הפנקייק (מאכל גאוני שחבל שהמקבילה העברית שלו היא "חמיטה", בזמן שאפשר היה לקרוא לו עוגת-מחבת ולקלוע) יכול להיות מקור לא אכזב לקלוריות ריקות מתוכן (קמח לבן וסוכר) ולטבוע בים של סירופ שוקולד שמכיל בעיקר סירופ סוכר סמיך, קקאו ושומן צמחי מוקשה. לא בדיוק מעורר את התיאבון, לא את שלי לפחות.
אבל אם נצא מהקופסה נגלה שאפשר לעשות דברים בצורה שונה מהמקובל. המתכון שלפניכם התחיל בהברקה של רגע - אם עוגת גזר יכולה להרוויח מהמתיקות והעסיסיות של גזר, אז עוגת-מחבת יכולה גם כן!
עוד בהבראת מתכונים:
בריאות על המחבת
קחו גזר עסיסי, שכן עכשיו מתחילה העונה הטובה של הגזרים והם מתוקים וטעימים, קלפו וטחנו אותו במעבד מזון עם ביצים ומעט סוכר. הגזר יטחן ויסייע בהקצפת הביצים, וזו כבר התחלה טובה של כל עוגה.
אל התערובת המוקצפת, הטחונה שצבעה כתום בהיר, נוסיף בבחישה ידנית את שאר החומרים. מערבבים כמו למאפינס או עוגה בחושה - כמה שפחות לאחר הוספת הקמח ואבקת האפייה, על מנת לשמור על המרקם האוורירי.
כמה דברים חשובים שכדאי להדגיש:
- מאחר שמדובר בפנקייק בריא, עם קמח מלא במקום קמח לבן, שמן קנולה במקום חמאה ומיץ תפוזים במקום הרבה סוכר, אנא הקפידו על איכותם של חומרי הגלם, הם אלו הקובעים את הטעם הסופי. לכן, כדאי להשקיע פעם אחת בסוכר וניל אמיתי. קל להכינו עם מטחנת התבלינים הביתית: פשוט טוחנים מקל וניל גמיש עם ¼ כוס סוכר עד שנוצרת אבקה אפורה עם ריח משכר. שומרים בצנצנת סגורה, לא צריך במקרר. כדאי גם להשתמש במיץ תפוזים טרי ואמיתי ולא בתערובת קנויה. עניין רציני יותר הוא הקמח המלא, למתמידים והמתעניינים, אפשר ורצוי להחליף בקמח כוסמין מלא, טעים ובריא. גם קמח כוסמת (קאשע) קלויה יהיה כאן מצוין.
- למי שבוחר להשתמש בקמח חיטה מלא כדאי לקנות קמח איכותי וטרי. אני גיליתי שיש הבדלים אדירים בתוצאה הסופית בין קמח מלא טרי לבין קמח מלא לא טרי במיוחד, גם אם תאריך התפוגה עדיין בתוקף. אז איך יודעים? אני לא נוהגת לקנות את הקמחים היקרים בהכרח, אני קונה את הקמח המלא הזול שיש לו תחלופה גבוהה יותר, וסימנתי לי מיהם היצרנים שהקמח שלהם טעים לי ולבני הבית ולא יוצר מאפים עם טעמי לוואי מרירים. הדרך היחידה שעובדת היא ניסוי וטעייה, וככל שיותר אנשים יקנו קמח מלא כך התחלופה, הטריות והמחיר יהיו נוחים יותר.
- החליטו על גודל הפנקייק: בחרו אם ברצונכם להכין פנקייק גדול (נהוג בקוטר של 15 ס"מ) או פנקייקים קטנים (בקוטר 5 ס"מ) רק זכרו שפנקייק אמור להיות עבה ויציב. אם אתם אוהבים לגלגל את הפנקייק סביב עצמו כדאי לדלל עם מיץ תפוזים את הבלילה כדי שתתפשט בצורה קלה ומהירה על המחבת החמה.
- אין צורך בשימון חוזר: התערובת אמורה להתנתק מעצמה כל עוד משתמשים במחבת איכותית ומקפידים על עוצמת אש בינונית.
- ניתן להעשיר את הפנקייק עם צימוקים או חמוציות מושרים במעט מים חמים, קינמון או קוקוס טחון, או להשקיע ברוטב פירות (מנגו מרוסק או תותים, שכן עוד מעט העונה מתחילה) או רוטב חלבה-תפוזים (מכינים מטחינה גולמית עם מיץ תפוזים או קלמנטינות).
ועם כל הפינוקים, הפנקייק הזה עדיין נחשב לארוחת בוקר בריאה ומושקעת, ואם לא אומרים לאף אחד, הם בחיים לא ידעו שיש שם גזר.
פנקייק גזר
המרכיבים
- גזר גדול קלוף
- 2 כפיות סוכר חום
- 2 ביצים
- ¾ כוס קמח חיטה מלא
- 1 כפית אבקת אפיה
- 1/3 כוס מיץ תפוזים
- מעט סוכר וניל אמיתי או תמצית וניל אמיתית
- 1 כף שמן קנולה
- מעט שמן קנולה לשימון
הוראות הכנה
1. חותכים את הגזר לפיסות גדולות וטוחנים במעבד המזון, מוסיפים את הסוכר והביצה וממשיכים לטחון עד שהעיסה קצפית ואחידה.
2. מעבירים לקנקן עם פיית מזיגה ומוסיפים את הקמח ואבקת האפייה, מיץ התפוזים והשמן, מערבבים מעט באופן ידני.
3. מחממים מחבת שטוחה על אש בינונית, משמנים עם מעט שמן קנולה ומטגנים פנקייקים קטנים בשכבה עבה יחסית, הופכים בעזרת מרית בזהירות ומשחימים גם את הצד השני.
4. ניתן להגיש עם פירות חתוכים וזילוף של סילאן (דבש תמרים).
- גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא