גידול צמחים ופרחים בגינה, היא הנאה מיוחדת. גידול צמחים שניתנים למאכל, למרפא וגם לבושם, היא הנאה כפולה, שהרי מלבד יופיים וריחם, ניתן להשתמש בהם לתועלתנו.
עיקר העבודה, כשמטפלים בגינת צמחי התבלין, המרפא והבושם, היא גיזום ודילול הצמחים בהתאם לקצב הצמיחה ולקצב איסוף החומר הצמחי מהם; העשרת הקרקע בקומפוסט; השקיה נאותה, שמשמעותה התאמת כמויות ההשקיה לדרישות המים של הצמח. יש לזכור כי צמחי תבלין, מרפא ובושם רבים הם חסכני מים, ועשויים לסבול מעודף השקיה.
לצורך חיסכון במים כדאי גם לחפות את הקרקע בגינה בחומר חיפוי, רצוי אורגני, אשר מצמצם את אידוי המים מפני הקרקע, וגם חוסך בעבודת עישוב, כיוון שהחיפוי מצמצם את ההצצה והצמיחה של עשבי בר.
חשוב להקפיד לבצע את עבודת הגינה תוך חשיפה מועטה ככל האפשר לשמש ולחום - ללבוש בגדים ארוכים, לעבוד בשעות אחר הצהריים ולפנות ערב או בשעות הבוקר המוקדמות. אנו נהנים מהצמחים שאנו מגדלים לתיבול, למאכל, לחליטת ולהכנת משקאות מרעננים.
גפן היין שימושים: הפירות עסיסיים וטעימים, ניתנים למאכל ולהכנת מיץ או יין. עשירים בסוכרים, בוויטמינים ומינרלים, ובעיקר בנוגדי חמצון. יש להם השפעה ממריצה על זרימת הדם, המעוררת את פעילות הכבד. המיץ יעיל לדלקות עיניים אלרגיות. העלים משמשים להכנת ממולאים. טעים.
דלעת שימושים: הפרי הכתום עשיר בקרוטנואידים, המהווים מקור לוויטמין A. יש לאכול אותו מבושל. הזרעים משמשים למאכל . הם עשירים במינרלים, בעיקר אבץ ובחומצות שומן חיוניות אשר מיטיבות עם גידול שפיר של בלוטת הערמונית אצל גברים.
הדס מצוי שימושים: הפירות עשירים בנוגדי חמצון, וטובים לעצירת שלשול. משמשים להכנת ריבה. העלים משמשים בעיקר בשימוש חיצוני לטיפוח העור והשיער.
ורד תרבותי שימושים: הפירות עשירים בוויטמין C. יש לכתוש אותם ולחלוט במים רותחים. עלי הכותרת משמשים לחליטה, הכנת ריבות, הכנת מי ורדים ותערובות ריח.
לימון חמוץ הפרי חמוץ, עשיר בוויטמין C, במינרלים שונים ובנוגדי חמצון. משמש לתיבול סלטים וכך משפר ספיגת ברזל ממזונות שונים. יעיל לניקוי הגוף.
סמבוק שחור שימושים: הפירות מכילים מרכיבים נוגדי נגיפים, היעילים כנגד כל נגיפי השפעת. ניתן לאכול את הפירות או להכין מהם סירופ, ליקר או ריבה. חליטת העלים והפרחים משמשת להקלה על הצטננויות וגם על נזלת ושיעול שנובעים מקדחת השחת.
עוזרר שימושים: הפירות משמשים למאכל, עשירים בוויטמינים, בעיקר ויטמין C, ובמינרלים. משמשים גם להסדרת קצב הלב, לוויסות לחץ הדם, לשיפור זרימת הדם ולטיפול באנמיה. חליטת העלים או הפרחים יפה להסדרת קצב הלב והורדת לחץ דם גבוה.
פטל הגינה שימושים: הפירות משמשים למאכל ולהכנת ריבות וקרישים. עשירים בוויטמין C ובנוגדי חמצון. העלים עשירים במינרלים, בוויטמינים ובקארוטין. כמו כן, מכילים העלים אלקלואיד, המשפיע על טונוס שרירי האגן אצל נשים, ולכן חליטת העלים יעילה להכנת שרירי האגן לקראת לידה.
פאפאיה מצויה שימושים: ניתן לאכול את הפרי טרי לאחר קילופו, או להכין ממנו מיץ. הפרי עשיר בפחמימות, חלבונים ושומנים וכן בוויטמינים, במינרלים ובקארוטן. יש לו השפעה מזרזת על העיכול.
שעונית נאכלת שימושים: הפירות ניתנים למאכל טריים, או להכנת מקפאים וריבות. הפירות עשירים בפחמימות וחלבונים ובוויטמינים ומינרלים. ניתן להשתמש בעלים להכנת חליטה מרגיעה במצבי מתח וחוסר שינה. משתמשים בעלים לפני הבשלת הפירות.
תאנה תרבותית שימושים: הפירות נאכלים טריים. ניתן לייבשם ולאכול ביתר ימות השנה. הפרי עשיר בסוכרים, במינרלים ובוויטמינים. הפירות יעילים להסדרת קשיי עיכול, בעיקר עצירות.