האם אי-פעם זה ייראה כך? תכנון אפשרי של חזרת פליטים לארץ, המוצג בתערוכה (צילום: DAAR)
האם אי-פעם זה ייראה כך? תכנון אפשרי של חזרת פליטים לארץ, המוצג בתערוכה (צילום: DAAR)

 

הערב (יום חמישי, 15.9) תיפתח בגלריה "זוכרות" בתל אביב תערוכה, המנסה לתת פתרון תכנוני ממשי לאחד הנושאים הטעונים בחברה הישראלית: שיבת הפליטים והעקורים הערבים מ-1948. עמותת "זוכרות", המפעילה את הגלריה – כנראה הגלריה הפוליטית היחידה בישראל - נוסדה ב-2001 ומטרתה להביא את נושא הנכבה לידיעת הציבור. לפני שנתיים הציגה הגלריה את התערוכה "אלימות מכוננת 1950-1947", שאצרה אריאלה אזולאי, שעוררה עניין רב והייתה מהבולטות בשנים האחרונות. בעקבותיה יצא לאור ספר (היוצא כעת גם באנגלית), שתרם משמעותית לחיזוק השיח סביב הנקבה, "האסון" של הפלסטינאים במלחמת העצמאות.  

האפשרות שפליטים פלסטינאים יחזרו בעתיד לישראל היא לא רק אקט פוליטי מאיים וטראומטי: יש לה גם משמעות פיזית אדריכלית. לפני כשנה התקיימה ב"זוכרות" סדנה, שעליה נכתב לראשונה ב-Xnet ובה הוצעו פתרונות תכנוניים לקליטת הפליטים. כעת, התערוכה החדשה מציגה מבחר עבודות המציעות, כל אחת בדרכה, פתרון אחר לשיבת הפליטים. פתרונות אלה גם מוצגים בגיליון החדש של כתב העת "סדק", בעריכתו של תומר גרדי.  

 

איזה כפרים נבחנים כאן? 

 

רוב המציגים הם אדריכלים ומעצבים. בולטת עבודתה של נינה ואלרי קולובראטניק, המבוססת על עבודת מחקר שערכה לאחרונה במחלקה לאדריכלות באוניברסיטת גראץ, אוסטריה. היא בחנה את המקרה של הכפר ענאן, ששכן עד 1949 בגליל, וכיום שוכן בו היישוב הקהילתי כפר חנניה, ומציעה אפשרות לקליטת הפליטים בו.  

  

התכנון של חנא פרח. חידוש הכפר בירעם (צילום: חנא פרח)
התכנון של חנא פרח. חידוש הכפר בירעם (צילום: חנא פרח)

 

חנא פרח, העוסק כבר שנים בתכנון חידוש הכפר בירעם על גבול לבנון, ואחמד ברקלי שפיתח פרויקט בסדנת אדריכלות שנערכה בבית סאחור, אף הם מציגים בתערוכה. כמו כן יוצגו תוצרי הסדנה שערכה עינת מנוף, שביקשה לתכנן את שיבת הפליטים לכפר מיסכה הסמוך לכפר סבא, ועשתה שימוש בתהליך תכנון עקרוני של שיתוף ציבור בו נטלו חלק 14 משתתפים, מחציתם ישראלים ומחציתם פלסטינים. בתערוכה הנוכחית מוצגים תוצרי הסדנה לאחר ששוכללו להדמיות ולתוכניות. 

 

מתוך הסדנה על כפר מיסכה, ליד כפר סבא (צילום: עינת מנוף)
מתוך הסדנה על כפר מיסכה, ליד כפר סבא (צילום: עינת מנוף)

 

האוצרת אביב גרוס-אלון מגלה, כי הפרויקט הבא של העמותה יהיה קרוב מאוד לגלריה: בתל אביב עצמה. העמותה תחקור ותפתח את רעיון שיבת הפליטים לחמשת הכפרים שפעלו בסביבת העיר, ובהם שייח מוניס (היום רמת אביב), סומייל (אבן גבירול-ארלוזורוב) וסלמה (כפר שלם). "אנחנו לא רוצים להביא פתרון מוגמר", היא אומרת, "אלא להציג ניסיון ולהראות שיש כמה אפשרויות לפתרון השיבה של הפליטים והעקורים לשטחי ישראל, חזרה אל המקומות מהם גורשו בעקבות מלחמת 48'". 

 

מרחב משותף 

 

במסגרת התערוכה ייערך בגלריה ערב עיון, שיתקיים הערב בשעה 20:00, ויעסוק בשאלה איזה סוג של מדינה תעוצב עם שיבת הפליטים והעקורים. בין הדוברים: פרופ' יהודה שנהב מהחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל אביב; ד"ר ראיף זריק מהמרכז האקדמי כרמל, חיפה; ואליעז כהן, תושב כפר עציון וחבר תנועת "ירושלום" המקדמת את רעיון המדינה לשני עמים.  

 

הצעתו של אחמד ברקלי, המוצגת בתערוכה (צילום: אחמד ברקלי)
הצעתו של אחמד ברקלי, המוצגת בתערוכה (צילום: אחמד ברקלי)

 

בהמשך יתקיים אחת לחודש ערב עיון, שיעסוק בכל פעם בהיבט שונה של רעיון שיבת הפליטים. שניים מאותם ערבים יוקדשו לתכנון: ב-1.12 יציג האמן גיל מועלם-דורון עבודה אדריכלית שאותה תיכנן בשיתוף תלמידים וסטודנטים: תכנון של בית משפחת ביבי ברחוב עזה 13 ביפו. מועלם דורון יציג את תכנון שיבת המשפחה אל ביתה באמצעות הדמיות ומודלים. ערב שני יתקיים ב-29.12, ויזמין מתכננות להגיב על התערוכה ועל הפרויקטים במטרה לקדם את הרעיונות. 

 

מתי והיכן: 

בזמן שעות פעילות המשרד, ובנוסף התערוכה תהיה פתוחה בימי ג' 10:00-18:00 ובימי ו' 10:00-13:00. גלריה זוכרות 03.6953155, אבן גבירול 61 תל אביב