המרכז שוקק, הצפון כבר החל בפריחתו והדרום זה נכנס כעת לתקופה התוססת ביותר בשנה. איפה תמצאו בריכות טבעיות עם נוף מדברי, סכרים ועצי שיזף מצלים, או טיול ג'יפים לילי מול הר סדום ? לפניכם ארבעה מסלולים מיוחדים לבילוי בחג במרכז ובדרום.

 

>>מתחילים מהראש: 5 מסלולי חג מיוחדים בצפון

 

 

1. עין פרת (עין פארה)

 

מפתיע, אך יש מעיינות במדבר והם תוצאה מרנינה של התחתרות המים בשכבות הסלע. נביעתם המיוחדת יוצרת נווה מדבר יפהפה כמו בשלושת המעיינות המיוחדים של נחל פרת (ואדי קלט‭.(‬ בחלקו העליון של הנחל, השופע מים כל השנה, נמצא מעיין פרת מוקף בשמורת טבע פורחת. ניתן לראות שם את פריחת החצבים, צבאים שמגיעים להרוות צימאונם בפלגי המים ושפני סלע שמדלגים על המצוקים.

 

לאורך הנחל בריכות טבעיות המסתתרות בסבך הצמחיה ובריכה מבוטנת, גבוהה מעל כולן. בין טבילה לשכשוך אפשר לטייל למנזר פארן הסמוך שנחצב בסלע על ידי הנזיר חריטון, מפיץ נזירות המדבר בתקופה הביזנטית. המנזר, הנישא מעל המעיין, שופץ ועוצב מחדש והחדרים והקפלות נבנו בתוך המערות הטבעיות. סביב למנזר בורות מים, בוסתנים וטרסות חקלאיות.

 

  • איפה: שמורת טבע עין פרת, מבוגר 27 שקלים, ילד 14 שקלים.
  • איך מגיעים: מפסגת זאב עוברים את מחסום חיזמה וממשיכים בכביש 437 עד לענתות. נכנסים לישוב וממשיכים לפי השילוט.

 

2. עין מבוע

 

בדרך למקום הכי נמוך בעולם עצרנו בעוד מעיין של נחל פרת ששווה לסטות בשבילו מהדרך, בעיקר משום היותו תופעת טבע נדירה. זהו מעיין פועם שהמים נובעים בו מתוך מערה נסתרת וזורמים אל ברכת בטון עגולה. המים עולים מהמעמקים, ממלאים את הבריכה הפנימית וכשהיא מתמלאת המים מתרוקנים באחת אל הבריכה החיצונית וממנה זורמים באמת מים עתיקה. המקום הוא נווה מדבר יפהפה (אם מתעלמים מהלכלוך שהשאירו המטיילים) עם צמחיה עשירה וירוקה הבולטת מאוד על רקע המצוקים הגבוהים והצהוב המדברי. אפשר לטבול בבריכה הקטנה וללכת בתוך האמה עד למפל. שבו מתחת למפל ותנו למים לעשות לכם מסאז' טבעי על הכתפיים והגב. רק בשביל זה שווה להגיע.

 

  • איפה: שמורת טבע נחל פרת (וואדי קלט) - מתחם עין מבוע (עין פואר), ללא תשלום.
  • איך מגיעים: מכביש 458 פונים שמאלה לכיוון הישוב אלון וממשיכים לפי השילוט.

 

3. ‬ דיר-חג'לה

 

על רקע גווני החום המשמימים מנזר דיר-חג'לה והגן שמקיף אותו נראים כעוד נווה במדבר. כשבכל מקום יהיה עמוס ופקוק, תהיו כנראה בין הבודדים שתטיילו שם, ותגלו שם נפלאות. המנזר עם הכיפה הכסופה ומגדל הפעמונים נבנה בתקופה הביזנטית נחרב, נבנה מחדש ושופץ שוב ושוב. בכניסה פינת חי ופאטיו ציורי עם צמחיה שמרקיע לשמים ובפנים שרידי רצפת הפסיפס המקורית לצד פסיפסים וציורי קיר משוחזרים וארון זכוכית ובו ערימת עצמות וגולגולות (לסקרנים ולאמיצים).‬

 

אפשר לטפס על הגג, להשקיף על המרחבים ולפקנק בבוסתן המוצל. מהמנזר ממשיכים מזרחה, ברגל או בנסיעה, עוד כק"מ עד לגבעת הטנק. הליכה קלילה בערוץ ואדי נח'יל (נחל התמרים) תוביל לגבעה שקיבלה את שמה בשל הטנק התקוע בראשה. ממרומי הגבעה תצפית מרתקת על עבר הירדן, נוף החוור, מרחבי הבקעה ומטעי התמרים סביבם כוכים ששימשו את הנזירים שהתבודדו במדבר. למרגלות הגבעה חורשת דקלים יפהפיה ובה מעיין עין חג'לה המספק מים למנזר ומבני אבן ששימשו את הנזרים ואת החיילים הירדנים.

 

  • איפה: דיר חג'לה, ‭10-5‬ שקלים. 02-9943038.
  • איך מגיעים: מצומת אלמוג פונים שמאלה לכביש ‭,90‬ עוקף יריחו, וממשיכים לפי השילוט.

 

4. עין סוכות

 

אם תהיו נחמדים, יודעי ח"ן ילחשו באוזניכם על מקומות רטובים שנחבאים בתוך צמחיית קנים וכאלה, כמה מפתיע, לא חסרים בבקעה. מקורות המים צוננים ומרעננים כמו במאגר והסכרים שמעל נחל תרצה הנשפך לירדן ומעיינות פצאל, בהם מים צלולים ועצי שיזף המצלים על המעיין (מצומת פצאל פונים לכביש 505 ומעט אחרי ברוש הבקעה פונים שמאלה). הפעם דגמנו את עין סוכות. אחרי נסיעה קלילה בדרך העפר הגענו לסבך קנים וזה היה הסימן לעצור ולגלות שבתוכו מסתתר מעיין נובע שזורם למאגר גדול המשמש כבריכה הסודית של תושבי הבקעה. אין מציל, כמובן, והרחצה באחריותכם בלבד לכן יש לשים לב כי המים עמוקים. גלגלים ומזרונים יעצימו לכם את החוויה.

 

  • איפה: עין סוכות, ללא תשלום, ‭10-5‬ שקלים. 02-9946658.
  • איך מגיעים: מכביש 90 (הבקעה)‬ מעט אחרי השילוט לשדמות-מחולה, פונים מזרחה לכביש קטן, פנייה ראשונה שמאלה וממשיכים בדרך עפר העוברת לאורך גדר המערכת עד למאגר.

 

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס