פאי תפוחים עם קרם וניל (צילום: אסנת לסטר)
פאי תפוחים עם קרם וניל (צילום: אסנת לסטר)

 

אצלנו במשפחה יש סדר בעניין אירוח בחגים: אני אחראית על סדר הפסח, שבו כולם באים אלינו; גיסתי זהבה אחראית על הארוחה בשבועות, ואז כולם מתארחים אצלה; וסבתא חנה מארחת בראש השנה.

תמיד חשבתי שיגיע יום שבו סבתא חנה תגיד לנו שזהו - בגילה היא מעבירה את הזכות לאירוח בראש השנה לגיסתי או אלי. אבל זה מעולם לא קרה, אף על פי שכמה פעמים ניסיתי לרמוז בעניין. וכך, גם כיום - בגיל 94 ולאחר שעברה לדיור מוגן - סבתא חנה עדיין מארחת אותנו בגאווה.

הדבר היחיד שהשתנה עם השנים הוא שכיום היא כבר אינה מבשלת בעצמה את מטעמי החג, אותם למדה להכין מאמה ברומניה. במקום זאת, היא מנצחת על המבשלות והשף במקום מגוריה, ונותנת להם הוראות מדויקות לגבי הכנתה של כל מנה. הכל מדוד ומדויק, כך שמבחינתנו ממש לא חשוב אם סבתא בישלה את האוכל בעצמה או הזמינה אותו – ואף אחד לא נעדר מהארוחה.

אשמח אם תכתבו לי אם גם במשפחה שלכם יש סבב אירוח בחגים – ועד כמה אתם מרוצים מהסידור.

וכדי להתחיל את השנה החדשה עם טעם מתוק בפה, הנה שלושה קינוחים שיכולים להתאים לארוחת החג:

 

פאי תפוחים עם קרם וניל

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים (תבנית פאי בקוטר 28-26 ס"מ)

 

3-2 תפוחים ירוקים

1 כף סוכר חום

 

לבצק

200 גרם (1/2 1 כוסות) קמח

100 גרם (1/2 כוס) סוכר

120 גרם חמאה (או מרגרינה בטעם חמאה) חתוכה לקוביות קטנות

3 חלמונים

2-1 כפות ברנדי

 

לקרם

מיץ מלימון אחד

75 גרם חמאה או מרגרינה בטעם חמאה, רכה

200 גרם (1 כוס) סוכר

3 ביצים טרופות

1 כף תמצית וניל

קליפה מגוררת מלימון אחד

 

אופן ההכנה

 

הבצק

1. מערבבים את הקמח עם הסוכר.

2. מפזרים את חתיכות החמאה על הקמח ומתחילים ללוש את החמאה עם קצות האצבעות, עד שנוצרים פירורי בצק.

3. מוסיפים את החלמונים והברנדי ולשים לישה קצרה, רק עד שמתקבל בצק אחיד. אפשר להכין את הבצק גם במעבד מזון עם להב המתכת: מעבדים בכמה פולסים את הקמח, הסוכר והחמאה, עד שנוצרים פירורי בצק. מוסיפים את החלמונים והברנדי ומעבדים עוד מעט, רק עד שמתקבל בצק אחיד.

4. עוטפים את הבצק בפלסטיק נצמד ומניחים במקרר ל-10 דקות.

5. מחממים תנור ל-180 מעלות.

6. משמנים היטב את התבנית.

7. מקמחים קלות משטח עבודה. מרדדים את הבצק לעיגול שקוטרו קצת יותר גדול מזה של התבנית. אפשר לרדד את הבצק גם בין שני ניירות אפייה.

8. מניחים את הבצק בתבנית ומהדקים לתחתית ולדפנות.

9. אופים את הבצק 10 דקות. מוציאים מהתנור ומצננים לטמפרטורת החדר.

 

הקרם

1. מקציפים את החמאה והסוכר במשך 10-8 דקות, עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה.

2. מוסיפים בהדרגה את הביצים – בכל פעם מוסיפים כף אחת ומחכים שהביצה תיבלע לחלוטין בתערובת.

3. מוסיפים את תמצית הווניל ואת גרדת הלימון.

 

הרכבת הפאי

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. חוצים את התפוחים ומנקים אותם מהליבה. חותכים לפרוסות דקות מאוד. מערבבים עם מיץ הלימון ומניחים בצד.

3. יוצקים את הקרם על תחתית הפאי.

4. מסדרים את פרוסות התפוחים על הקרם בשני מעגלים, חיצוני ופנימי. בכל מעגל מניחים שתי שכבות של תפוחים. התפוחים צריכים לחפוף זה את זה, כמו רעפים (חלק מהתפוחים שבשכבה התחתונה ישקעו – אבל זה בסדר).

5. אופים כ-30 דקות.

6. מוציאים את הפאי מהתנור ומפזרים עליו את הסוכר החום. אופים 15 דקות נוספות, עד שהקרם מתייצב ואינו רועד כאשר מנערים את התבנית.

 

 

עוד רעיונות לראש השנה:

מדריך: כך תכינו בלי לחץ את ארוחת החג

מתכונים עם רימונים

מרשים ולא מסובך: כוורת קאפקייקס

5 עוגות דבש נהדרות

שוק טלה ותפוחי אדמה בעשבי תיבול

 

 

טורט שכבות עם קרם קינמון, תפוחים וקרם וניל

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אסתי גיל מחיפה.

 

מרכיבים (תבנית עגולה בקוטר 28 ס"מ)

 

לבצק

8 ביצים מופרדות

1 כוס (200 גרם) סוכר

5 כפות (110 גרם) דבש

קורט זנגביל

קורט אגוז מוסקט

קורט קינמון

1/2 כפית תמצית וניל

1 כוס (140 גרם) קמח תופח

 

לקרם הקינמון

200 גרם חמאה

1 כוס (200 גרם) סוכר

2/3 1 כוסות (200 גרם) אבקת סוכר

3 כפות חלב

2 כפות תמצית וניל

2 כפות קינמון

 

לתפוחים

150 גרם חמאה

200 גרם (1/2 כוס ועוד 1 כף) דבש

4 כפות סוכר

1ק"ג תפוחים חמוצים פרוסים דק

 

לקרם הווניל

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

4 כפות (90 גרם) דבש

1 שקית אינסטנט פודינג וניל

 

להרכבת העוגה

3 כפות סירופ מייפל

חופן אגוזי פקאן מסוכרים שבורים

 

אופן ההכנה

 

הבצק

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מקציפים את החלבונים במהירות בינונית. כאשר מתחיל להיווצר קצף מגבירים את מהירות ההקצפה ומוסיפים בהדרגה את הסוכר. ממשיכים להקציף עד שמתקבל קצף יציב, מבריק וגמיש.

3. מורידים את מהירות ההקצפה ומוסיפים את שאר מרכיבי הבצק, מלבד הקמח. ממשיכים להקציף 30-20 שניות, עד שכל המרכיבים נטמעים בקצף. מפסיקים את ההקצפה.

4. מקפלים את הקמח בהדרגה לתוך התערובת: בכל פעם מוסיפים מעט ממנו ומקפלים עד שהוא נטמע בתערובת.

5. מרפדים תבנית בקוטר 28 ס"מ בנייר אפייה משומן. יוצקים לתבנית שליש מהתערובת ואופים 10 דקות. אופים כך גם את כל אחד משני השלישים הנותרים של התערובת.

6. מצננים לטמפרטורת החדר.

 

קרם הקינמון

1. מקציפים את החמאה, הסוכר ואבקת הסוכר במיקסר עם וו הקצפה עד שמתקבל קרם חלק.

2. מוסיפים את החלב, תמצית הווניל והקינמון וממשיכים להקציף עד שמתקבל קרם אחיד.

3. מכסים ושומרים במקרר.

 

התפוחים

1. שמים במחבת רחבה את החמאה, הדבש והסוכר. מבשלים על אש בינונית, תוך ערבוב מתמיד, עד שהסוכר נמס.

2. מוסיפים את פרוסות תפוחי העץ וממשיכים לבשל כ-15-10 דקות, עד שהתפוחים מתרככים ונוצר קרמל שחום.

 

קרם הווניל

1. מקציפים את השמנת המתוקה עם פודינג הווניל והדבש עד שנוצר קרם אוורירי ואחיד.

 

הרכבת הטורט

2. משמנים היטב את דפנות התבנית, כדי שהעוגה לא תידבק אליהן. לחלופין, אפשר לרפד את הדפנות בשקף.

3. מניחים בתבנית עוגת טורט ומורחים עליה את קרם הקינמון.

4. מניחים על הקרם את עוגת הטורט השנייה. מפזרים את התפוחים שבמחבת על העוגה באופן אחיד, ויוצקים עליהם את הסירופ שבמחבת.

5. מניחים על התפוחים את עוגת הטורט האחרונה. יוצקים על העוגה את סירופ המייפל ומורחים אותה בקרם הווניל.

6. מכניסים את העוגה לשעתיים לפחות, עד שהיא מתייצבת.

7. לפני ההגשה מפזרים על העוגה אגוזי פקאן מסוכרים.

 

 

בצק פילו במילוי בננות, צימוקים ואגוזים

   (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים (כ-6 מנות)

כ-1/2 חבילת בצק פילו

מעט חמאה או מרגרינה מומסת, להברשת הבצק

2-1 בננות פרוסות

100 גרם צימוקים

100 גרם אגוזים קצוצים גס

שמן לטיגון עמוק

סירופ מייפל

 

אופן ההכנה

1. מברישים את בצק הפילו בחמאה.

2. גוזרים את הבצק עם מספריים לריבועים בגודל של כ-20X20 ס"מ.

3. מניחים 3-2 ריבועים זה על גבי זה.

4. מניחים לאורך אחת מצלעות הריבוע פרוסות בננה, צימוקים ואגוזים. משאירים מעט רווח משולי הבצק.

5. מגלגלים לרולדה לא הדוקה ומקפלים את קצוות הבצק מתחת לרולדה.

6. חוזרים על הפעולה עם שאר הריבועים.

7. מטגנים כמה שניות בשמן עמוק.

8. מגישים עם סירופ מייפל.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00