ניו יורק. זהו החודש המושלם לשוחרי ארכיטקטורה ועיצוב בניו יורק. לא שבימים רגילים קשה למצוא מוקדי עניין מרתקים בעיר הזאת, אבל אוקטובר 2011 הוא חודש יוצא דופן, שבו התאחדו אירועים נפרדים לכדי חודש שלם של אירועי אדריכלות, עיצוב ותכנון אורבני. השיא מתרחש בסוף השבוע הזה (15-16 באוקטובר, עם כמה חריגות קדימה) עם "הבתים הפתוחים" ברחבי העיר - אותו פורמט שהועתק בהצלחה גם לישראל בשנים האחרונות (היוזמה המקורית החלה בלונדון) - שבמסגרתו נפתחים מאות בתים פרטיים, בניינים ציבוריים ואתרים שונים לעיני הציבור הרחב. פרטים על הבתים הפתוחים אפשר למצוא כאן.

 

השנה הוחלט, כאמור, לאחד שורה של אירועים ולמתג אותם תחת השם "ארקטובר" (Archtober). הם כוללים חודש שלם של אירועי אדריכלות יום-יומיים, הכוללים הרצאות, סיורים רגליים וסיורי סירות המקיפים את מנהטן ומצביעים על בניינים יוצאי דופן שנמצאים בה, פתיחות ואירועים חגיגיים, ובעיקר את "הבניין היומי"  - מדי יום פותחים לביקור בניין מתחלף, שבימים רגילים אינו פתוח או שהכניסה אליו דורשת תשלום. הפעם זה בחינם, ורק צריך להירשם. בחלק מהבניינים, הסיורים נערכים בהובלת האדריכלים שתיכננו אותם.

 

תודות ליחסי הציבור החלשים של האירוע, רק מעטים בעיר יודעים עליו, ולכן כדאי להירשם לסיורים אם אתם נמצאים בעיר עכשיו - כי יש סיכוי גבוה שתוכלו להצטרף לסיור שאתם מעוניינים בו. בין הבניינים שנפתחים החודש לסיורים: בניין העיתון "ניו יורק טיימס" בתכנונו של האדריכל רנצו פיאנו; סיור מודרך במסלול הפופולרי High Line בצד המערבי של מנהטן; מגדל Hearst במידטאון, שאותו חידש נורמן פוסטר; מרפסת התצפית על הגג של רוקפלר סנטר, בתכנונו של מייקל גאבליני; אולם אליס טאלי, לינקולן סנטר; אטריום דייויד רובינשטיין, לינקולן סנטר; מלון סטנדרד, החולש על מסלול "היי ליין" מעל אזור מיט פאקינג; סיור מודרך בפארק גשר ברוקלין; מרכז הסטודנטים החדש באוניברסיטת קולומביה; ועוד.

 

 בתחנת הרכבת של 4W Street אפשר להתרשם מעשרות צילומי בניינים בניו יורק ובעולם כולו, שאגודת הארכיטקטים המקומית מצאה לנכון להציג לציבור הרחב. קרוב לשם נמצא מרכז האדריכלות של AAINY (המכון האמריקאי של האדריכלים בניו יורק), שבו מוצגת תערוכה מרשימה על שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה לתכנון גורדי שחקים. ניו יורק היא יצרנית זיהום משמעותית, ולמרות המאמצים המתוקשרים להפוך אותה לעיר ירוקה יותר - שבילי האופניים שהולכים ותופסים תאוצה ברחבי העיר הם דוגמה בולטת לכך - הרי שגורדי השחקים פולטים יותר מ-90% מהחום שהעיר כולה מייצרת. בתערוכה, שלא צריך להיות אדריכל כדי ללמוד ממנה, ואולי דווקא כן צריך להיות אדריכל כדי ללמוד ממנה, אפשר לראות תהליך חשיבה שלם על מגדל לדוגמה שלא יזיק לתושבי העיר אלא יתחשב בהם ובבריאותם.

 

איך מגיעים: La Guardia place 536, ווסט וילג', בין רחובות בליקר ל-West 3. תחנה קרובה: W4 street

 

ובסוף השבוע הזה ננעל הביתן הזמני שאותו הקימו מוזיאון גוגנהיים וחברת הרכב הגרמנית BMW, ובו התקיימו דיונים, הרצאות וסדנאות על ארכיטקטורה, תכנון ערים, תכנון בר-קיימא ועיצוב. זו הזדמנות אחרונה להגיע למבנה הארעי, וליהנות מדיונים מרתקים שבהם הקהל מוזמן להשתתף, להגיב ולהתווכח באווירה פתוחה וידידותית. המיקום (בין לואר איסט סייד לאיסט וילג') נוח להגעה, ואפילו האוכל והשתייה במזנון המאולתר - מצוינים. פרטים נוספים תמצאו כאן.

 

איך מגיעים: Houston @ 2nd Avenue. תחנה קרובה: 2nd Avenue

 

וגם: בחודש שעבר נחנכה האנדרטה לזכר קורבנות פיגועי 11 בספטמבר, במלאות עשור לאסון התאומים. כדאי להגיע לדרום מנהטן כדי להתרשם מהאנדרטה (יש לעמוד בתור כדי להשיג את אישור הכניסה), כדי להתרשם מתנופת הבנייה במתחם כולו, ובאותה הזדמנות להתרשם מההפגנות ההמוניות נגד וול סטריט, רגע לפני שראש העיר מייקל בלומברג עשוי לפנות את המפגינים בכוח. כך נראית האנדרטה החדשה , כפי שסיקרנו אותה לרגל הפתיחה, בסיור מודרך עם האדריכל מיכאל (מייקל) ארד.

 

זו הזדמנות מצוינת לבקר מחדש בתחנת הרכבת הגדולה בעולם, גרנד סנטרל . בנוסף ליופיה יוצא הדופן, בקרוב תיפתח בה חנות דגל חדשה של Apple.

 

וגם בגשר ברוקלין הכריזמטי, שמצדיק כשלעצמו את המעבר ממנהטן לברוקלין. צפו בכתבה שהכנו עליו .