לפעמים גם קטן זה טוב. הוכחה לכך ניתן למצוא בבית שתיכנן לאחרונה האדריכל קוטה מיזואישי בסוגינאמי (Suginami), עיר שנמצאת בטוקיו-רבתי. כמו ערים אחרות ביפן, ארץ שתושביה נדחסים על שטח קטן ודירות זעירות, מתאפיינת סוגינמי בבנייה צמודת קרקע וצפופה ביותר. אחת מתופעות הלוואי של התרחבות הערים היא ההתנגשות בין הרצון האנושי לגור בבית צמוד קרקע עם גינה, לבין מציאות שבה מתמעטים שטחי האדמה הפנויים לבנייה. הבית הזה מוכיח שגם במרקם עירוני צפוף אפשר לבנות בית איכותי על שטח מינימלי, עם גינה וחניה פרטית.

 

מיזואישי הוא אדריכל צעיר (38) המתמחה בבנייה למגורים באזורים צפופים, המאפיינים את ערי יפן. משפחה קטנה – זוג המצפה לילדה – ביקש ממנו לתכנן לה מגרש, שבמונחי תכנון הוא כמעט בלתי אפשרי למגורים סבירים: מגרש משולש בן 52 מ"ר, לכוד בין נהר שעל הגדה שלו טיילת צרה לבין כביש גישה.  

לכוד בין נהר לכביש (צילום: Hiroshi Tanigawa)
לכוד בין נהר לכביש (צילום: Hiroshi Tanigawa)

 

כדי להשאיר מקום לגינה פרטית, צמצם האדריכל את חלקו של הבניין לכמעט מחצית משטח המגרש, והקים עליו מבנה קומתיים. כך, סך שטח הקומות הבנויות הוא 55 מ"ר. לשם השוואה, שטחה הממוצע של דירת מגורים בישראל עומד כיום על 172 מ"ר, יותר מפי שלושה. גם מחיר ההקמה נמוך, ובמיוחד ביחס לערכים הנהוגים בישראל, הודות לעובדה שרובו עשוי עץ ולוחות פח לחיפוי.

 

הבעיה הפכה לפתרון

 

מיזואישי דאג להפוך את האתגרים להזדמנויות: את הבעיות התכנוניות הקשות שהציב בפניו המגרש המשולש והזעיר, הוא הפך ליתרונות ההופכים את החיים בבית לחוויה עירונית אידיאלית. כדי לשמור על פרטיות הדיירים מצד אחד, ובמקביל לנצל את המבט על הנהר והטיילת, מוקמו החדרים הציבוריים במפלס העליון: סלון, פינת אוכל, מטבח ומזווה. הגובה של פינת האוכל והמטבח כמעט כפול, דבר המעניק לשטח הקטן-יחסית תחושת מרחב.

 

 

לעומתם, התקרה בסלון היא נמוכה, ועדיין נשמרת בו תחושת המרחב הודות למבט הפנוראמי הנשקף מבעד לחלונות רחבים במיוחד. אפשר להתבונן דרכם על הנהר ועל הרחוב, בזכות צורת המשולש שאותה הכתיב המגרש. כמחווה לטיילת הסמוכה, הוצב דק-עץ היוצר רצף בין הפנים לחוץ הבית, ומשמש הן כמקום ישיבה המשקיף על הנהר והן בתחתיתו כשטח אחסון. בקומת הרחוב ממוקם חדר ההורים והרחצה, שפתחיו קטנים כדי לשמור על אוורור ותאורה טבעית. גג משופע איפשר להוסיף חצי קומה בראש הבית, שם נבנה חדר לתינוקת שמצפים לה. 

חדר הרחצה של ההורים (צילום: Hiroshi Tanigawa)
חדר הרחצה של ההורים (צילום: Hiroshi Tanigawa)

צפיפותם של הבתים בסוגינאמי גורמת לקרני האור להיות מצרך נדיר בתוך חלל הבית. מיזואישי התייחס לבעיה הזו תוך ניצול מיקומו של המגרש, כמו גם קריעת פתחים בגג כדי להחדיר אור-יום מלמעלה. שימוש בגוונים בהירים - בקירות מטויחים בלבן ובפרקט בהיר - מעניקים גם הם לבית אופי קליל.

 

מהו הטיפ שהוא יכול לתת למי שמתכונן לבנות את ביתו? מיזואישי משיב לגולשי Xnet: "אני חושב שכדאי לתכנן מספר חדרים ללא מחיצות, אפילו אם הם קטנים, וליצור ביניהם קישור שיאפשר ליצור חלל אחד. חשוב לא להעניק שמות לכל אחד מאותם חדרים, כי אז אתם מגבילים את השימוש בכל אחד מהם". תשובה זו מתאימה, לדבריו, לא רק לבית פרטי אלא גם לתכנון דירה טיפוסית בבית משותף. הוא מדגיש כי "בבית קטן חשוב להתייחס לסביבה השכנה ולעצב נכון את החלונות, כך שלא יתנו תחושה של מקום קטן מבחינת התודעה".