צ'צ'רקייטה (Cicerchiata) היא העוגה המסורתית שעולה על שולחננו בראש השנה. את הצ'צ'רקייטה אימצו היהודים האיטלקיים משכניהם הנוצרים, שנוהגים להגיש את העוגה בימי הקרנבל.

 

את שמה המשונה קיבלה העוגה בגלל הכדורים הקטנים שמרכיבים אותה, הדומים לגרגירי חומוס - שנקראים באיטלקית Ceci. מאז שאני זוכרת את עצמי זו העוגה שאכלו במשפחתי - מעולם לא אפינו עוגת דבש מסורתית כמו זו שכולנו מכירים.

 

הצ'צ'רקייטה הם למעשה כדורי בצק קטנים ומטוגנים המבושמים ביין לבן. את הכדורים הקטנים מסדרים בתבנית שבמרכזה חור, ומפזרים עליהם הרבה אגוזים, שבבי שקדים ופירות מסוכרים. מעל הכל יוצקים סירופ דבש, המאחד את כל השמחה הזאת לעיגול ענק ומתוק שמורכב מהמון עיגולים קטנים.

 

העיגולים הקטנים מסמלים שפע, כי הם הרי רבים, והאגוזים גם הם שייכים למחלקת השפע. הדבש הוא המתוק האולטימטיבי, שמוגש בראש השנה בכל העדות כסמל לעתיד המתוק הצפוי לנו בשנה הבאה. הכנת העוגה היא תמיד חגיגה, כי כל אחד יכול לקחת חלק בהכנתה. השנה הכנתי את העוגה בעזרתה של עלמה בת ה-6.

 

ועכשיו - לעבודה:

 

מרכיבים

 

לכדורי הבצק

  • 500 גרם (1/2 3 כוסות ועוד 1 כף) קמח
  • 4 ביצים
  • 5 כפות סוכר
  • 2 כפות יין לבן
  • 4 כפות שמן זית
  • שמן לטיגון

 

לסירופ

  • 250 גרם (3/4 כוס פחות 1 כף) דבש
  • 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
  • 1 כף קליפת לימון מגוררת
  • 1 כף קליפת תפוז מגוררת
  • 1 כפית קינמון
  • 1 כף מים

 

לקישוט העוגה

  • 150 גרם שבבי שקדים
  • 300 גרם אגוזי לוז מרוסקים
  • אפשרות: חופן קליפות הדרים מסוכרות

 

  • כלים מיוחדים: תבנית עגולה עם חור באמצע

 

אופן ההכנה

  1. שמים את הקמח בקערה גדולה ונוחה לעבודה. יוצרים בקמח גומה ויוצקים לתוכה את הביצים. באמצעות מזלג מתחילים לבחוש את הביצים, כך שהקמח ייאסף אליהן בהדרגה.
  2. לאחר שנוצר בצק מוסיפים את הסוכר, היין ואת שמן הזית וממשיכים בלישה ידנית עד לקבלת בצק גמיש. מכסים את הקערה במגבת לחה ומניחים לבצק לנוח במשך כ-30 דקות.
  3. מחלקים את הבצק ל-5 חלקים שווים. עובדים בכל פעם רק עם חלק אחד, כששאר החלקים נותרים מכוסים כך שלא יתייבשו.
  4. בעזרת הידיים, יוצרים מכל חלק של הבצק נחש בקוטר 1 ס"מ, וחותכים אותו לחתיכות קטנות שאורכן כרוחבו של אגודל. מניחים את חתיכות הבצק במגש ומפזרים עליהן מעט קמח.
  5. מחממים בסיר שמן עמוק. יוצרים מחתיכות הבצק כדורים קטנים, ומטגנים עד שהן זהובות. מוציאים מהשמן באמצעות כף גדולה מחוררת, ומעבירים לכלי מרופד במגבות נייר.
  6. חוזרים על שלבים 4 ו-5 עם שאר חלקי הבצק.
  7. מפזרים בתחתית התבנית את השקדים והאגוזים (וקליפות הדרים מסוכרות, אם רוצים). מסדרים עליהם את הכדורים.
  8. מכינים את הסירופ: שמים בסיר את כל מרכיבי הסירופ. מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל ברתיחה עדינה 5 דקות. יוצקים מיד על הכדורים שבתבנית, כך שכולם יצופו בדבש.
  9. מניחים להתקרר ולהתגבש במשך 12 שעות.

 

  • מתוך הבלוג של מירי גולדנפלד ויוחי מנדיל - אליוליני