מכיוון שהעיר הרוסית חנטי-מנסייסק רואה בעצמה מרכז שחמט חשוב, הוקם בה לאחרונה מרכז מרשים שאף הספיק לארח את אולימפיאדת השחמט האחרונה. זהו לא הפרויקט האדריכלי הראשון שמתרחש בשנים האחרונות בעיר הסיבירית הזו, שבה מתגוררים רק 80 אלף בני אדם: האדריכל הבריטי נורמן פוסטר תיכנן שם לפני ארבע שנים מגדל המתנשא לגובה 280 מטר. בדומה למרבית הפרויקטים המרהיבים שתוכננו באמצע העשור הקודם ברוסיה, גם המגדל של פוסטר זכה למסע יחסי ציבור חובק עולם, אך בסופו של דבר הוא לא נבנה.

 

מרכז השחמט שאותו תיכנן האדריכל ההולנדי אריק ואן אחראט דווקא נבנה, והפך מיד לאטרקציה שהגדירה אותו כמוקד עלייה לרגל לשחמטאים מושבעים, וגם הציבה אותו על מפת אתרי האדריכלות העכשוויים. בחודש שעבר זכה האדריכל בפרס "המבנה הטוב ביותר ברוסיה" לשנת 2011.

 

 

ואן אחראט הוזמן מטעם הרשות המקומית לתכנן את המבנה, ראשון מתוך שלושה מבני ציבור שירכיבו קומפלקס חדש בעיר. שחמט, איגרוף וביליארד – זהו משולש הספורט העתידי של חנטי-מנסייסק, מה שעשוי לשקף את הטעם הספורטיבי של התושבים. המבנה נבנה במימון של ענקית האנרגיה הרוסית, גזפרום, ולא במקרה: חנטי-מנסייסק שוכנת באזור עתיר נפט שמביא אליה כסף רב. מדובר במקום קר ביותר, שבחורף הטמפרטורות בו מסוגלות לצנוח עד קרוב ל-50 מעלות מתחת לאפס.

 

המבנה האסימטרי של מרכז השחמט מזכיר את האופי הטיפוסי של שחקן השחמט: דומם מבחוץ, ומבפנים שקוע במאבק כדי להכניע את יריבו. מעטפת האלומיניום החיצונית מזכירה שריון מתכת נוקשה ובלתי חדיר, בעוד שעיצוב-הפנים מתאפיין בחומרים ובצבעים חמים שיתרמו לאווירה שקטה ונעימה – בעיקר עץ. כדי לא להפריע לריכוז של השחמטאים, ניתן דגש על אקוסטיקה איכותית.

 

לבניין נכנסים דרך קיר מסך שנפער בהדרגה בשריון קשקשי לוחות האלומיניום, ושמוביל לאולם כניסה דו-מפלסי מרשים. אולם הכניסה מחופה כולו בעץ, כשמתקרתו יורדות אל אמצע גובה החלל עשרות מנורות המפזרות אור חמים. שתי קומות יש לבניין, שסך שטחיו הוא כ-5,000 מטרים רבועים. מלבד אולם המשחק המרכזי עם הטריבונות לצופים, שתופסות את מרבית הקומה השנייה, מכיל המרכז משרדים, מלתחות, שירותים, חדרי אימון, כיתות ומזנון.

 

 

להקשיב ללקוח - ואז להרחיב את גבולות המעטפת

 

ואן אחראט אומר, בתשובה לשאלת Xnet, כי "ההתייחסות שלנו לתכנון מבנה ציבור היא קודם כל התבוננות וניתוח ההקשרים העירוניים והחברתיים. לאחר מכן אנחנו קובעים כיצד העיצוב של המבנה יכול להוסיף איכות למצב הקיים". הוא מציע "להקשיב ללקוח שלך ואז לנסות להרחיב את גבולות המעטפת".

 

ואן אחראט. זכה בפרס על המבנה (צילום: Alexey Naroditskiy)
ואן אחראט. זכה בפרס על המבנה (צילום: Alexey Naroditskiy)

האדריכל ההולנדי מרבה לתכנן ברוסיה, והוא חתום בין השאר על מרכזי תרבות וקמפוסים אוניברסיטאיים שלמים. לאחרונה זכה בתחרות חשובה לתכנון האצטדיון המקורה של דינאמו מוסקווה, שיאכלס 55 אלף צופים במשחקי הכדורגל של הקבוצה. הוא נחשב לאחד הפרויקטים הגדולים שייבנו במדינה הענקית בשנים הקרובות.