בגבול תל אביב וגבעתיים, על גבעה גדולה בין דרך השלום, דרך הטייסים ורחוב לה-גארדיה, ממוקם פארק וולפסון. זהו אחד הפארקים היותר גדולים אך הפחות מוכרים בעיר, לפחות לא למי שאינם מתגוררים בסביבתו הקרובה. הפוסט הבא יספק קצת מידע וינסה לחשוף את המקום לקהל רחב יותר. לי היה חלק קטן בשיקום הפארק, כפי שאספר בהמשך הפוסט.
הפארק - בשמו המלא, פארק אדית ואייזיק וולפסון - הוקם ב-1976 ותוכנן על-ידי משרד אדריכלי הנוף סגל-דקל על שטח של כ-100 דונם.בעבר גודלו בגבעה אבטיחים, ועד היום חלק מתושבי האזור קוראים לה בשמה הישן: "גבעת בטיח". ואכן, זו גבעה מאוד בולטת שמאפשרת תצפית על כל תל אביב והסביבה.

תצלום לילי ממגדל התצפית לכיכר הלבנה ולמרכז העיר

 

מרכז מהעיר מהמגדל, עם קצת יותר זום

 

ועוד יותר זום לאחד מסמלי העיר

 

גם זה סוג של נוף

תוך התחשבות בעצי השקמה הבוגרים שגדלו בגבעה במשך שנים, תוכננו כאן פונקציות שונות: מדשאות, פינות משחק, מגרשי כדורסל וקט-רגל, ואגם מלאכותי.

אחד השקמים לאורך שבילי ההליכה. מגדלי עזריאלי מציצים ברקע

 

מתקני המשחק מוארים בלילה. ברקע ניתן לצפות עד מרכז הארץ

 

המתקנים מקרוב ובאור יום

על ראש הגבעה הקים האמן דני קרוון כיכר, הכוללת אלמנטים גיאומטריים גדולים: מגדל תצפית, פירמידה, אמפי מדרגות שקוע, כיפה דמויית איגלו החצויה לשניים כשבמרכזה עץ זית, שיקוע דמוי חצי כדור, שני צילינדרים דמויי תיבה גבוהים, וגרם מדרגות גדולות.

הכיכר הלבנה בשקיעה סגלגלה. נקראת כך כמחווה לעיר הלבנה, וזהו גם צבעה. עוברת בה תעלת מים צרה

בשנים האחרונות נעשו שדרוגים בפארק: תוקנו שבילי הבטון שנפגעו עם השנים משורשי השקמים, נוספה מערכת תאורה לאורך שבילי הגן, שודרגו מתקני המשחק בתוספת גומי והצללה,
וכמו כן שוקם האגם ושונתה לחלוטין שיטת הטיפול במים: מאגם מים מוכלרים (מלשון כלור) -לאגם אקולוגי עם צמחייה ודגה.

שיקום האגם נערך בסוף 2010, ובמסגרת עבודתי כמתכנן ורכז פרויקטים של פיתוח נוף בעירייה,  פרויקט זה היה באחריותי. זו ההזדמנות להרחיב קצת בנושא שתפס לאחרונה תאוצה בארץ, ולספר מה נעשה כאן: האגם משתרע על פני שטח של 1.7 דונם בשני מפלסים, שמפל נמצא ביניהם. בעבר, הטיפול במים נעשה באמצעים כימיים (בעיקר כלור). איכות המים היתה נמוכה, צבעם עכור, ונדרש להם טיפול אינטנסיבי. לקראת סוף 2010 הוחלט ליצור כאן אגם אקולוגי שבו יתקיים איזון פנימי בין מרכיביו השונים: מים, צמחים, מצעים, דגים ומיקרואורגניזמים. מי האגם העכורים נוקזו ורצפת האגם נוקתה מהבוצה שהצטברה במשך השנים.

שלב העבודות על האגם

הוקם אזור טיהור צמחי שבו יש מעבר-מים דרך שורשי צמחי המים החדשים שנשתלו.
אלמנט זה מבטיח את איכות המים, צלילותם ויציבות האגם לאורך זמן. זאת, באמצעות פירוק המזהמים, תהליכי ספיחה ותהליכי נידוף של החומרים המיותרים. בנוסף לצמחיית אזור הטיהור נשתלו גם נימפאות פורחות, והוכנסו דגי זהב.

כן, זה בתל אביב

 

ככה זה כשיש שניים

לא חלפו ימים רבים וזוג ברווזים מסוג יאורית מצרית קבעו את ביתם במקום. אחרי מספר שבועות המשפחה הקולנית התרחבה ונוספו צאצאים קטנים שהזדנבו בחינניות אחרי ההורים.

ברווז? אווז? יאורית מצרית!

בעבור הילדים האגם הוא מקור משיכה רב עוצמה, שמושך ילדים מכל הגילאים.

אפשר לטבול רגליים במים הקרירים

 

גם לגדולים יותר יש פתרונות

 

פיקניקים על הדשא, בצל עצי הבומבק ולצד המים

 

טבע עירוני במלוא מובן הביטוי

 

מעט מרגוע במרכז גוש דן

 

פרט אחרון שכדאי לדעת: לפארק יש שני חניונים גדולים בחינם. מומלץ לבקר.