מרכיבים (כ-15 סופגניות)

 

  • 80 גרם שמרים טריים
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב פושר
  • 1 ק"ג (7 כוסות ועוד 2 כפות) קמח
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
  • 4 חלמונים
  • 2 כפות קוניאק או ברנדי (לא חובה)
  • קליפה מגוררת מ-1 לימון
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 200 גרם חמאה רכה
  • שמן לטיגון עמוק
  • למילוי: מה שאוהבים – ריבה, ממרח שוקולד, ממרח אגוזים, ממרח חלבה, ריבת חלב או חמאת בוטנים
  • אבקת סוכר

 

לציפוי (לא חובה)

  • 200 גרם שוקולד (מריר, חלב או לבן)
  • 2 כפות שמן
  • סוכריות צבעוניות

 

 

מתכונים נוספים

 

 

אופן ההכנה

 

שמים את השמרים בקערה קטנה. מוסיפים 1/2 כוס מהחלב הפושר, מערבבים ומניחים בצד כ-10 ‬דקות, עד שהשמרים תוססים:

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערה את הקמח, הסוכר, החלמונים, הקוניאק, קליפת הלימון, תמצית הווניל ושארית החלב. מוסיפים את תמיסת השמרים:

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

לשים כמה דקות, מוסיפים את החמאה המומסת ולשים כמה דקות נוספות, עד שמתקבל בצק אחיד. הבצק צריך להיות רך אך לא דביק. אם הוא קשה מדי, הוסיפו לו בהדרגה חלב או מים, תוך כדי לישה, עד שיגיע למרקם הנכון. אם הוא רך מדי, הוסיפו לו בהדרגה קמח.

 

מכסים את הקערה במגבת ומניחים במקום חמים למשך שעה-שעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו:

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

מקמחים קלות מגש או משטח עבודה. חותכים את הבצק לארבעה חלקים:

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

חותכים פיסות מהבצק באמצעות סכין ויוצרים מהן כדורים בקוטר 3-2 ס"מ:

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

לחלופין, אפשר לקרוץ את פיסות הבצק ביד וליצור מהן את הכדורים:

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

מניחים את הכדורים על המשטח המקומח, ומשטחים אותם קלות בידיים: 

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

לחלופין, אפשר לרדד את הבצק ולקרוץ ממנו עיגולים באמצעות כוס:

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

משהים כחצי שעה, לתפיחה נוספת. מאחר שהסופגניות מאוד עדינות לאחר התפיחה, כדאי להתפיח אותן על נייר אפייה - כך אפשר יהיה להחליק אותן היישר לשמן הרותח, בלי להתעסק אתן בידיים ולהסתכן בקיווצ'וץ' שלהן. כך אמורים להיראות הכדורים לפני התפיחה:

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

וכך הם אמורים להיראות אחריה:

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

מחממים בסיר שמן לטיגון עמוק לטמפרטורה של 170 מעלות. מכניסים פנימה כמה מכדורי הבצק ומטגנים כ-2 דקות מכל צד, עד הזהבה. אם אין לכם מדחום, הקריבו כמה סופגניות לצורך ניסוי וטעייה: טגנו אותן קודם אחת-אחת ושחקו עם גובה האש, עד שתגיעו למצב שבו אחרי טיגון של 2 דקות מכל צד הסופגניות יהיו זהובות מבחוץ ומוכנות מבפנים.

מוציאים את הסופגניות מהסיר. סופגים את עודפי השמן במגבות נייר או מניחים על רשת, כדי שהשמן יטפטף. חוזרים על הפעולה עם שאר הסופגניות.

 

   (צילום: עילית אזולאי)
(צילום: עילית אזולאי)

 

ממלאים במלית - אפשר לעשות זאת בעזרת מזרק המיועד לכך ואפשר פשוט לעשות חור קטן בסופגנייה ולמלא בעדינות בכפית. זורים מלמעלה אבקת סוכר ומגישים.

 

ציפוי שוקולד

אם רוצים, אפשר לצפות את הסופגניות בשוקולד:

  1. ממיסים את השוקולד במיקרוגל – מניחים אותו בקערה, מחממים 30 שניות (לא יותר!) מערבבים וחוזרים על החימום והערבוב עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
  2. מוסיפים את השמן לשוקולד המומס ומערבבים עד שהוא נטמע בתוכו לחלוטין (השמן יתרום לציפוי ברק).
  3. טובלים בזהירות את חלקן העליון של הסופגניות בשוקולד ומפזרים עליהן סוכריות צבעוניות. מניחים לשוקולד להתקשות.