קדחת הכתיבה האוחזת את אדריכלי ישראל מגיעה לשיאה באחרונה, עם מבול של ספרי אדריכלות, עיצוב ותכנון מקומיים. היבול המרשים מצביע על העדנה שהתחום זוכה לה, ועל המודעות הגוברת בציבור. וילות, מוזיאונים, קיבוצים, בתי קולנוע, מפעלים ובתי כנסת הם רק חלק מהפרויקטים העומדים במרכז הספרים החדשים. רק מיעוטם יורד לעומק המהות של אותם פרויקטים, אך כולם מצליחים לייצג רעיונות וכוונות באמצעות טקסט ותמונות. ברוב המקרים מדובר בספרי עיון מסורתיים, שאינם שואפים לשנות סדרי עולם אלא להרחיב את השיח האדריכלי הקיים.
אך לפני כן: הנה ספרי החובה ששוחרי אדריכלות ישראלית ירצו להחזיק בבית
1. נחום זולוטוב – אדריכל ומתכנן ערים טולה עמיר
הוצאת אמה, 239 עמ', 98 שקלים
במדינה שמכבדת את יוצריה ודואגת לשמר מסורת מקצועית, ספרה של האדריכלית טולה עמיר היה יוצא במסגרת סדרה של מונוגרפיות, הסוקרות את פועלם של חשובי האדריכלים המקומיים. נחום זולוטוב התפרסם לא רק כמתכננו של גורד השחקים הראשון בתל אביב, הדולפינריום ובית הכנסת המרכזי בנצרת עילית, אלא גם כאדריכל יצירתי במיוחד שידע להתמודד עם בעיות ולהמציא בשעת הצורך פטנטים לייעול העבודה והביצוע.
הספר, שהוא יצירת אמנות בפני עצמה הודות למעצבת הגרפית מיכל סהר, מהווה בסיס להכרת עבודותיו של זולוטוב שנשכחו עם השנים. הוא מלווה בטקסט תיאורי ובתמונות היסטוריות רבות, המציגות את המבנים בשיא תפארתם קודם שהוזנחו, עברו שינויים או נעזבו.
2. המפעל – על ארכיטקטורה ותעשיה בארגמן יבנה טלי חתוקה
הוצאת רסלינג, 203 עמ', 94 שקלים
אם גם סביבת העבודה שלכם מתוכננת באופן סתמי, מומלץ לקרוא את ספרה של האדריכלית והחוקרת טלי חתוקה, הפותחת דיון על הנושא דרך סיפור אישי ובאמצעות מפעל "ארגמן" ביבנה. האדריכל רם כרמי תיכנן באמצע שנות הששים את המפעל, הניצב כיום בכניסה לאזור התעשייה וממתין להריסתו לטובת אזור תעסוקה חדש.
זו הייתה יוזמה משותפת של התעשיין אברהם קליר ושר המסחר והתעשייה פנחס ספיר, במטרה לחזק את הפריפריה. מפעל ארגמן תוכנן באופן אוטופי, כך שיצר סביבת עבודה איכותית ומאורגנת היטב בין הגורמים שהרכיבו את המפעל. זהו אינו ספר אדריכלות רגיל: הוא מבקש להציג את המהות והחלום האדריכלי שנשחקו ונשכחו ממוחם וליבם של אנשי המקצוע בעשורים האחרונים.
3. תפיסה הוליסטית באדריכלות – מרכז למוסיקה וספרייה ע"ש פליציה בלומנטל נילי פורטוגלי
הוצאת עם עובד, 118 עמ', 118 שקלים
נילי פורטוגלי היא דוגמה נדירה לאדריכלים המציגים משנה סדורה וברורה. באמצעות מקרה מבחן - מרכז המוסיקה שהיא תיכננה וחנכה ב-1996 בכיכר ביאליק בתל אביב - היא מסבירה את תפישת עולמה, המתבססת בין השאר על שפת הדפוסים (Pattern Language). תפישה זו מתבססת על משנתו של המתמטיקאי והאדריכל ממוצא אוסטרי כריסטופר אלכסנדר, שגם תכנן עם פורטוגלי בשנות ה-80 את היישוב הקהילתי שורשים בגליל התחתון. באמצעות פרשנות חדשה לשפה זו, מנסה פורטוגלי בפרויקטים שהיא תיכננה במשך 40 שנה להחיות דפוסים מהעבר.
4. לא עיר לא כפר – האדריכלות של הקיבוץ 1990-1910 פרדי כהנא
הוצאת יד טבנקין ספריית יהודה דקל ובשיתוף המועצה לשימור אתרים ובצלאל, 639 עמ', 80 שקלים
האדריכל פרדי כהנא, חבר קיבוץ בית העמק ודמות מרכזית במחלקות התכנון של התנועה הקיבוצית במשך 40 שנה, מסכם בספר עב-כרס את מפעל התכנון בקיבוצים. רבים רואים בקיבוץ את היצירה התכנונית החשובה והמורכבת ביותר שיצרה החברה הישראלית, ובימים שבהם אנו עדים להתפוררותה, דאג כהנא לאסוף, לתעד, לערוך ולהעלות תובנות לגבי אותו מפעל חשוב. הספר סוקר את התכנון הקיבוצי לפרטי פרטים, ללא עיסוק בהיבטים האסתטיים. ספר חובה למי שרוצה להכיר את התכנון הקיבוצי לעומקו.
5. המשולש הירושלמי – ביוגרפיה אורבנית דוד קרויאנקר
הוצאת כתר, 455 עמ', 178 שקלים
האדריכל דוד קרויאנקר מתפקד זה שנים כהיסטוריון האדריכלות הבלתי מעורער של ירושלים. בספרו החדש הוא סוקר את מרכזה ההיסטורי של ירושלים החדשה ובעיקר את "המשולש" בין הרחובות המלך ג'ורג'-בן יהודה-יפו, תוך שהוא מתייחס גם לסביבה הקרובה. לבד מתיאורים אדריכליים מרבה הספר להאיר גם את סיפורם של הבתים ושל המוסדות והדמויות שפעלו בהם, ובכלל זה מושם דגש על בתי הקולנוע הרבים שפעלו באזור.
הספר מחולק לשני חלקים: הראשון מגיש סקירה היסטורית של המתחם, החל מראשית ההתיישבות באזור בשלהי התקופה העות'מאנית ועד לימינו אלה, לצד סקירת פרויקטים עתידיים; החלק השני מציע חמישה מסלולי סיור, שבאמצעותם משתף קרויאנקר בסיפורו של (כמעט) כל מבנה ואתר במקום.
6. אדריכלים - בתים אורלי רובינזון
הוצאת מודן, 407 עמ', 188 שקלים
החלום הישראלי הרטוב של בית עם דשא וכלב אינו זר לאורלי רובינזון, המתמחה בספרים שעונים על הביקוש לחלום הזה. בעזרת ספרה החדש תוכלו למצוא את האדריכלית שחיפשתם לבית החלומות, או את הטיח המינראלי במראה טבעי יוקרתי שבו תמיד חשקתם. על אף היומרה להציג את האדריכלים כדמויות בעלות עומק ואת הבתים כיצירות אמנות, מדובר בספר אינפורמטיבי - "דפי זהב" של מתכנני הווילות. זהו ספר חובה לכל מי שמעוניין עכשיו להקים את ביתו הפרטי, להיחשף לאדריכלים נבחרים המתמחים בתחום, וללמוד על בתים חדשים ועל פרטי הגמר שלהם.
7. אמנות רחוב בישראל / טל לניר
מוזיאון תל אביב לאמנות, 180 עמ', 80 שקלים
אמנות רחוב היא חלק בלתי נפרד מהחיים העירוניים של ימינו, ולאחרונה זכתה אמנות זו - לראשונה בישראל - לתערוכה מוזיאלית בביתן הלנה רובינשטיין לאמנות. קטלוג התערוכה, העומד כספר בפני עצמו, מנתח את התופעה בקנה מידה עולמי ומקומי ומציג את עבודותיהם של כמה מהיוצרים המובילים בתחום.
אמנות הרחוב באה לאתגר ולהתעמת עם הסדר והארגון העירוני, ובכלל זה עם האדריכלות המרכיבה את המרחב: בתים, גדרות, ארונות, דלתות, חומות וחורבות. בין היוצרים בולטת עבודתו של האדריכל עדי סנד, שהפך בשנים האחרונות לדמות מרתקת שמצליחה לתרגם אדריכלות לאמנות, כולל אמנות רחוב.
8. אדריכלות בפלשתינה-א"י בימי המנדאט הבריטי 1948-1917 עדה כרמי-מלמד ודן פרייס
מוזיאון תל אביב לאמנות, 471 עמ', 280 שקלים
ספרם החדש של האדריכלית זוכת פרס ישראל עדה כרמי-מלמד והאדריכל דן פרייס הוא אחד המרשימים והמושקעים שיצאו לאור בישראל בשנים האחרונות. הספר, פרי עבודה ומחקר שנמשך כ-30 שנה, מציג 80 מבנים בסגנון הבינלאומי שנבנו בשלושת העשורים שבין מלחמת העולם השנייה להקמת המדינה.
אותם 80 מבנים, שהם ליבת הספר, עטופים ב-20 מבנים בשתי קטגוריות נוספות: הפתיחה שייכת ל-10 "תקדימים אדריכליים" שהוקמו כאן בעבר הרחוק והשפיעו לדעת הכותבים על הסגנון הבינלאומי, כמו נבי מוסא במדבר יהודה ובניין הטכניון הישן בחיפה; 10 מבנים נוספים, הזוכים להגדרה "מודרניזם היברידי" (כמו קזינו בת גלים בחיפה ווילה זקס בתל אביב), נועלים את הספר. הנה סיפורו של נבי מוסא: פרק מלא מתוך הספר .
הספר מלווה בטקסט מדויק ובעל שפה עשירה, בו ניתן למצוא בקלות את חותם מאפייני התכנון המופיעים במבנים של כרמי. מאות תצלומים היסטוריים מרהיבים, שרטוטים, דיאגרמות ואקסונומטריות שנעשו בעבודת יד מרשימה מעשירים את המסמך. הודות לחומרים אלה ולעיצוב המעולה של מיכאל גורדון, זהו אינו רק ספר לימוד אדריכלות מקצועי אלא גם אלבום מתנה קלאסי.
9. חמישה רגעים – מסלולים באדריכלות של מוזיאון תל אביב יאשה גרובמן ואריאל בלונדר (עורכים)
מוזיאון תל אביב לאמנות, 173 עמ', 80 שקלים
את חנוכת הבניין החדש במוזיאון תל אביב לאמנות מלווה תערוכתם של האדריכלים יאשה גרובמן ואריאל בלונדר, המתארת באמצעות מודלים, תכניות וסרטים את המבנים השונים שאיכלסו את המוזיאון לדורותיו, מאז היווסדו ב-1932. הקטלוג-ספר שיצא בעקבות התערוכה בעריכתם של צמד האוצרים, כולל טקסטים מאת האדריכלים פרסטון סקוט כהן ועמית נמליך (מתכנני האגף החדש), אמנון רכטר (בנו ונכדו של מתכנני ביתן הלנה רובינשטיין לאמנות), רם כרמי (שהתמודד בשתי התחרויות לתכנון המוזיאון ב-1964 וב-2003), דן איתן (שהשתתף בתכנון המוזיאון בשדרות שאול המלך), וכן כרמלה יעקבי-וולק ואלונה ניצן שיפטן.
10. המדרשה 14: מניפסטים גלעד מלצר (עורך)
בית הספר לאמנות – המדרשה, המכללה האקדמית בית ברל, 176 עמ', 80 שקלים
גיליונו החדש של כתב העת של בית הספר לאמנות "המדרשה" מוקדש למניפסטים, ורוח המחאה של הקיץ האחרון נושבת היטב מבין דפיו. הגיליון מתייחס באופן כללי לתרבות וכולל מאמרים מאת אמנים והוגי דעות נבחרים. חשיבותו בהיבט האדריכלי הוא תרגומו של המניפסט שפירסם האדריכל ההולנדי רם קולהאס ופורסם במקור בביאנלה לאדריכלות בוונציה ב-2010. במאמרו מציע קולהאס לבחון מחדש את שאלת השימור שמעסיקה אדריכלים ובעלי עניין רבים בימינו ומציע לבחור על אילו אתרים כדאי לוותר ולא על מה לשמור. כתגובה מקומית להצעתו של קולהאס, מציג בהמשך האדריכל צבי אלחייני תיק עבודות אדריכלות ישראלית.