גבוה.
קפה אספרסו
כמות זניחה של קלוריות, 75 מ"ג קפאין. 1 מ"ג קפסטול וקוואול.
עבור כוס כה קטנה זו כמות יחסית גדולה של קפאין. הרבה קפאין יכול להגביר סטרס, לתרום לתחושת מתח ואי נוחות של הגוף ולהעלות את לחץ הדם. מתאים לבעלי כולסטרול מוגבר.
כמה קפאין אתם שותים? בדקו במחשבון