מי מאיתנו לא סבל, לפחות פעם בחייו, מכאבי בטן שלוו בבטן נפוחה, כאבים בחזה, ואף קוצר נשימה? כולנו סובלים מגזים, במידה זו או אחרת. לחלקנו ההתמודדות היא יומיומית, ולחלקנו זה קורה "רק" פעם בשבוע. תהה התדירות אשר תהה, להסתובב עם בטן נפוחה מגזים ולסבול מכאבי בטן לאורך היום, עלול בהחלט להפוך את יומנו לסוג של סיוט.

 

בתקופת החגים אנו נחשפים למזונות שאיננו נתקלים בהם ביום יום. בנוסף לסיבות המפורטות מטה, גם חשיפה למזונות חדשים עלולה לגרום להיווצרות גזים במערכת העיכול. בנוסף, ארוחות עמוסות ודשנות "מעודדות" בעיות במערכת העיכול, וכן ארוחות שמכילות כמויות גבוהות של שומן. 

 

מאיפה מגיעים הגזים?

 

ישנן מספר סיבות להיווצרות גזים במערכת העיכול. בחלקן ניתן

לשלוט, ועם חלקן ניתן להתמודד.

 

בתהליך העיכול המזון עובר לקיבה, משם למעי הדק ומשם ממשיך למעי הגס. בקיבה ובמעי הדק אמור המזון להתפרק למולקולות ממנו הוא מורכב. המולקולות עוברות את דופן מערכת העיכול או ממשיכות הלאה אל המעי הגס. כאשר הפירוק לא מתבצע בשלמותו, חתיכות לא מפורקות של המזון מגיעות למעי הגס.

 

המעי הגס מאוכלס, באופן טבעי, באוכלוסיית חיידקים. כשאלה פוגשים במזון שלא עבר פירוק מלא, הם מתחילים להתסיס אותו. תוצר הלוואי של תהליך ההתססה הינו גזים מסוג מתאן, מימן ומימן סולפיד. גזים אלו חייבים להשתחרר ממערכת העיכול, ולא - תיווצר נפיחות שתגרום לכאבי בטן.

 

היווצרות גזים היא בעיקר תוצאה של שאריות מזון לא מעוכל שמגיעות למעי הגס. אך ישנן סיבות נוספות להיווצרות גזים במערכת העיכול. מצבים בריאותיים ונפשיים כמו הריון, מחזור חודשי, חרדה, עצירויות כרוניות והתייבשות, הם רק חלק מהמצבים שעלולים לגרום להצטברות גזים במערכת העיכול.

 

סיבות נוספות עשויות להיות: מערכת עיכול "עצלה", טיפול באנטיביוטיקה (שעלול לגרום לירידה בכמות החיידקים הידידותיים במעי הגס) וגידול יתר של חיידקים (אשר גורם להם להגיע למעי הדק, ו"להיתקל" במזון לא מעוכל בשלב מוקדם יותר).

 

כמו כן, יש מזונות ספציפיים העלולים לגרום לרגישות יתר, ואכילתם תגרום להיווצרות יותר גזים במערכת העיכול. מזון המכיל סוכרים מסוימים אשר לא מעוכלים, ונספגים בצורה לא טובה בגופנו, עשויים לגרום להיווצרות גזים. בקבוצת מזונות זו כוללים קטניות למינן, מוצרי חלב, כרוב, כרובית, קולורבי, צנון, מזון שעבר טיגון עמוק ומזונות שומניים.

 

הסוכרים שלא נספגים, ומעוכלים בגופנו:

  • לקטוז: דו סוכר שנמצא בחלב ומוצריו. אנשים רבים סובלים מאי סבילות ללקטוז. כלומר, בגופם חסר האנזים לקטאז, אשר מפרק את הדו סוכר. במקרה זה מגיע הדו סוכר אל המעי הגס, ושם החיידקים שמאכלסים את המעי מייד מתחילים להתסיסו.
  • סורביטול: ממתיק טבעי שמשמש להמתקת מוצרים רבים. הוא מכיל פחות קלוריות מסוכר רגיל.
  • פרוקטוז: ממתיק טבעי שנמצא היום כמעט בכל הממתקים והמזונות המעובדים. נמצא בצורה טבעית בפירות וירקות. נמצא בכמות גדולה בבצל, ארטישוק, ואגסים.
  • רפינוז: סוכר מורכב. נמצא בעיקר בקטניות כגון חומוס ושעועית. כמו כן, הוא נמצא גם בכרוב, ברוקולי, כרוב ניצנים, אספרגוס, ובדגנים מלאים.
  • סיבים תזונתיים מסיסים: מכיוון שערכת העיכול לא מצליחה לעכל סיבים אלו במלואם, אכילה של כמות גובה מהם גורמת להיווצרות גזים במעי הגס. נמצאים בשיבולת שועל, שעועית, חיטה, אגוזים, קיטניות, וזרעים.

 

איך נמנע ונטפל בהיווצרות הגזים

 

  • הימנעו משתייה מוגזת: שתיית משקאות מוגזים כמו קולה ובירה תורמת גזים נוספים בצורת פחמן דו חמצני שנכנס למערכת העיכול, ומצטבר שם. העדיפו לשתות מים במהלך ארוחות החג, תוך דגש מיוחד בארוחה המפסקת ולאחריה.
  • הימנעו מאכילת מזון שומני: שומן מאט את קצב ריקון הקיבה, כך שהמזון נשאר יותר זמן במערכת העיכול, ויש לו זמן לעבור יותר תסיסה על ידי חיידקי המעי הגס. נסו להמנע בארוחות החג מכל המזונות המטוגנים בשמן עמוק. מנות ראשונות מטוגנות כמו פסטלים, בצקי עלים, ירקות עטופים בבלילה ומטוגנים בשמן עמוק - על כל אלה כדאי לוותר.
  • איכלו לאט יותר: אכילה איטית יותר מונעת בליעת אוויר תוך כדי אכילה. בנוסף לכך כאשר אוכלים לאט, ולועסים יותר טוב את האוכל, הפירוק של המזון בהמשך מערכת העיכול יעיל יותר. לכן, השתדלו להגיע לארוחות החג במצב של רעב קל בלבד, וכך תימנעו מהתנפלות על האוכל. בארוחה ששוברת את הצום יש להפנים חוק זה אפילו יותר, וזאת מכיוון שלאחר הצום אנחנו נוטים לעתים לאכול ללא הבחנה. זה מעמיס על מערכת העיכול וגורם לתחושות לא נעימות, חלקן בעקבות היווצרות גזים במערכת העיכול.
  • הימנעו ממזונות שידוע לכם שגורמים לכם לגזים: כל אחד מאיתנו מעט שונה מחברו, ועל כל אחד מאיתנו המזון משפיע באופן שונה. בררו איזה מזונות גורמים לכם לאי נוחות והיווצרות גזים. והימנעו מהם באופן ספציפי. גם מזון שאתם מאוד אוהבים ונמנעים ממנו ביומיום, עלול קבל חזות מזמינה במיוחד על שולחן החג. אל תתפתו, והימנעו ממה שיגרום לתחושות לא נעימות בהמשך הערב.
  • תרופות סבתא: שתיית חליטות של שומר, ג'ינג'ר, קינמון, ונענע. חליטות אלה עוזרות בהפחתת הגזים אחרי שכבר נוצרו.
  • נוע תנוע: פעילות גופנית עוזרת להפעיל טוב יותר את מערכת העיכול. כשזו פועלת כמו שצריך, הרבה יותר קל לנו להיפטר מהגזים העודפים שנוצרים.
  • שימוש בפרוביוטיקה: אכילת מוצרים פרוביוטיים, או אפלו שימוש בתכשירי פרוביוטיקה מסייעת למערכת העיכול. זאת, בעיקר בזמן שימוש באנטיביוטיות למיניהן, או בזמן מחלה. פרוביוטיקה מגבירה את אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעי הגס, ומסייעת בתהליכי העיכול ובמניעת גזים.