המלים ''אורוות הברון'' מעלות בנו אסוציאציה רומנטית של זמנים שחלפו, זמנים של תחילת ההתיישבות, שניחוחם אירופי. המרכז ההיסטורי של הברון דה רוטשילד במרכז ראשון לציון עבר כמה גלגולים ב-130 השנים האחרונות, ממבנה מטופח בסגנון בית חווה צרפתי לחורבה מוזנחת ונשכחת.

 

לפני שנה קיבלתי טלפון מפסיכולוג ילדים ששכר חלק מהמקום. התבקשתי להפוך אותו לקליניקה טיפולית של צוות פסיכולוגים ופסיכיאטרים לילדים. האתגר היה גדול, והעבודה – שנמשכה חמישה חודשים - מספקת מאוד. היה לי חשוב לשמור על אופיו של המקום ועל רוחו האותנטית, הנטועים בהיסטוריה שלנו.

 

קצת היסטוריה 

מבנה "אורוות הברון" הוא אבן דרך בהיסטוריה של המושבה ראשון לציון. הוא נבנה ב-1886 בדרך העבודה שהיתה מקובלת במושבות הברון (למשל, קירות עבים שבנויים מאבני כורכר גדולות) ושימש כמוקד חשוב: הן כבניין המשרדים של פקידי הברון אדמונד דה רוטשילד והן כמרכז החקלאי של הברון באזור.

 

בשנת 1888 נוספה למבנה חצר גדולה, בסגנון האופייני לבתי חווה באחוזות קולוניאליות-צרפתיות, כולל אורווה גדולה ומפוארת לסוסים ולכרכרות, מחסנים וחדרים לרוכבים. שם אוחסנה המרכבה של הברון, שבה השתמש בחמשת ביקוריו בארץ. במקום טופלו גם בהמות העבודה, הוחזקו ותוחזקו הכלים החקלאיים ונשמרו גרעיני התבואה. לימים גם הוקמה בו המחלבה הראשונה בישראל.

 

למרבה הצער, מאחר שזהו נכס בבעלות פרטית של כמה יורשים, הוזנח המבנה ההיסטורי עם השנים. חלקו שימש למשרדים כאלה ואחרים, בחלקו, כך אומרים, היה גן ילדים, וחלקו הפך לחורבה מזוהמת שחלליה היוו מפגע סביבתי ותברואתי. העירייה, בשיתוף משרד האדריכלים סעדיה מנדל, שקדו על תוכניות השימור של המבנה הייחודי.

 

התכנון והביצוע

הפסיכולוג שהתקשר אלי ביקש להסב רבע מהמבנה, ששטחו 90 מ"ר, לקליניקה טיפולית פרטית של צוות פסיכולוגים ופסיכיאטרים המתמחים בטיפול בילדים (אבל לא רק). לכן שמתי דגש על שמירת הפרטיות בכל שלושת החדרים ועל יצירת מעברים נוחים בין כל חלקי הקליניקה.

 

מאחר שמדובר בפרויקט של שימור, אסור היה לפגוע בקירות החיצוניים ובקירות הכורכר הפנימיים, המחלקים את החלל. קירות תומכים אלה, שעשויים אבני כורכר גדולות בעובי 50 ס"מ, נשמרו בשלמותם, והמחיצות הפנימיות נהרסו.

 

תוכנית החלוקה המקורית של המבנה לא אפשרה מעבר ישיר מהכניסה אל החדרים. על כן נסגר המעבר אל החדר המזרחי, שהתאפשר אך ורק דרך החדר המערבי הגדול, ובמקומו נפתח מעבר ראשי, שהתאפשר בעקבות הריסת הקיר המרכזי המפריד בין האגפים. במסדרון זה גם מוקם איזור השירות, שבו מטבחון וכניסה לשירותים, ובהמשכו כניסה לחדר טיפולים נוסף.

 

כתוצאה מהריסת אותו קיר מפריד התגלתה קשת גדולה, ששימשה כמסגרת דקורטיבית לפתח היציאה האחורי לחצר, שנחסם לדרישת הלקוח. לכן בנינו מתחת לקשת קיר, מה שיצר נישה גדולה ומרהיבה, שבה הצבתי קונסולה מעץ ומעליה ספרים ישנים וחפצי נוי.

 

תקרת הרביץ הרעועה ששימשה ככל הנראה את המשרדים שהיו במקום הוסרה, ובמקומה בוצעה הנמכת תקרה, שדרכה הועברו תשתיות החשמל והמיזוג.

 

ריצוף הטרה-קוטה המקורי עבר תהליך של שימור ושיחזור וקיבל מראה חי ואותנטי. את הריצוף הפשוט חיפינו בפרקט מעץ אגוז, וחדרי השירותים רוצפו באריחים מצוירים. שוחזרו גם פרטי הנגרות המקוריים בדלת הכניסה, שתוכננה וגולפה מעץ מלא בעבודת יד, ושוקמו החלונות ותריסי העץ. במהלך העבודות התגלו במקרה ציורי קיר נדירים מאותה תקופה, שקטעים מהם נחשפו ושוחזרו בידי רסטורטור מומחה (תוכלו לראותם בכמה תמונות, בחיבור עם התקרה).

 

הלבשת החללים

שימור האווירה האותנטית של מקום בעל מורשת היסטורית כה מרשימה היה הכרחי בעיני בתהליך עיצוב החלל. לצד תחושות הרומנטיקה והנוסטלגיה לתקופה נושנה, ביקשתי לשמור על קו עכשווי ושימושי.

 

הניחוח האירופי המובהק שמורגש מרגע הכניסה למבנה הכתיב את הסגנון הקולוניאלי-צרפתי שבחרתי לעיצוב הפנים - החל מבחירת גווני הקיר התכולים-אפרפרים, שתרמו ליצירת אווירה רגועה ותומכת בשעת הטיפול הפסיכולוגי, המשך בבחירת הריהוט וכלה באביזרים ופריטי הדקורציה, שמילאו את החלל בקסם ממחוזות רחוקים והפיחו בו חיים.

 

למבואה נבחרה ספת עור בגוון זית בסגנון קפיטונאז' ושתי כורסאות בד. מולן הוצב שולחן מעץ אלון טבעי וספסל עץ עתיק. שטיח "זיגלר" בגווני חול וזית תורם למראה החמים העוטף את חלל הכניסה.

 

בחדר הפסיכולוג הראשי, בסמוך לקמין עצים ששופץ ושוחזר, מוקמה פינת הטיפולים. לצד ספת שזלונג מבד פשתן בגוון טבעי שמעליה פוזרו כריות בגווני הטורקיז, ניצבת לה כורסת פסיכולוג במראה קלאסי מעור חום, ושטיח שעיר ועגול תוחם את הפינה.

 

על המדף מעל קמין העצים הונחו פריטי אספנות כמו פסל של מוצרט, שעון פליז עתיק שמעליו פסל של אביר רוכב על סוס ושני פסלי סוסים מעץ, זכר לאורוות הברון. בצידו השני של החדר מוקם שולחן עבודה מעץ טיק.

 

  (צילום: איתי סיקולסקי)

 

ביציאה מהחדר פוסעים במעלה המסדרון, כשמשמאל ניצבת שידה מעץ מלא במראה כפרי, שבמרכזה שובץ כיור מטבח עגול. בהמשך המסדרון הכניסה לחדר השירותים. הקירות חופו באריחי קרמיקה לבנים והרצפה באריחים מעוטרים במראה אותנטי. במרכז קונסולה מעץ מלא הונח כיור קרמיקה בעבודת-יד.

 

  (צילום: איתי סיקולסקי)

 

נברשת לבנה נתלתה במרכז התקרה, ואת המראה משלימים שני אהילים על הקיר ומראה עם מסגרת מעוטרת. בסוף המסדרון נפרשת לה הקשת היפהפייה, מוארת בדרמטיות שמדגישה את צורתה. שטיח פרסי צר וארוך בגווני אדום בוהק מעשיר את הפינה.

 

לחדר הטיפולים השני נבחרה ספת בד מפוספסת בגווני פשתן ושמנת במראה כפרי מעודן, לצד כורסת פסיכולוג מבד פשתן טבעי מודפס בדוגמה קולוניאלית. שטיח "זיגלר" תואם נפרש תחתן. מעברו השני של החדר ניצבים שולחן מעץ אלון מעושן וכסאות בד. פריטי נוי שנאספו בשווקים ברחבי העולם משלימים את האווירה. לחדר הטיפולים השלישי נבחר ריהוט אותנטי משוק הפשפשים.

 

התאורה מתבססת על גופי תאורה שקועים שדומים לפנסים מאירים, לצד נברשות ואהילי בד בגוון לבן מלוכלך.

 

  • רהיטים: גבריאל, הומאז', טורקיז ודרך המשי. שטיחים: פלור. תאורה: טורקיז ולוגו. פרקט: חרש. מרצפות מצוירות: טורקיז
  • לאתר של אלינור בלומברג

 

>> איך מעצבים דירה יד שנייה ב-45 אלף שקלים בלבד?