כשחושבים על גירושין, הקונוטציות הראשונות שעולות הן, איך נאמר, מכוערות למדי. ריבים, צעקות, ילדים בוכים ומשפחות נקרעות הן רק חלק מהאסוסיאציות שמעוררת המחשבה על ההליך הלא נעים הזה. איכשהו, גם בגירושין היפים ביותר, אתה לא רואה את עצמך את עצמך מספר "כן, משלוש עד ארבע החלטנו מי יקבל את הבית, ובארבע וחצי כבר קפצנו לבריכה של המלון ביחד".

 

אלא שאפשר, מסתבר, להפוך את התהליך הזה לנעים הרבה יותר. למעשה, טוען ג'ים הלפונס - גורו הגירושין העולמי החדש שלכם - שאפשר לסיים את כל התהליך המעיק הזה תוך 48 שעות, ואפילו לעשות את זה באווירה נעימה. כדי להוכיח את התיאוריה הוא הקים בהולנד את מלון הגירושין הראשון מסוגו בעולם, שאוחז במוטו "בוא נשוי ביום שישי, צא גרוש ביום ראשון".

 

נו, אתם בטח אומרים לעצמכם, חוכמה גדולה. קח מאהבת למלון קטן לשעה, שלח תמונה לאשתך בסמס ואתה גרוש תוך שעה וחמש דקות. אלא שכאן מדובר במלון קצת שונה. מלון בו שני בני הזוג עושים צ'ק אין באותו זמן, ופוצחים במרתון דיונים שבסופו עד ראשון בצהריים הם יכולים לצאת לחיים חדשים. בלי שימועים, בלי זימונים, בלי צווי הרחקה ובלי בלאגן.

 

נשמע כמו מדע בדיוני? נכון. אבל מסתבר שזה באמת עובד.

 

אגאדו בבריכה ועורך דין

 

באתר האינטרנט של מלון הגירושין יש שני חלונות: החלון הימני הוא של זוג חולמני, שמרמז על הידברות. בחלון השמאלי יש גבר בודד ודכאוני. הדרך הרגילה, והדרך החדשה. באיזה חלון אתם רוצים להיות, נו, זו כבר הבחירה שלכם.

 

היוזמה הזו היא חלק מפרוייקט רחב וגדול יותר בשם "הכביש המשפטי המהיר" שמפעילים הלפונס ואחיו, שבא לענות על צורך של בני אדם פרטיים, כמו גם חברות קטנות ובינוניות, בעורכי דין נגישים וזולים. מלון הגירושין הוא הבייבי של ג'ים.

 

"אחד מתוך כל שלושה זוגות הולנדים מתגרש", אומר הלפונס בראיון ראשון לכלי תקשורת ישראלי, "והתהליך הרשמי יכול להיות ארוך ויקר מאוד. הבנו שיש כאן צורך אמיתי לאנשים בגירושין יותר מהירים ובעיקר יותר זולים, מבלי להתפשר על איכות".

 

אני יושבת עם הלפונס, צעיר בשנות השלושים לחייו אשר מתגורר עם זוגתו באמסטרדם, במשרדו המואר, כשבחוץ גשם הולנדי טיפוסי שוטף את הרחובות (כן, גם בקיץ), ותוהה לגבי הפסיכולוגיה מאחורי הגישה הזאת.

 

מצד אחד זה נשמע מאד ציני ופשטני, כהמשך טבעי ליחסים המנותקים מחום אנושי ששוטפים את העולם כדוגמת פייסבוק. קחו 48 שעות, כמה מסמכים והופ, הלאה. מצד שני, כמו שהלפונס ממשיך ומסביר, אולי הפשטנות הזאת היא מה שמצילה כמה מהלקוחות שלו מלאבד את שפיותם.

 

"זאת תקופה נוראית בחייהם של הזוגות", הוא אומר. "התהליך היחסית מהיר הזה מאפשר לאנשים להשאיר את הלחץ מאחוריהם ולהמשיך במהירות לדף חדש בחיים. זאת לא דרך נעימה יותר להתגרש, אני לא חושב שאפשר ליצוק תוכן נעים לחוויה הזאת. אבל הכוונה היא בהחלט לסיים את הנישואים בנימה חיובית ככל הניתן. זה הניתוח הכי קריטי של הצלחת היוזמה הזאת: האם בני הזוג מוכנים להיות חיוביים לגבי המשבר הזה ולסיים אותו בנימה חיובית. אם לא, אין לנו מה להציע להם במיזם החדש".

 

המלון, אגב, איננו מקום פיזי, אלא רעיון שמיושם בכל רחבי הולנד. הלפונס סגר דילים עם לא פחות מ-30 מלונות באזורים שונים בארץ טחנות הרוח, שמזיזים גם את טחנות הצדק במהירות הרבה יותר גבוהה. בני הזוג המבקשים להתגרש עושים צ'ק אין באחד מ-30 המלונות לבחירתם, ושם הם מתחילים בתהליך.

 

השירות של הלפונס, כך נדמה, לא היה יכול לבוא בזמן מתאים יותר. אחוזי הגירושין הגבוהים בעולם המערבי - וישראל במובן הזה בהחלט נמצאת בעולם המערבי - עומדים על אחד מכל שלושה זוגות. בארצות הברית הנתון הרבה יותר גבוה ועומד על 50% או, אם תרצו, אחד מכל שניים.

 

"נישואין שכשלו הם לא עניין של מה בכך וכנראה הזוג הגיע למסקנה הסופית שהכל נגמר", הוא סבור. "זה כמובן שלילי, אבל בתהליך מלון הגירושין אפשר לסיים את התהליך בנימה חיובית, לפני שהיחסים בין בני הזוג מחמיצים עוד יותר. תהליך הגירושין יכול להימשך שנים ולהוציא מאנשים את החשק לאכול, לעבוד ולנהל חיים נורמלים, שלא לדבר על הרבה זמן וכסף. אנחנו מקבלים פניות מכל רחבי העולם בשביל שנגיע אליהם ונעזור להם. באיטליה, למשל, תהליך הגירושין אורך שלוש שנים. יש בזה אלמנט משתק לחיי היום יום".

 

מלון הזדמנויות

 

אז איך זה עובד? טוב ששאלתם. התהליך פשוט ומאוד לא מסובך. מגיעים למשרד עורכי דין ומבקשים מהם להיכנס להליך גירושין במלון הגירושין. משם מופנים לפגישת היכרות עם הלפונס ועו"ד, שקובע אם הזוג מתאים להליך המזורז.

 

הזוגות שיתאימו לדרך הזאת הם כאלו שעדיין מדברים, או לפחות זוגות שיש ביניהם תקשורת מינימלית. זוג שיגיע למשרדים ויתחיל לריב על הבית לא ימשיך בתוכנית המהירה, אלא יופנה למחלקה ה"רגילה" לגירושין.

 

העיקרון הייחודי כאן, שהוא בעצם גם מה שהופך את התוכנית ליעילה כל כך, הוא שיש עורך דין אחד לשני בני הזוג שדואג לאינטרסים של שניהם תוך כדי תיווך בניהם, מה שמקטין קונפליקטיים אפשריים.

 

"ברגע שיש שני עורכי דין", מסביר הלפונס, "הגירושין עלולים להפוך למלחמת אגו ולהימתח על פני תקופה ארוכה. גם זוגות שהגיעו להסכמה התחלתית בגישה חיובית, ברגע שהם מערבים שני עורכי דין שרוצים לגזור קופון, עלולים רק להרע את המצב. היתרון הגדול בשיטה שלנו הוא ששלושה ימים פשוט לא נותנים מספיק זמן לשמור טינה ולתת לאגו להכתיב את הזמן והמחיר של הגירושין".

 

אחרי שיחת ההיכרות ובמידה והזוג נמצא מתאים הם נשלחים לעשות שיעורי בית במשך כשבועיים. בתקופה זו הם צריכים לחשוב איך הם רואים את הגירושין מבחינה פרקטית. כלומר, מה קורה עם הבית, מה קורה עם הילדים ואיך מחלקים את הרכוש, לדעתם. בסוף השבועיים האלה הם עושים צ'ק אין במלון ביום שישי, ומשם מתחיל ההליך המהיר שבסופו הם מתגרשים.

 

ובכל זאת, תסכימו איתי, יש משהו קצת חשוד בכל העסק הזה. בכל זאת, דחיל ראבאק, כמה פעמים שמענו על הליכי גירושין שנמתחו כמו מסטיק על גבי שנים, אז איך פותרים את כל זה ב-48 שעות, אינטנסיביות ככל שיהיו?

 

"התהליך לא מתחיל ונגמר ב-48 שעות, ובטח שמבחינה מקצועית אנחנו מבטיחים רמה גבוהה וסטנדרט איכות אחיד לתהליך הרגיל. זוגות שפונים אלינו מתחילים מסלול שלאו דווקא יסתיים במלון, אבל את מה שנמשך שנים אנחנו עושים ביום. הם נפגשים עם רואה חשבון, נוטריון, פסיכולוג וכל איש מקצוע אחר שבני הזוג או המשרד מחליטים שיש בהם צורך. כל זוג יקבל את חבילת אנשי המקצוע הרלוונטיים כמו, למשל, הערכת שווי של ציוד שאנחנו נכין עבורם במשך השבועיים האלה, כך שכתיבת החוזים ואשרור הפרטים יהיה מיידי".

 

העלות, אגב, היא לא יקרה במיוחד: 2,500 יורו, ותודו שזו עסקה די משתלמת כשבזמן הגירושין שלכם אתם יכולים להתקשר גם לרום סרוויס.

 

"הדבר היחיד שמשותף לזוגות שמגיעים אלינו", מסכם הלפונס, "הוא הנכונות לפתור את המשבר בחייהם בצורה חיובית כמה שניתן. ההצלחה של התהליך נמצאת בידיים של הזוגות. בהולנד יש מודל הידברות בשם 'מודל הפולדר' שעיקרו תיווך והגעה להסכמה. המודל נמצא בשימוש בפוליטיקה ההולנדית, אבל גם בחיי היום יום. יש צורך להקשיב ולתווך בין העמדות עד שנגיע לדרך המלך, שהיא לאו דווקא פשרה. מבחינתינו זאת פשוט דרך החיים ההגיונית".