הקשר בין זוגיות והחגים הוא קשר הדוק. בכל שנה, עם פרוץ תקופת החגים, גם הזוגיות נמתחת עד לקצה. אז האם אחרי ראש השנה קיים גידול במספר הגירושין, או שמא אולי החג מקרב את בני הזוג לריענון היחסים ולשיפורם?

 

ובכן, לצערי, התשובה אינה חיובית: אחרי החגים ישנו גידול של לא פחות מעשרים אחוזים בבקשות לגירושין.

 

ישנם מקרים רבים מדי על מנת שנוכל להסיק מהם מסקנות, וכרגיל, לכל מטבע שני צדדים (אם כי למטבע הזוגי יש לא פעם שלושה צדדים: הצד שלה, הצד שלו והאמת).

 

אז מה ההסבר? ימי חשבון הנפש בחודש תשרי הם גם ימי הדין. לא רק לפי המסורת בענינים שבין אדם לאלוהיו, אלא גם בתוך המשפחה.

 

סיום השנה הוא הזמן לסיכומים לקראת פתיחתה של השנה הבאה. וסיכומים אלה גורמים לחלק מהנשים והבעלים להתגבש לקראת החלטה על שינוי מצבם הזוגי.

 

ימי חשבון הנפש עם תחילת השנה מניעים גם זוגות לא מעטים לבחון את יחסיהם על ידי פנייה לגורם טיפולי - פסיכולוג או יועץ זוגי, מהלך ששניהם או אחד מהם לא היה מוכן או בשל לו קודם לכן. גם למהלך זה שני פנים: לעתים הוא משפר את היחסים ולעתים הוא מוציא את האמת המרה, בה מתגלה שהתהום בין בני הזוג עמוקה מדי.

 

בני זוג רבים סיפרו לי במשך השנים שראש השנה היווה נקודת תפנית בחייהם: זה הזמן שבו החליטו שאינם יכולים ואינם רוצים להמשיך בנישואיהם. המחשבות קיננו זמן רב, אבל דרושה לעתים נקודה קריטית שמגבשת את הרצון להחלטה נחושה.

 

במקרים קשים, שמעתי לא פעם שההודעה לצד השני על סיום חיי הנישואין נאמרה, ולפעמים הוטחה, בחג עצמו ואף סביב השולחן.

 

לעומת זאת, אם מחפשים את הצד החיובי, בני זוג רבים מתקרבים זה לזה בשל החגיגיות המלווה את ראש השנה ואת חג הסוכות. ההכנות לארוחות החג, התכנון המשותף, הזמנת האורחים או ההסבה סביב השולחן עם הילדים ובני המשפחה המורחבת, האוירה החגיגית, השמחה, הברכות והמתנות - כל אלה מעוררים את האהבה ואת החיבה שהעלו לא פעם אבק.

 

עם זאת, עורכי דין ותיקים - ואני 35 שנה במקצוע - כבר יודעים שאחרי החגים מתגבר זרם הלקוחות הפונים בבקשה לנהל מו"מ גירושין או לפתוח תיק גירושין בבית-המשפט או בבית-הדין הרבני כדי להקדים את בן זוגם, העלול להעניק לפניהם סמכות לערכאה הנוחה לו יותר.

 

התפוח בדבש בערב ראש השנה ממתיק את היחסים, אבל לי הוא מזכיר לפעמים שורה של נתן אלתרמן: "האהבה היא תוך תוכו של התפוח - אבל בנישואין לוקחים את הקליפה".

 

עם זאת, יש לא מעט דברים שאפשר לעשות  כדי למנוע פיצוץ. הנה כמה טיפים שאספתי עבורכם ומניסיוני בהחלט יכולים לעזור לכם לעבור את הימים האלה בשלום:

 

טיפים של עו''ד בני דון-יחייא להתמודדות עם משבר זוגי בחגים:

 

1. הפרדת כוחות. אם הפיצוץ בזוגיות קורה בארוחות החג, ושם המתח הוא כבד מנשוא, יש כאלה המשתעשעים ברעיון לא להגיע לארוחת החג ולמנוע את הפיצוץ. לעיתים זה עלול רק להחמיר את המצב, אך לפעמים, באופן מפתיע,  דווקא הפרדת כוחות היא הרעיון הנכון, במיוחד אם מדובר בארוחת חג אחת.

 

2. החלטה אחרי החגים. אם אתם מוצאים את עצמכם רבים לא פעם ולא פעמיים, מומלץ מאד לקבל החלטה משותפת שאחרי החגים פונים לייעוץ זוגי. מניסיוני, פעמים רבות, דווקא לאחר ההחלטה הזו המצב משתפר. זה ממש כמו ההחלטה ללכת לרופא, שגורמת להרגשה הרעה לפוג.

 

3. שמרו על איפוק. כדאי לזכור שאדם חכם חושב פעמיים לפני שהוא לא-אומר מילה. כלומר, אדם חכם מתאפק שלא לומר דברי ביקורת ודוחה את הויכוח עד לאחר מוקד התלקחותו. כך הסכסוך נשלט, וניתן ללמוד ממנו ולרפא את הקשר.

 

4. בלי התחשבנויות. את ההתחשבנות עם בני הזוג מומלץ לא לעשות בימי החשבון בין ראש השנה ליום כיפור. התחשבנות כזו מוטב שתיעשה במועד אחר, לטובת כל הצדדים.

 

5. זכרו את התפוח. מומלץ לתת מבט בתפוח ובדבש ולזכר עצה שווה: אם אתם שמחים, אל תבקשו להיות עוד יותר שמחים.

 

6. עוד מבט. תנו מבט נוסף בילדיכם סביב שולחן החג, ונסו לדמיין איך הם ירגישו בשנה הבאה אם תתגרשו

 

7. והעיקר: לא משנה מה תעשו, אל תריבו לפני הילדים

 

  • עו"ד בני דון-יחייא הוא מומחה לדיני משפחה וירושה המעלה גם מופע הומוריסטי על זוגיות, "טובים השניים", שבו הוא משבץ סיפורי הפתעה זוגיים, מעניק טיפים לזוגיות טובה יותר ומדבר על מאבק המינים הנצחי