תה יסמין. חביב הסינים (צילום: thinkstock)
יש לי מערכת יחסים מורכבת עם קפה. מצד אחד אני סוגדת לו בכל בוקר, בעיקר למכונת הקפה שלי. מצד שני, עמוק בלבי ותבונתי, אני יודעת כי תכונותיו הבריאותיות של הקפה מחווירות לעומת המתחרה הנצחי שלו – התה. התה הוא ללא ספק משקה הקיסרים והנסיכות, אותו אחד שמאלץ אותנו להוציא את סרוויס הפורצלן מבית אמא, או קנקן התה המרוקאי המסורתי. תמיד יש סערה סביב כוס התה. ובשנים האחרונות התחלנו להבין שישנם גם עניינים בריאותיים.
שלוש עובדות על תה
הראשונה: טעות היא שהובילה לגילוי התה. לפני אלפי שנים היה קיסר בסין שנהג להרתיח את מי השתייה שלו. עלים שנפלו לתוך המים הרתוחים החלו להפיץ ריח, ומייד התגלתה גם השפעתם הממריצה והמעוררת. כך התגלה התה ונפלאותיו.
השנייה: הסינים אומרים "עדיף לחיות שלושה ימים ללא מזון מיום אחד ללא תה", ואכן כאשר אנו בוחנים את עולם התה כחלק מהתרבות והרפואה הסינית אנו רואים כי השפעתו ונוכחותו בעולמנו יכולה להיות עצומה.
השלישית: על פי הסינים, תה הוא סיבה מספיק טובה ליצור סביבו מסורת שלמה וטקסיות. התה משמש להתכנסות סביב שולחן, ליצירת טקסיות הוד והדר ולמטרות בריאותיות וטיפוליות.
איזה מין הרגל זה?
קשה לנו במזרח התיכון להבין למה מגישים תה עם תחילת הארוחה, אבל בתרבות הסינית זו שגרה. בתרבות הסינית נמצא הקשרים לתפיסה הבריאותית של הרפואה הסינית. מערכת העיכול
של האדם זקוקה לחום, איזון ואנרגיה על מנת לפרק ולעכל את המזון כהלכה. אחת הדרכים להכין את הגוף לעיכול המזון היא באמצעות שתיית תה צמחים לפני תחילת הארוחה. התה השכיח ששותים בסין הוא תה יסמין.
פסימיים עם מערכת חיסון חלשה?
שתו תה קינמון. הקינמון
ידוע באיכותו המחממת. לכן במצב של התקררות ראשונית מומלץ לשתות תה קינמון שמכניס חום לתוך הגוף, וכך מעודד את אותו להתמודד עם המחלה ולא להיכנע לה. בנוסף, לקינמון ארומה מיוחדת שמשפיעה על האדם: היא יודעת ליצור אינטימיות, ולטעת במרחב תחושת נעימות וביטחון. הקינמון משפיע על הלב שנחשב לקיסר מבין אברי הגוף, ולכן יש ביכולתו להפיג פסימיות שהתיישבה בלב.
חשים בלבול?
שתו תה לוטוס. פרח הלוטוס הוא הסמל של סין. הוא צומח במים עכורים אך בכל זאת מרהיב ביופיו. הוא מציג טוהר וניקיון, ולא נותרת בו טיפת עכירות מהסביבה בה הוא גדל. הסינים עושים שימוש בכל חלקי צמח הלוטוס הן לשתייה והן לאכילה. במצבים בהם האדם חש בלבול מנטלי ורגשי והלב שרוי בעכירות, השפעת צמח הלוטוס תעשה את שלה. הסינים מכנים את זרע הצמח במילה "לב" ומכירים בקשר הישיר בין הלוטוס לאיזון הלב.
איבדתם את הריכוז, ואת האון הגברי?
שתו תה הל. הסינים מכנים את ההל בשם "הצמח שמטיב את הבינה". ההל ידוע בארומה החזקה והדומיננטית שלו, ובהתאמה בהשפעתו על הגוף. ההל משפיע על יכולת הריכוז ובהירות המחשבה של האדם. בנוסף, הסינים עושים בהל שימוש במצבים בהם הגבר מאבד את אונו, ובמצב שבו יש לחזק את מערכת הרבייה.
חטפתם קריזה?
שתו תה מנטה (נענע). המנטה ידועה בהשפעתה המקררת על הגוף. לכן במצבים של חום פנימי אצור, רצוי ואף מומלץ לשתות תה מנטה. במצבים של חולשת הריאות ומערכת הנשימה המתבטאים בשיעול נבחני או סטרידו מומלץ להצטייד בקנקן תה צמוד. בנוסף, במצבים בהם האדם אוגר בתוכו כעסים, מתחים ותחושות של התמרמרות ישנה נטייה של הגוף לפתח חום פנימי; זה יכול להשתפר על ידי שתיית תה מנטה.
תחושת הלאות אינה מרפה?
שתו תה ג'ינג'ר. הסינים מרבים לעשות שימוש בצמח הג'ינג'ר הן כחליטה והן בשילוב בתזונה. הג'ינג'ר מחמם ומכניס למערכת העיכול חום שיוצר תחושת רעננות. במצבים של בחילות, חוסר חיוניות, עייפות, חוסר תיאבון וחולשה כללית מומלץ לעשות שימוש בג'ינג'ר הן בבישול והן בחליטה. צמח הג'ינג'ר בצורתו מזכיר את גוף האדם, והסינים מאמינים שיש בהשפעתו לחזק את האנרגיה הראשונית והבסיסית שלנו.