מערכת מנטה

 

פיליס גלזר מגישה: עוף עם בטטות ברוטב לימון וטרגון

(צילום: יוסי סליס, סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')

החומרים:
1 ק"ג מלח גס
1 עוף, מחולק ל־6 חלקים
6 בטטות קטנות
2 כפות שמן זית
3 ראשי שום

לרוטב:
3/4 כוס מיץ לימון, סחוט טרי 
4 שיני שום כתושות
1/2 כוס שמן זית
2 כפות טרגון טרי, קצוץ דק מאוד או 2 כפות פטרוזיליה קצוצה דק, בצירוף כף של ערק או ליקר אניס
קורט מלח
פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מפזרים את המלח באופן אחיד בתבנית גדולה.
2. מניחים את העוף על המלח. משמנים את הבטטות בשמן זית ומפזרים בתבנית. מורידים פרוסה עליונה מכל ראש שום ומוסיפים לתבנית. אופים 45 דקות או עד שמנקבים את העוף והנוזלים יוצאים שקופים.
3. בזמן שהעוף והבטטות נאפים, מכינים את הרוטב: מערבבים יחד במטרפת יד את כל החומרים. מחלקים את העוף, הבטטות והשום לצלחות, יוצקים כף רוטב על כל מנה ומגישים עם יתרת הרוטב בצד.

אראלה טהרלב בן-שחר מציעה: זה הזמן לשלב בגינה פרחי בר

(צילום: קית' גלסמן. איורים: שירז פומן)

 

עכשיו, רגע לפני הגשם הראשון, כדאי לפזר בגינה זרעי פרחי בר או לשתול בה פקעות. כשהם יפרחו, הגינה שלכם תהפוך לכתמי צבע ענקיים שיזכירו לכם את נופי הארץ של ילדותכם, לפני שהצלחנו להפוך אותה ל"שלמת בטון ומלט". זו הזדמנות מצוינת לשתף גם את הילדים בתהליך השתילה והציפייה, בימי החופש השמשיים האחרונים.
מה עוד?
* פרחי הבר אינם שתיינים גדולים ויכולים לספק שדה פורח גם בלי השקיה. אבל אם תשקו מעט ותדשנו, הם יגמלו לכם באמצעות הגברת הפריחה והארכתה.
* את הזרעים והפקעות תוכלו להזמין מיועצים המתמחים בכך, כדי שיגידו לכם אילו פרחים ישגשגו טוב יותר באזור מגוריכם -- התורמוסים, הפרגים, הסביונים או הציפורנים, או לחלופין: הכלניות והרקפות.
* את הזרעים אין צורך לזרוע. רק הצניעו אותם כחצי סנטימטר מתחת לפני האדמה כדי שציפורים ונמלים לא יכרסמו אותם, והניחו אותם בפסים כדי שתוכלו להבחין בינם לבין העשבים השוטים סביבם. את הפקעות לעומת זאת יש לשתול בהתאם להוראות.

ייעוץ מקצועי: עופר הוכברג, יועץ לפרחי בר ולגן הישראלי הרב־נופי, שלף מעבדה חקלאית, גבעת ברנר; אמנון חכימי, איסוף זרעים והצלת גיאופיטים, ישראפלורה

 

דלי רום מאתגרת: הידעת?

שאלות:
1. כמה "חלבון" יש בחלבון ביצה?
2. מה מקור השם חומצה פולית (ויטמין B1)?
3. בתחום הגסטרונומיה, מהי עפיצות?
4. מה ניתן ללמוד על החומוס משמו?
5. ממה מפחדים ארכנופובים?
6. מהי הטמפרטורה הממוצעת בשק האשכים?
7. מהו אינג'ירה?
8. איזו מסורת נהוגה בטורניר ווימבלדון ולא נהוגה בשאר תחרויות האניס?
9. מהי האטה יוגה?
10. מה הקשר של דוד בן גוריון לשיטת פלדנקרייז?

(צילום: שאטרסטוק)

תשובות:
1. חלבון הביצה מורכב משבע שמיניות מים ושמינית אחת של פרוטאין.
2. לטינית. פוליום – עלה. החומצה נמצאת בשפע בירקות עליים כמו תרד או לפת.
3. תחושת יובש או חספוס בפה הנגרמת מאכילה או משתייה של מזונות המכילים טנינים כמו יין אדום.
4. מקור השם בשורש ח.מ.ס הקרוב לח.מ.ץ. החומוס מחמיץ במהירות ללא חומר משמר.
5. מעכבישים.
6. 34 מעלות צלזיוס. זו הטמפרטורה האופטימלית לנוזל הזרע, ולכן האשכים תלויים מחוץ לגוף, שם הטמפרטורה נמוכה יותר.
7. לחם אתיופי העשוי מקמח טף.
8. על השחקנים חובה ללבוש לבן (הספורט הלבן).
9. היוגה של המשמעת הפיזית. השאיפה להגיע להארה דרך הגוף.
10. הוא היה מחסידי השיטה ותרגל אותה באופן קבוע.