התמורות הנדל"ניות שעוברות על המטרופולין התל אביבי הובילו את תושבי העיר וסוחריה לגלות את האזור הדרומי שלה ולהתחיל לפתחו. יוקר המחיה והשכירות גרם ליזמים, לדיירים ולאנשי עסקים לחפש אזורים זולים יותר, וכך קרה שהחלק היפה ביותר של העיר התחיל לקבל את הכבוד הראוי לו על ידי פיתוחו המסיבי בחסות העירייה ובנייה מחודשת למגורים. לנו לא נותר אלא ליהנות מהמתחמים החדשים והאטרקטיביים שצצים באזור ומספקים לנו ניחוח חו"לי סתם ככה באמצע ישראל.
>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק
שוק הפשפשים
לאחר שנים שבהן קיטרנו על חסרונו של שוק פשפשים איכותי, ממש כמו בערי הבירה בחו"ל, אפשר להכריז בגאווה כי תחייתו של מתחם השוק היפואי בהחלט מעמידה אותו בשורה אחת עם קמדן הלונדוני ושוק העתיקות בשכונת וויליאמסבורג בברוקלין. גם אצלנו התפתח מתחם פשניסטי לוהט, הכולל חנויות של מעצבי אופנה מקומיים, בוטיקים אלטרנטיביים וחנויות רהיטים. האמת היא שאפשר גם להבין מדוע: השילוב בין דוכני השוק, מחירי הנדל"ן הכמעט שפויים והאותנטיות של יפו יוצר מתחם אופנתי בועט שמושך לא רק את התל אביבים, אלא גם תיירים ומבקרים מכל הארץ.
עיישה
אחת מהחנויות שנפתחו במרחק כמה רחובות משוק הפשפשים היא גלריית עיישה, סטודיו לפריטי עיצוב לבית, רהיטים, אביזרים ומה לא - הכול תוצרת מרוקו ובהשראתה. "חקרתי את תל אביב במשך חצי שנה והלכתי לראות את גן החשמל, מתחם בזל, שינקין, דיזנגוף ואפילו הייתי במשא ומתן עם מתחם התחנה", נזכרת יעל־עיישה בוני, בעלת הגלריה. "התחברתי לסמטה שבה היא נמצאת בגלל הסיפור המיוחד שלה: לפני 300 שנה גרו בה משפחות יהודיות. הרב אהרון שלוש התגורר בזמנו בבית לידי ובנה את שכונת נווה צדק. ברגע שהגעתי למתחם הזה, הבנתי שהגעתי הביתה".
מה הייחוד של הגלריה?
"המוצרים שהגיעו ממרוקו היו מאוד לעוסים, ואני החלטתי להביא את המלכוּת של מרוקו ולגעת נגיעות קטנות בכל תחומי מלאכות היד: רקמה, אריגה, נפחות ועוד. המטרה היא שכל אחד שנכנס לכאן יוכל למצוא משהו קטן או גדול שידבר אליו".
בשותפות עם איריס עזר מביאה עיישה פריטים הקשורים ללייף סטייל המרוקאי, לרבות רהיטי אספנות, שולחנות שיש, גופי תאורה, מפות, כריות, פופים, אביזרים, טוניקות מעוצבות, נעליים בעבודת יד, תיקים שעיצבו מעצבים מרוקאים, כלים מקרמיקה ומוצרי ספא ומגבות. מחירים: 11,500-45 שקל.
עיישה, יפת 12 (סמטת החלפנים)
רובי סטאר
את חנות הסטודיו שלה נאלצה מעצבת התכשיטים שירלי איציק (רובי סטאר) להעתיק ממתחם גן החשמל למשכנה החדש בשוק הפשפשים. "היה לי ברור שאני עוזבת, כי הבניין שלי היה מיועד להריסה", היא מספרת. "באותו זמן המעצבת שרון ברונשר אמרה לי שהיא חושבת לפתוח חנות במקום, וזה נשמע לי רעיון מדליק. האמת היא שרציתי להתמקם באזור שהאווירה בו אחרת. שוק הפשפשים מתחבר למקורות ההשראה שלי, לחומרים".
האם גם התל אביביות מדרימות אלייך?
"קצת פחות, למרות שהעיר שלנו מאוד קטנה. לקנות בשוק זה לא כמו לקנות ברחוב שיש בו רק חנויות ורשתות או בקניון. יש פה משהו אקלקטי וחווים חוויית קנייה אחרת לגמרי".
גם העונה שומרת שירלי על הקו הבועט והמחוספס שלה ועושה שימוש במסגרות פליז בהשראת שעונים מתקופת האר־דקו. אלה משמשות כבסיס למגוון צורות ומשטחים בגדלים שונים, שמהם היא מרכיבה שרשראות, צמידים וחגורות. התוצאה היא תכשיטים בעלי נוכחות עזה - מעין מפגש וינטג'י ורוקרי באותו אביזר. תכשיט כזה ישדרג לך כל הופעה לכדי יצירה. מחירים: 3,500-100 שקל.
רובי סטאר, עמיעד 13
גוסטה
החנות השנייה של גוסטה בעיר נפתחה בקיץ שעבר בסמוך לשוק הפשפשים בניסיון לחפש אחר הדבר הבא. "מדובר במובלעת של עולם אחר", מחמיאה אילה מרומי־קינן, הבעלים והמעצבת של גוסטה. "כשהגעתי לכאן המקום ואווירת השוק נראו לי קסומים, למרות שסואן פה. אנשים שנכנסים מופתעים לטובה ולבסוף גם קונים. אחת הסיבות שהשפיעו עליי להתמקם כאן הייתה תרבות המעצבים שעברו למקום, ואני מאמינה שאנשים התרגלו לעשות שופינג באזור. צריך לקחת בחשבון שהמתחם עדיין בהתהוות. באינטואיציה שלי, זה מקום שעושה לי טוב. המרקם של חנויות היד השנייה, האוכל, הרהיטים והמעצבים – כל אלה מעצימים את חוויית הקנייה".
בקולקציה הנוכחית של גוסטה ניתן לזהות את כתב ידה של אילה, שמנסה לתת מענה לצורך של הלקוחה שלה להישאר מעודכנת אך לא ראוותנית מדי. תמצאי פה פריטים מינימליסטיים, שיעזרו לך לעבור את היום בצורה שיקית ורגועה ועם זאת לשדר אופנתיות וטרנדיות. לגוסטה מבחר גדול של מכנסיים, ז'קטים, חולצות מכופתרות וסריגים. רוב הפריטים מתאימים זה לזה, כך שאת יכולה לאמץ בקלות הופעה מושלמת שתתאים לכל שעות היום. מחירים: 900-99 שקל.
גוסטה, עמיעד 16
One Bedroom
כמו הקולגות שלה בתחום הלייף סטייל, גם לימור בן־שושן, הבעלים של חנות הקונספט One Bedroom, פתחה לפני כשנתיים וחצי את החנות במתחם שוק הפשפשים מתוך אהבה וחיבור ליפו ולאותנטיות שלה. היא הרגישה שזהו המקום שמתאים לה ולפריטי העיצוב שהיא מייבאת. "חזרתי מחו"ל וחיפשתי מקום לפתוח בו את חנות העיצוב שלי", היא נזכרת. "אני מקבלת השראה מיפו - מהשוק, מהאנשים, מהאווירה, מהארכיטקטורה המקומית, מהתקרות הגבוהות והקשתות. העיצוב כאן הוא לא מודרני אלא אותנטי, מתוחכם, עם ניחוח של פעם, והרגשתי שזה המקום המתאים לחנות שנמכרים בה פריטי עיצוב אחרים ושונים.
"לשוק מגיעים אנשים שמחפשים פריטים מיוחדים. אנשים שאוהבים יופי, אוהבים להתבונן ולטייל. בהתאם לכך יצרתי מקום שמדבר בשפה של השוק. אני צופה ששוק הפשפשים ימשיך לגדול, לפרוח ולהתפתח. הוא זוכה לעדנה מחודשת, ואני בטוחה שהחלק המשמעותי בהתפתחות שלו עוד לפניו".
החנות עצמה מעוצבת כדירה מאובזרת: יש בה פינות ישיבה, מטבח ובו שולחן העשוי מחלקי רכבת אמיתית, ארון מלא בגדים, חדר שינה ועוד. הפריטים בחנות נבחרים על ידי בן־שושן במסעותיה בעולם וכוללים רהיטים, תמונות, שטיחים, כלי בית, ספרים, פסלים, כריות, סכו"ם ובגדי וינטג', לצד פריטים של מעצבים ישראלים כמו שלי דהרי, אלף אלף, מיה, אנג'לי, דניאלה גפלר ורוני קנטור. מחירים: 48,000-280 שקל.
One Bedroom, יהודה מרגוזה 12
מתחם נגה
במרחק כמה דקות משוק הפשפשים נמצא האזור הלוהט ביותר ביפו, מתחם נגה. כל שעלייך לעשות הוא להצפין כ-200 מטר בשדרות ירושלים, וממש לפני הפנייה לרחוב אילת תמצאי את המתחם הכי אלטרנטיבי בעיר. אם בעבר בחורות אופנתיות היו מגיעות לאזור רק כדי ללגום בירה בפאב הסלונה המיתולוגי, היום הן מהדסות על הסטילטו שלהן בין המוסכים ופוקדות את חנויות המעצבים שצצו באזור כמו פטריות אחרי הגשם. הכל התחיל ממעצבים שחיפשו אחר חלל שישמש כסטודיו שכן מחירי השכירות באזור היו שווים לכל כיס עד לפני מספר שנים. לאט לאט הפכו אותם חללים גם לחנויות אופנה, תיקים, נעליים ותכשיטים.
היתרון הגדול מבחינת המעצבים הוא הקרבה לבעלי מלאכה כמו צורפים, אורגים, סנדלרים ותופרות שנמצאים בסביבה, וכך מיום ליום המתחם הופך לאזור מבוקש למסחר ולמגורים.
שלי דהרי
מעצבת התכשיטים שלי דהרי הגיעה למקום ממש במקרה. "הבאתי סחורה לסטודיו של עלמה ובנקר ונדלקתי", היא נזכרת. "קלטתי שקורה כאן משהו. הרבה אמנים גרים באזור, אפשר למצוא חניה די בקלות, ולמרות שאין הרבה עוברים ושבים, עם הזמן אנשים מגיעים אליך במיוחד. אם היית מגיע היום בבוקר לחנות, היית חושב שאתה בדיזנגוף".
התכשיטים של דהרי הם דרך נהדרת להשקיע במראה שלך. היא מייצרת תכשיטים בכל הגדלים, משרשראות תליון עדינות ועד עדיליונים דומיננטיים. החומרים שאיתם היא עובדת הם פלסטיק, אמייל, זהב ועץ, והמראה הסופי הוא סופר־טרנדי. פה לא תמצאי עגילי פנינה או צמיד יהלומים. מחירים: 700-160 שקל.
שלי דהרי, רוחמה 9
אלף אלף
מעצבות האופנה אפרת לווין ואיילת הרמל (אלף אלף) הגיעו לשכונה כי חיפשו חלל לסטודיו במחיר שפוי. "חיפשנו מקום שיהיה לנו נעים לעבוד בו ושישמש גם כחנות", הן מספרות. "זיהינו את הפוטנציאל הגלום בתפר הזה שבין תל אביב, שכונת נווה צדק, שוק הפשפשים ויפו". הקולקציה שלהן כוללת שימוש מרובה בטריקו איכותי והרבה פריטי אוברסייז בצבעוניות מונוכרומטית, כיאה לעיר הגדולה.
בקולקציית החורף של הצמד יש ז'קטים העשויים מצמר בגזרת מותן, קרדיגנים דקים מסריגים רכים, חולצות קלילות, טוניקות רחבות ומכנסי סיגר. לצד הקו היומיומי יש גם ליין של שמלות ערב, העשויות מבדים בעלי שקיפויות או ברק ומתהדרות במפתחים עמוקים. מחירים: חולצות: 420-220 שקל, שמלות וחצאיות: 760-420 שקל, מכנסיים: 580-420 שקל, סריגים וקרדיגנים: 490-390 שקל, מעילים וז'קטים: 760-490 שקל.
אלף אלף, פוריה 8
ריבה
השילוב בין חללים תעשייתיים, תופרות וחומוסייה שפועלת במשך עשרות שנים הביאו את מעצבת התיקים והאביזרים ריבה גרשוביץ' למתחם נגה. "מבחינתי, הבחירה במתחם נגה היא לאו דווקא בגלל הרצון ללכת לכיוון של אופנה, אלא כדי להתפתח לשלל עולמות מושגים".
הקולקציה הנוכחית של ריבה כוללת תיקים וארנקים מעור בהדפסים שונים, שמעטרים גם צעיפים ועליוניות. מבחינתנו, הם פריט חובה לכל פשניסטה באשר היא.מחירים: 1,200-135 שקל.
ריבה, רוחמה 20, בתיאום מראש: 077-7813542
חנית חן
בסמוך לסטודיו של שלי דהרי נמצא הסטודיו של מעצבת האופנה חנית חן, שהגיעה למתחם לפני כשנה בגלל הקסם של פעם והתחושה האותנטית שיש בו. "יש במקום הזה אווירה נעימה", היא אומרת. "הוא מתפתח וקורים בו דברים, ובאותו זמן נשמרת האווירה הארטיסטית והנוסטלגית". גם בקולקציה הנוכחית שומרת חנית חן על כתב ידה, המאופיין בשיק נוסטלגי, באסתטיקה קלאסית אירופאית ובנגיעות נשיות של שנות ה־40 וה־50. מבחינתך זה אומר שתמצאי בחנות מגוון של שמלות וחצאיות בעלות כיווצים במותניים, ז'קטים וחולצות בגזרות מורכבות ומושקעות, גסקות (חגורות מותן), רקמות, כפתורי פנינה ועוד. מחירים: 1,100-200 שקל
חנית חן, רוחמה 9, בתיאום מראש: 050-6855761
מתחם התחנה
אחרי שבע שנים מפרכות של שיפוץ, שיקום ושימור נפתח לפני כשנה וחצי מתחם התחנה בקצה שכונת נווה צדק התל אביבית. למרות שלאחרונה החלו נשמעים קולות בתעשיית האופנה שמספידים את התחנה כמתחם אופנה, במקום דווקא פועלות שלל חנויות בגדים, תכשיטים ואביזרים של כמה מהמותגים החביבים עלינו במיוחד, כמו נעמה בצלאל, רונן חן, בלינקי, רזילי, יוסי קצב (Sketch), הגר סתת, מיכל נגרין ואליז. היתרון הגדול: הכניסה למתחם עצמו חינמית, יש חניה צמודה, בתי קפה ומסעדות הסמוכים לחנויות וכן ירידים ושווקים משתנים. בין כל חנויות המעצבים ומותגי האופנה, הנה כמה שכדאי להכיר:
עידו רקנטי
המעצב הוותיק עידו רקנטי קבע את משכנו במתחם מיום הפתיחה לפני כשנה וחצי. "הכוונה הייתה לפתוח בתל אביב חנות הפונה לקהל חדש של תיירים ומבקרים ישראלים המגיעים מחוץ לגבולות העיר", מסביר רקנטי. "התחושה שמתקבלת מרגע הכניסה למתחם היא של חזרה בזמן. מי שמחפשת את האמירה האינדיווידואלית ואת היחס האישי - זה המקום בשבילה".מה יש בתחנה שאין במתחמים אחרים בתל אביב? "אני לא אגזים אם אומר שאם תגיע למתחם התחנה לכמה שעות, תרגיש בחו"ל. החלל הפתוח, המותגים החו"ליים לצד המותגים המקומיים – אלה נותנים לך הזדמנות לטעום מכל העולמות, בניגוד לקניונים היותר מלאכותיים".
הקולקציה של רקנטי כוללת פריטים רבים המשלבים בין קלאסי לקז'ואל, והגזרות וההדפסים הגיאומטריים מוסיפים לבגד תחכום. מחירים: מכנסיים: 580 שקל, שמלות: 740-590 שקל, טופים: 470-290 שקל, ז'קטים: 590-530 שקל, אוברולים: 890 שקל.
אמריקן וינטג'
אחד המותגים השווים ביותר במתחם הוא אמריקן וינטג', מותג צרפתי המיוצר באירופה. הוא משלב בקו הקז'ואל שלו סריגים איכותיים ופריטי בייסיק יוקרתיים לנשים ולגברים, מבדים טבעיים, בסקאלת צבעים מגוונת ומוקפדת. למי שאוהבת את המראה שלה אורבני וזרוק אך לא מתפשרת על איכות, זו החנות להגיע אליה.
"הבחירה במתחם הייתה בעיקר בשל השילוב בין ההיסטורי לעכשווי", מספרת המעצבת קרן בנקר־כהן, מבעלי המותג. "יש קסם במתחם פתוח בשילוב של מבנים טמפלריים ומקום המאפשר תמהיל איכותי מבחינה אופנתית. אנחנו נהנים מהיתרונות של המתחם, ולצד זאת אנחנו חלק מקבוצה איכותית ואטרקטיבית".
הקולקציה הנוכחית כוללת שלל חולצות טי ארוכות, סריגים עבים ודקים, בלייזרים, שמלות גופייה מקשמיר, חולצות מכופתרות וטוניקות מוויסקוזה ומכנסיים מפשתן ומכותנה.מחירים: גופיות וחולצות: 670-74 שקל, צעיפים וכובעים: 830-230 שקל, מכנסיים: 570-450 שקל, שמלות: 570-350 שקל, ז'קטים: 700-350 שקל, סריגים 1,200-380 שקל.
שופרא-בהונות
בין חנויות האביזרים שאהובות עלינו במיוחד נמצאות חנויות ההנעלה שופרא ובהונות, שנפתחו עם הקמת המתחם. הנעליים כאן מתאימות לפשניסטות שמתחברות לצד האלטרנטיבי ואוהבות לערוך את הקניות שלהן בלונדון הפרועה. בעוד שבשופרא תמצאי נעליים ותיקים ממותגים שונים, מעבר לים וגם מקומיים, כגון שולה ושומייקר, בהונות מתפקדת כחנות קונספט הנותנת במה למותגים ויאליס הספרדי ואירגולר צ'ויס הבריטי.
"אנחנו התאהבנו במקום בשל מיקומו על קו התפר בין תל אביב לשכנתה המתפתחת יפו, וגם כי הוא בעל ערך היסטורי ותרבותי", מסבירה שני לקס, אחראית התוכן והעיצוב של המותג. "יש משהו מאוד יפה במקום שמקפיד על שימור תחנת הרכבת, אבל במקביל גם שומר על חדשנות ואופנתיות. הערך המוסף מבחינתנו הוא כל אירועי האופנה ותערוכות הצילום והאמנות שמתקיימים פה. בסך הכול מדובר באווירה מסחרית שאינה בוטה והרבה יותר נעימה מכל רחוב או מרכז קניות אחר".מחירים: 1,680-245 שקל.
צ'ארלי פלומה
בחנותה המעניינת של מירי רג'יניאנו תוכלי למצוא בגדים ואביזרים מיוחדים, חלקם בעיצוב המקורי של רג'יניאנו וחלקם מיובאים מחו"ל. קולקציית החורף מאופיינת בשימוש נרחב בחומרים כמו משי, ויסקוזה וכותנה וכוללת חולצות מכופתרות בגזרות נקיות ושלל הדפסים. "השילוב הזה בין אופנה, אוכל ותרבות קסם לנו, וההרגשה הייתה שהמקום עומד להיות אחד המיוחדים ויתאים לאופי החנות", אומרת רג'יניאנו. "אזור נווה צדק התפתח מאוד בשנים האחרונות, וכך גם הקהל שמחפש אופנה ומתעניין בטרנדים ובבגדי מעצבים. אני לא אגזים אם אומר שמדובר בסוהו הישראלי, ובו חנויות בוטיק שונות. גם הקרבה לטיילת ולים תורמת לחוויה: תמיד נחמד לקנח שם את סיבוב השופינג". מחירים: 1,100-95 שקל.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
עוד במגזין GOstyle:
- איך לאמץ את טרנד כיסוי הראש?