השעה כמעט תשע. גיא קצת לחוץ. הוא מעולם לא היה בסיטואציה הזו קודם. הוא עומד מחוץ לבית הקפה, מעשן סיגריה ובוחן את הנשים שנכנסות פנימה. אולי אחת מהן תהיה האמא של הילד שלו. אולי אחת מהן תמצא ראויה לגדל, לטפח, לקדם ולאהוב יחד איתו את הילד עליו תמיד חלם. גיא מתגבר על כאבי הבטן ונכנס. הנה זה מתחיל.

 

יום שלישי האחרון, דרום תל אביב. ערב הספידייטינג הראשון של אתר גו בייבי - למציאת שותף להורות יוצא לדרך. ארבעה-עשר שולחנות קטנים ניצבים סמוכים זה לזה, בשתי שורות. ליד כל שולחן שני כיסאות. 28 גברים ונשים, רובם בגילאי 30-45, ממתינים בחשש מהול במבוכה לאות הפתיחה. לכולם מטרה אחת: למצוא פרטנר מתאים להורות משותפת.

 

"בטל לי את המנוי. אני בהיריון"

האתר נולד לפני כשנתיים וחצי. את הרעיון החדשני הגו דניאל ברוניצקי, 36 ויובל כץ, 32, בעלי חברת אינטרדייט. "רק כשהפכתי לאבא צעיר התחלתי להבין מה המשמעות האמיתית של לגדל ילד", מספר ברוניצקי. "תמיד מדברים על בנק הזרע כאופציה בלעדית עבור נשים רווקות. אני לא מבין את זה. אז הלכת לבנק הזרע והבאת ילד. נהדר. ואז מה? הרי גידול ילד דורש משאבים מטורפים - לוגיסטיים, נפשיים, רגשיים... להביא, להקפיץ, לקחת לחוגים... אתה לא יודע כמה זה דורש עד שאתה לא הופך להורה בעצמך. בעיניי, קשה עד בלתי אפשרי לעשות את זה לבד".

 

"אז הלכת לבנק הזרע והבאת ילד. נהדר. ואז מה? הרי גידול ילד דורש משאבים מטורפים - לוגיסטיים, נפשיים, רגשיים... להביא, להקפיץ, לקחת לחוגים..."

"הסתכלנו סביבנו וראינו אנשים שמגיעים לגילאים מסוימים ולא מתחתנים כי לא יצא או כי הם לא רוצים, אבל הם בהחלט רוצים ילד", מספר כץ. "פתרון בנק הזרע עבור הנשים הוא פחות טוב בעינינו, אבל הוא לפחות קיים ונגיש. לעומת זאת, הפתרון של הגברים הוא מורכב, יקר וכולל טיסה להודו... הגענו למסקנה שהפתרונות הקיימים לא מספקים, אז הקמנו את האתר. ברור שבסופו של דבר אפשר לגדל ילד לבד, אבל המחיר שמשלם חד-הורי הוא אדיר. בהורות משותפת חולקים את הקושי עם ישות נוספת".

 

מה זו הורות משותפת?

"למונח 'שותף להורות' יש קשת רחבה של פרשנויות", מסביר ברוניצקי. "כל זוג מוצא לעצמו את השביל שלו. היו לנו מקרים משעשעים בהם זוג התאהב וקיים מערכת יחסים רגילה וסטנדרטית, אבל זה, מן הסתם, לא המטרה של האתר. ברוב המקרים מדובר על הורות משותפת שמעוגנת בחוזה משפטי ולא על מערכת יחסים רומנטית. הילדה הראשונה שנולדה באמצעות גובייבי היא בת לאם סטרייטית ולאב הומוסקסואל שחי עם בן זוגו. האישה לא מצאה זוגיות 'רגילה', אבל לא רצתה לוותר על הורות. במקום לפנות לבנק הזרע, היא חיפשה פרטנר ומצאה".

 

כמה ילדים נולדו באמצעות האתר?

"אין סטטיסטיקה מסודרת", אומר ברוניצקי. "הקטע הדיסקרטי מאוד דומיננטי באתר ואנשים לא רוצים להיחשף. איך אני יודע בכל זאת שהאתר מצליח? אני מקבל מייל ביטול המנוי. כמנהל אתר אני שואל מדוע ועונים לי: 'כי אין לי צורך בו יותר. עשיתם לי שירות נפלא. מצאתי את הפרטנר שלי' או 'אני כבר בחודש השלישי ופשוט שכחתי לבטל'. אין לנו דרך לעקוב אחרי המפגשים שנוצרו מהאתר הזה. מבחינת ילדים - אני יודע על חמישה תינוקות שכבר נולדו מהורים שהכירו באמצעות גו בייבי".

 

על רעיון הספידייטינג הם חשבו הרבה מאוד זמן ולבסוף החליטו 'ללכת על זה', כשהשאיפה היא לערוך אירוע כזה אחת לחודש.

 

"אמא שלי רוצה לראות נכד ממני. זו המהות שמקיימת אותה (צוחק). האמת היא שאני רוצה ילד, אז נרשמתי לאתר, אבל מתברר שקשה לי לפנות לבחורות דרכו. ספידייטינג מרגיש לי יותר נוח"

"אנחנו מאוד מאמינים בכלי הזה. הוא מתמצת את התהליך והופך אותו לפונקציונאלי. הוא מאפשר לך להסתכל על הפרטנר ולבחון האם יש סיכוי ולא בקטע הרומנטי. מי שבא לאירוע מהסוג הזה לא מחפש מה שמחפשים בספידייטינג רגיל. הפרמטרים שונים לחלוטין. עניין המשיכה הפיזית, שהוא חובה בדייט רגיל, הוא לא הכרח פה. אנשים כאן מחפשים ביטחון כלכלי, בשלות, יכולת לתמוך בילד מכל הבחינות ונכונות להעתיק את מקום המגורים. באירוע כזה אתה שואל שאלות שבנסיבות רומנטיות רגילות לא היית שואל".

 

"לא מחפשת תרומת זרע, מחפשת אבא"

בחזרה לגיא. הוא בן 33 ומתגורר בת"א עם בן זוגו בארבע השנים האחרונות.

 

למה ספידייטינג?

"אמא שלי רוצה לראות נכד ממני. זו המהות שמקיימת אותה (צוחק). האמת היא שאני רוצה ילד, אז נרשמתי לאתר, אבל מתברר שקשה לי לפנות לבחורות דרכו. ספידייטינג מרגיש לי יותר נוח. ככה אני יכול לראות בעיניים והעיניים תמיד מדברות".

 

לדבריו, בן זוגו תומך בהחלטתו. "הוא מבין אותי ואמר לי 'מה שתחליט - אני איתך'.

 

מה יהיה מקומו בחיי הילד?

"תלוי בבחורה שאני אמצא. תמיד תהיה לי איזו פנטזיה להקים בית 'נורמלי', אבל אני אתפשר על סידור טוב עם כימיה טובה ושותפות מלאה בגידול הילד. הוא בן הזוג של אבא".

 

מה אתה מחפש?

"קודם כל שיהיה לי כיף להסתכל עליה. אחר כך, אשת שיחה, בעלת הומור, מישהי שתקבל אותי כמו שאני. אני מעדיף לסבית, אבל בשורה התחתונה, הכל עניין של כימיה".

 

גם דנה, שהגיעה עם בת זוגה, מעדיפה אב הומוסקסואל, רצוי כזה שנמצא בזוגיות. "המשמעות היא שהוא מתמודד ביומיום במערכת יחסים ולא חי על סטוצים. אני לא רוצה שהילד שלי יגיע לבית שמתקיימת בו פעילות מינית אינטנסיבית".

 

דנה וזוגתה בנות 40. שתיהן רוצות להיכנס להיריון בקרוב, רצוי עם אותו הפרטנר, כדי שילדיהן יהיו אחים ביולוגיים. הן מחפשות גבר חם ואוהב שבשל לאבהות. "מאוד קל לנו לקחת תרומת זרע מבנק הזרע או מחבר קרוב ולגמור עניין, אבל אנחנו רוצות לגדל ילד בדרך שהכי קרובה לדרך הטבעית. אנחנו לא רוצות זרע. אנחנו רוצות מישהו שיהיה אבא כי הוא הגיע לשלב בחיים בו הוא רוצה להיות אבא".

 

בהנחה שבחרתם בגיי עם בן זוג יש כאן ארבעה הורים. "אין פה ארבעה הורים. יש פה זוג הורים שהחליטו להביא ילד לעולם. הוא רוצה להיות אבא. אני רוצה להיות אמא. כמו שלבחורה סטרייטית גרושה יש בן זוג אז גם לי יש בת זוג. לדעתי עדיף לגבר לבחור באישה לסבית שנמצאת בזוגיות טובה, מאשר מישהי סטרייטית רווקה שהוא יצטרך למלא לה מקום שהוא לא מעוניין להיות בו בכלל".

 

לא רק הומואים ולסביות

תא המשפחתי המכיל גבר, אישה, שני ילדים וכלב אינו מובן מאליו כבעבר. בעשור האחרון חלה עלייה חדה במספר הילדים שנולדו להורים שאינם חולקים מערכת יחסים זוגית הטרוסקסואלית "רגילה", אך נושאים בנטל הגידול במשותף. על מנת לנסות לקרוא לילד בשמו צצו במהרה מונחים חדשים כגון הורות משותפת, הורות אחרת, הורות אלטרנטיבית ומשפחה חדשה. אלה מתארים תא משפחתי המעוגן בחוק באמצעות חוזה משפטי רב סעיפים ומבטיח שיתוף פעולה, עקביות, תמיכה, תאום והדדיות ברמה התואמת את רצונות שני הצדדים. מקובל לחשוב שאלה שהמציאו את קונספט ההורות המשותפת ומקיימים אותו עד היום הם אוכלוסיית ההומואים והלסביות. בפועל, רוב הפונים לקונספט החדש הם דווקא סטרייטים.

 

עובדתית, אוכלוסיית ההומואים והלסביות באתר גובייבי מהווה כ-35%. באירוע עצמו היו בסך הכל שלוש לסביות (שתיים מהן הגיעו עם בת הזוג) וארבעה הומואים מתוך 28 אנשים. את כץ וברוניצקי, הבעלים של האתר, הנתון הזה כבר הפסיק להפתיע: "בהתחלה גם אנחנו היינו בטוחים שיש קשר ישיר אז הרמנו קמפיין עבור גובייבי באתר שידייט (אתר הכרויות ללסביות) ונחשי מה קרה? כמעט כלום. היינו בטוחים שזה יביא אוכלוסיה נשית אבל בפועל, הביקוש עלה רק קצת. רוב קהל היעד הם סטרייטים וכשחושבים על זה קצת, מבינים מדוע. לגבי נשים, אין בכלל קשר ללסביות. בעולם קרייריסטי כמו שלנו, הרבה נשים מתקרבות לגיל 40, השעון מתקתק והן מוצאות את עצמן ללא זוגיות. שתי אופציות פרושות בפניהן: בנק הזרע או שותף להורות. לגבי גברים, גייז פונים לאתר הזה כי כל שאר האופציות עבורם יותר מסובכות. גברים סטרייטים פונים מכל מיני סיבות. יש כאלה שהחליטו שחתונה זה לא בשבילם: גברים שיישארו פלייבוי'ס לנצח ולא מעוניינים להתחייב לאישה אחת או כאלה שהעבודה היא מרכז עולמם והם לא מוצאים את הזמן להקדיש למשפחה במתכונת מלאה. ליד אלה, יש את הגברים שחלמו על זוגיות סטנדרטית אבל לא מצאו את האחת ולא בא להם לרוץ אחרי ילד בגיל 60".

 

"היה מתיש אבל טוב"

אירוע הספידייטינג של גו בייבי התנהל כמו ספידייטינג רגיל: במהלך הערב הנשים נשארו לשבת והגברים עברו משולחן לשולחן. לכל זוג הוקצבו 7 דקות שיחה. בתום האירוע המשתתפים סימנו בטפסים שחולקו להם מראש את הפרטנרים הפוטנציאליים בעיניהם והעבירו לידי מנחת הערב. למחרת הם מקבלים "מייל התאמות" - אנשים שהם סימנו כמתאימים וסומנו בחזרה על ידי אותם האנשים.

גיא שהתעכב כמה שניות על הטופס שלו, מוסר אותו לבסוף לידי המנחה ועושה את דרכו לעבר היציאה. רגע לפני אני מספיקה לשאול אותו איך היה. "היה מתיש אבל טוב. מצאו חן בעיניי שתי בחורות. נראה לאן זה ילך. מקסימום, אני אנסה שוב". גם דנה וזוגתה חוו ערב מוצלח: "היו כאן ארבעה גברים רלוונטיים לנו", הן מספרות.

"מרגש להיות חלק מזה", מסכמת נעם קימל, 24, מנחת האירוע. "התגובות היו מעבר לציפיות שלי. אני עצמי צעירה מאוד ועדיין לא חושבת על ילדים, אבל מטרת הערב נעלה בעיניי".