מרק שעועית עם תפוחי אדמה ושום (צילום: אסנת לסטר)
מרק שעועית עם תפוחי אדמה ושום (צילום: אסנת לסטר)

 

אצל אבא שלי, ארוחה בלי מרק לא היתה נחשבת לארוחה - לא חשוב אם חורף או קיץ. ומרק בלי תיבול של רוטב מאגי לא נחשב למרק טעים.

מאגי הוא רוטב כהה, המזכיר במראהו ובטעמו רוטב סויה. הבקבוק שבו הוא נמכר כבר עשרות שנים בולט בייחודו: הוא בעל צורה מרובעת, זכוכית בצבע חום כהה, צוואר צר וארוך, ומדבקה צהובה. הרוטב הזה מוסיף מליחות למרק, אבל גם מעניק לו טעם מיוחד.

את הרוטב הכיר כנראה אבא עוד מהבית בגרמניה, לכן היה מאושר כשבאחת מהחבילות הקבועות שסבתא פרידל נהגה לשלוח לנו משוויץ גילה בקבוק מאגי. מאז, אמא תמיד הגישה לו מרקים בלוויית בקבוק המאגי - ובשביל אבא לא היה מרק טעים בלעדיו. כשהרוטב נגמר כחצי שנה לאחר נחיתת הבקבוק בביתנו כבר לא היתה דרך חזרה, ואבא לא היה מוכן לאכול מרק בלי מאגי. הפתרון של אמא היה פשוט: היא מילאה את הבקבוק ברוטב סויה. מבחינתו של אבא, כל עוד הרוטב נשפך מבקבוק שכתוב עליו מאגי - הוא בדיוק הרוטב שהוא אוהב, ובלעדיו המרק תפל.

 

סיפור אהבה. הוריה של אסנת, הוגו ורות ראונר, ובקבוק רוטב ''מאגי'' (צילום: Piotr Konieczny)
סיפור אהבה. הוריה של אסנת, הוגו ורות ראונר, ובקבוק רוטב ''מאגי'' (צילום: Piotr Konieczny)

 

יש מרקים שנועדו להיות מנת ביניים, ויש כאלה שהם ארוחה שלמה – אולי בתוספת חלה או סלט. מרק שעועית בהחלט נמנה עם הסוג השני - והנה כמה גרסאות שלו, שקיבלתי בשבוע שעבר ממאזיני "סיר לשבת" ברדיו קול רגע.

 

מרק שעועית עם תפוחי אדמה ושום

מתכון של אתי בן עזרא מנצרת עלית

 

מרכיבים

1/2 2 כוסות שעועית לבנה שהושרתה כל הלילה במים

1 ראש שום קלוף

3-2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות

1/2 1 כפות פפריקה מתוקה

1/2 1 כפות אבקת מרק עוף

1 כפית פלפל שחור

1/2 כוס שמן

4-3 ליטר מים, בהתאם לסמיכות שרוצים

 

אופן ההכנה

1. שמים את השעועית בסיר.

2. מוסיפים את תפוחי האדמה, התבלינים, השמן והמים.

3. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, ומבשלים על אש קטנה 5-4 שעות.

 

 

מרק שעועית עם בשר ותפוחי אדמה

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אנט לוי מנצרת עלית.

 

מרכיבים

2 כוסות שעועית לבנה שהושרתה כל הלילה

1/2 כוס שמן

1 בצל גדול קצוץ

2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות

1/2 ק"ג בשר בקר (נתח מספר 10) חתוך לקוביות

1/2 כוס רסק עגבניות מהולה ב-1/4 כוס מים

1 כף פפריקה מתוקה

1 כף כמון

1 כף אבקת מרק עוף

3-2 פרוסות לימון כבוש

2 עגבניות מגוררות

להגשה: שמיר קצוץ

 

אופן ההכנה

1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בו את הבצל וקוביות תפוחי האדמה במשך 5-4 דקות.

2. מוסיפים לסיר את קוביות הבשר וממשיכים לטגן תוך ערבוב, עד שהבשר משנה קצת את צבעו.

3. מוסיפים לסיר את רסק העגבניות, התבלינים השעועית והלימון הכבוש ומערבבים. מוסיפים גם מים עד לדרגת הסמיכות הרצויה ומערבבים.

4. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על אש קטנה כשעה או יותר, עד שהשעועית רכה.

5. מוסיפים לסיר את העגבניות המגוררות, ומבשלים עוד 5 דקות על אש בינונית.

6. מגישים כל מנה עם כף שמיר קצוץ.

 

 

מרק שעועית עם גרונות הודו ובצקניות

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של רבקה ליבוביץ מכרמיאל. 

רבקה אינה משרה את השעועית לפני בישול המרק, וגם אמא שלה מעולם לא עשתה זאת. במקום זאת, היא שמה את השעועית בסיר, מכסה במים ומחממת. כשהמים מגיעים לרתיחה היא שופכת אותם - ואז מכסה שוב את השעועית במים פושרים, מביאה אותם לרתיחה ושופכת. לאחר מכן היא חוזרת על הפעולה בפעם השלישית.

 

מרכיבים

1/2 ק"ג גרונות הודו

1/2 כוס שמן

2 גזרים מגוררים

1 בצל גדול מגורר

1 כוס עלי סלרי קצוצים

1/2 כוס שמיר קצוץ

2 כפות רסק עגבניות

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור

1 כפית אבקת מרק עוף

1/2 2 כוסות שעועית לבנה שהורתחה 3 פעמים (לפי ההסבר שבתחילת המתכון)

 

לבצקניות

1 ביצה

2 כפות מים

50 גרם (1/3 כוס) קמח

1/4 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

 

אופן ההכנה

1. שמים את גרונות ההודו בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומסננים את הגרונות מהמים.

2. מחממים את השמן בסיר לחץ פתוח. מוסיפים את הגזר והבצל ומטגנים תוך ערבוב במשך 3-2 דקות.

3. מוסיפים את עלי הסלרי הקצוצים וממשיכים לטגן עוד דקה.

4. מוסיפים את השמיר הקצוץ (מלבד 2 כפות, שאותן שומרים בצד) ומטגנים דקה נוספת.

5. מוסיפים לסיר את רסק העגבניות, התבלינים, השעועית וגרונות ההודו.

6. ממלאים את סיר הלחץ במים עד לסימון הגובה המרבי.

7. סוגרים את הסיר, מחממים ומרגע השריקה מבשלים עוד שעה.

8. לאחר שהסיר הצטנן מספיק כדי שאפשר יהיה לפתוח אותו מכינים את הבצקניות: מערבבים את כל המרכיבים עד שמתקבלת תערובת חלקה ואחידה.

9. פותחים את הסיר ומניחים אותו על אש בינונית ללא המכסה.

10. כשהמרק מגיע לרתיחה מטפטפים לתוכו מתערובת הבצקניות באמצעות כפית.

11. מוסיפים לסיר עוד 2 כפות שמיר קצוץ, מכסים את הסיר (אך בלי לסגור אותו הרמטית) ומבשלים על אש קטנה עוד 10 דקות.

 

 

מרק שעועית עם קבנוס

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של רוזנה חילמן מיוקנעם.

 

מרכיבים

1/2 ק"ג שעועית לבנה שהושרתה במים כל הלילה

1/2 כוס שמן

1 בצל גדול מגורר

4 שיני שום כתושות

5-4 נקניקי קבנוס חתוכים לפרוסות בעובי של כ-1 ס"מ

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

2 עלי דפנה

2 גזרים קלופים ומגוררים

 

אופן ההכנה

1. שמים את השעועית בסיר לחץ, ומוסיפים מים עד לסימון הגובה המרבי. סוגרים את הסיר ומבשלים שעה מרגע שנשמעת השריקה.

2. לאחר שהסיר התקרר שמים את השעועית יחד עם נוזלי הבישול בבלנדר או במעבד מזון ומרסקים עד שמתקבלת תערובת נוזלית.

3. שוטפים את סיר הלחץ ומייבשים אותו. מחממים בו את השמן על אש בינונית ומטגנים קלות את הבצל והשום (זהירות שלא לשרוף את השום, כי זה יהרוס את טעם המרק).

4. מוסיפים לסיר את הקבנוס וממשיכים לטגן עוד כדקה תוך ערבוב מתמיד.

5. יוצקים את תערובת השעועית לסיר, ומוסיפים את התבלינים ועלי הדפנה.

6. מבשלים ללא מכסה, עד שהמרק מסמיך.

7. מוסיפים את הגזר המגורר, מערבבים ומסירים מהאש.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00