טורט סילאן (צילום: אסנת לסטר)
טורט סילאן (צילום: אסנת לסטר)

 

כשהייתי ילדה, בכל שנה היתה סוכה בחצר משפחת הילר השכנה. אבא הילר היה מתחיל את בניית הסוכה במוצאי יום הכיפורים, ממש כמו שכתוב. בימים הבאים עלה מהחצר הרבה רעש של דפיקות וניסורים, ובערב סוכות יכולנו לראות את האור הבוקע מהסוכה ולשמוע את קולות המשפחה הסועדת בתוכה.

כמה פעמים גם ביקרתי בסוכה של משפחת הילר. על השמיכות שמסביב היו מחוברות "שנות טובות" (איגרות ברכה לשנה החדשה שהיה נהוג לשלוח פעם) - צבעוניות ומקושטות בעיטורים של זהב וכסף ובאיורים של ילדים סמוקי לחיים. בשבילי זה נראה כמו לבנות "בית על העץ", לצאת לפיקניק באמצע החצר או לבנות אוהל גדול לימי החופש. אבל יותר מכל זה נראה לי כבילוי משפחתי אמיתי.

כשההורים שלי קנו את הבית שלנו ברמת אפרים שבנתניה, היו לנו בחצר עץ גויאבות ושני עצי רימונים שניצבו זה ליד זה. לכן, הסוכה נבנתה אצלנו בין שני עצי הרימונים. היה שם שולחן פצפון שאבי בנה וקרשים ששימשו כספסלים - הכל הותאם לילדים בני שנתיים ושלוש, ילדי הגן שאמא שלי ניהלה בחצר. אחי ואני נהגנו לשבת שם מדי פעם במשך השנה, אבל רק בימי חג סוכות יכולנו לקבל בסוכה ארוחה או שתיים. זו לא היתה סוכה משפחתית, אבל בכל זאת משהו שקרוב לפיקניק בחצר.

כבר אז ידעתי שבבוא הזמן אבנה סוכה כמו שצריך. ואכן, כשהילדים שלי הגיעו לגיל המתאים החלטתי שמעכשיו תמיד תהיה לנו סוכה, על כל המשתמע מכך: קישוטים ותאורה וארוחת ערב חג עם כל המשפחה, ממש כמו אצל משפחת הילר. מנקודה זו ואילך בניתי בהתלהבות סוכה בכל שנה: ניסרתי קרשים, דפקתי אותם עם מסמרים, גררתי סכך מכל מקום אפשרי, חיברתי שמיכות מסביב וגם תליתי קישוטים.

במשך כמה שנים התמדתי בכך, אף שתמיד בניתי את הסוכה לבד. לפעמים גם הילדים עזרו קצת - החזיקו את המסמרים או ציירו ציורים וחיברו אותם לשמיכות. בשנתיים הראשונות ההתלהבות של הילדים הייתה רבה, והם אפילו ישנו בסוכה – לא לפני שהצטיידו בשקי שינה, פנסים, ספרים וכל שאר הדברים שדרושים לפיקניק. אבל בכל שנה ההתלהבות של הילדים מהסוכה פחתה, עד שנראה היה שהם עושים לי טובה כשהם מגיעים לארוחת ערב החג בסוכה. על עזרה בבניית הסוכה כבר מזמן לא היה עם מי לדבר. אכלנו שם ארוחת ערב קצרה בערב החג - וזהו! בימי חול המועד נשארה הסוכה מיותמת.

בשנה האחרונה שבה בניתי סוכה הילדים כבר היו גדולים: הבת כבר נשואה הבן הגדול כבר גר בדירה משלו והבן הקטן בצבא. כולם הבטיחו להגיע לארוחת ערב החג אצלנו בסוכה. עמלתי לבדי שלושה ימים: בניתי את הסוכה, ציידתי אותה בשולחן, כיסאות ותאורה, ואפילו אספתי ציורים ישנים של הילדים ותליתי על השמיכות מסביב. רק שאף אחד לא הגיע. לכל אחד מהילדים היתה התחייבות או תוכנית אחרת שקסמו להם יותר מבילוי בסוכה שאמא בנתה. גם בימי חול המועד לא יצא לנו לאכול אפילו ארוחה אחת בסוכה ולמחרת שמחת תורה פירקתי אותה לבדי.

מאז אני מתכננת בכל שנה לבנות סוכה לנכדות. עכשיו כבר לא צריך לנסר קרשים, לדפוק מסמרים ולחפש סכך. פשוט קונים "סוכה לנצח", כזו שמרכיבים ב-10 דקות והיא מגיעה עם סכך ואפילו עם קישוטים. רק הסעודה והזיכרונות מהסוכה של משפחת הילר נשארים תמיד שלי.

 

כדי שהחג שלכם יהיה שמח ומתוק, הנה כמה מתכונים – שכראוי לתקופה, מכילים כולם תמרים:

 

טורט סילאן

 

מרכיבים (2 תבניות בקוטר 26 ס"מ)

6 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

2 כפות שמן

1/2 1 כוסות סילאן

2 כפיות קינמון

1 כפית שטוחה ציפורן

100 גרם (1/2 כוס) סוכר

350 גרם 1/2 2 כוסות) קמח תופח

מרגרינה או שמן לשימון התבנית

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מערבבים יחד את החלמונים, השמן, הסילאן, הקינמון והציפורן.

3. מקציפים את החלבונים במהירות בינונית. כשמתחיל להיווצר קצף מגבירים את המהירות ומוסיפים בהדרגה את הסוכר. ממשיכים להקציף עד שמתקבל קצף יציב ומבריק.

4. מקפלים את תערובת החלמונים והסילאן לתוך קצף החלבונים.

5. מקפלים גם את הקמח לתוך התערובת, אך בכמה שלבים – בכל פעם מפזרים חלק מהקמח על פני התערובת ומקפלים.

6. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 45 דקות.

7. לאחר שהעוגה מתקררת, אפשר לקשט אותה בקרם שוקולד וסוכריות צבעוניות.

 

גלילי תמרים עם אגוזים ושקדים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של גילי מנדלר מיוקנעם המושבה.

 

מרכיבים

500 גרם שומשום לא קלוי

500 גרם אגוזי לוז שלמים לא קלויים

500 גרם שקדים שלמים, לא קלופים ולא קלויים

1 כוס (360 גרם) דבש

3/4 כוס סוכר חום

7 כפות ברנדי

1 ק"ג מחית תמרים מגולענים

 

אופן ההכנה

1. שמים בסיר את השומשום, אגוזי הלוז והשקדים וקולים אותם כ-30 שניות תוך ערבוב. מעבירים לקערה.

2. שמים בסיר את הדבש, הסוכר והברנדי ומחממים עד שהסוכר נמס.

3. מוסיפים את התמרים ומערבבים לאט עד שמתקבלת תערובת אחידה. מורידים מהאש, מוסיפים את תערובת השקדים, אגוזי הלוז והשומשום ומערבבים (רצוי עם כפפת ניילון).

4. יוצרים מהתערובת גלילים, עוטפים היטב בנייר כסף ומקפיאים.

5. חותכים לפרוסות דקות.

 

כדורי תמרים עם אגוזים, שקדים וחמאת בוטנים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

50 גרם אגוזי מלך

50 גרם אגוזי פקאן

50 גרם אגוזי לוז

50 גרם שקדים

50 גרם פיסטוקים קלופים

500 גרם מחית תמרים מגולענים

1 כוס סילאן

150 גרם (1 כוס פחות 2 כפות) חמאת בוטנים

1 כפית אגוז מוסקט טחון

1/2 כוס קוקוס טחון 1/2 או כוס שומשום

דובדבנים מסוכרים

 

אופן ההכנה

1. מרסקים לחוד במעבד מזון את האגוזים, השקדים והפיסטוקים. מעבדים במשך 20 שניות או פחות (כדאי לעבוד בפולסים) - חלק מהמרכיבים רק יתרסקו וחלק ממש ייטחנו.

2. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה. מערבלים יחד את התמרים, הסילאן, חמאת הבוטנים, האגוזים והשקדים (למיקסר עלול להיות קצת קשה, אז אפשר לעשות הפסקה לפעמים).

3. מוסיפים את אגוז המוסקט ומערבלים עד שהוא נטמע בתערובת.

4. משמנים את הידיים וצרים מהתערובת כדורים בגודל פלאפל.

5. מגלגלים כל כדור בקוקוס טחון או בשומשום.

6. שמים על כל כדור דובדבן מסוכר ולוחצים עליו מעט, כדי שישקע בכדור ולא ייפול.

7. מניחים את כדורי התמרים בצלחת הגשה או בעטרות נייר.

 

תפוחים ממולאים בתמרים, שקדים, אגוזים וחמאת בוטנים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

8-6 תפוחים

500 גרם מחית תמרים מגולענים

50 גרם אגוזי מלך

50 גרם אגוזי פקאן

50 גרם אגוזי לוז

50 גרם שקדים

50 גרם פיסטוקים קלופים

1 כוס סילאן

150 גרם (1 כוס פחות 2 כפות) חמאת בוטנים

1 כפית אגוז מוסקט

כמה כפיות שומשום

דובדבנים מסוכרים

 

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.

2. קוטמים את חלקם העליון של התפוחים ומרוקנים את תוכנם בעזרת כף פריזאית.

3. מרסקים לחוד במעבד מזון את האגוזים, השקדים והפיסטוקים. מעבדים במשך 20 שניות או פחות (כדאי לעבוד בפולסים) - חלק מהמרכיבים רק יתרסקו וחלק ממש ייטחנו.

4. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה. מערבלים יחד את התמרים, הסילאן, חמאת הבוטנים, האגוזים והשקדים (למיקסר עלול להיות קצת קשה, אז אפשר לעשות הפסקה לפעמים).

5. מוסיפים את אגוז המוסקט ומערבלים עד שהוא נטמע בתערובת.

6. ממלאים כל תפוח ב-3-2 כפות מהמילוי.

7. מפזרים על כל תפוח שומשום ומשקעים דובדבן מסוכר במילוי.

8. מניחים את התפוחים הממולאים בתבנית ומכסים בנייר אלומיניום.

9. אופים 30-20 דקות.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00