שימו לב קוראים ילידי 1990 ומעלה: פעם, לפני כמה עשורים, החזיק כל בית ישראלי שכיבד את עצמו אוסף של בובות בתלבושות לאומיות. על מדף בתוך שפופרות פלסטיק שקופות ניצבו בובה הולנדית עם קבקבי עץ, בובה רומניה עם שמלה רקומה ועוד ועוד בובות ככל שבעלי הבית יכלו לנסוע בעולם.

 

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

בתחרות מיס יוניברס הבינלאומית שהתקיימה השבוע הפך אוסף התלבושות הזה להיות מופע חי, נוצץ ואקסטרווגנטי. במדינות רבות מתבססות התלבושות על מסורות קיימות, במדינות אחרות – כמו ישראל למשל – אין מסורת ממשית ולכן העיצובים הם כיד הדימיון וההשראה. השנה, בתחרות מיס יוניברס הגדולה בתולדותיה, הציגו קרוב ל-90 יפהפיות מכל העולם תלבושות מרהיבות וגדולות מהחיים במה שהיה אחד המופעים המעניינים ביותר של התחרות.

 

לעטוף אנשים בדגל זה פומפוזי

 

עיתונאי האופנה של אתר Xnet, איתי יעקב, דווקא לא מתלהב: "אני זוכר את הסיפור שהיה פה בשנת 2000 עם רנה רסלאן והשמלה הלאומית שעוצבה בצורת דגל ישראל. זה העלה את הסוגיה בדבר זהות ולאומיות שרלוונטית גם במדינות אחרות: האם דוגמנית אוסטרלית ממוצא מאורי היא מאורית או אוסטרלית? איזה לאום הדוגמנית מייצגת, את הקבוצה שלה או את הלאום השולט?

 

מיס ארה"ב. גלימת דגל וכובע קולוניאלי (צילום: אתר מיס יוניברס)
מיס ארה"ב. גלימת דגל וכובע קולוניאלי (צילום: אתר מיס יוניברס)

 

"יש משהו קצת אנכרוניסטי במופע הזה: כולם מדברים היום על אופנה גלובלית, כולנו רוצים להיות אזרחי העולם הגדול. לדבר על לאומיות זה פחות רלוונטי, לעטוף אנשים בדגל זה פומפוזי ופחות פוליטיקלי קורקט".

 

ואם כבר תלבושת לאומית, יעקב היה רוצה לראות יותר דגש על אופנה מקומית יצירתית ועדכנית מאשר גרסה נוצצת של דימוי מוכר וידוע. "היה יותר מעניין אם היו נותנים לכל מדינה להציג חזון עיצובי שמגיע ממנה".

 

זאת ציפור? שפירית ירוקה? לא, זאת מיס ונצואלה (צילום: אתר מיס יוניברס)
זאת ציפור? שפירית ירוקה? לא, זאת מיס ונצואלה (צילום: אתר מיס יוניברס)

 

קרנבל על הבמה

 

מצד שני אפשר לטעון, שבעולם שהופך ונעשה אחיד, כשמסורות מקומיות נדרסות בידי תוצרי תרבות גלובלים ושפות ייחודיות נכחדות, מופע שמבוסס על מסורת מקומית הוא אירוע מעניין ורצוי. גם יעקב מסכים שהיו כמה תלבושות מדהימות: "פנמה למשל. הם הצליחו ליצור תלבושת ממש מרהיבה שמשלבת השראות קצת מקסיקניות ואלמנטים אינדונזים אפילו, עם עיטורי הראש האלה. זה גם אחד הבגדים הפחות חושפניים. זאת התלבושת שהכי הרשימה אותי.

 

"כל מדינות דרום אמריקה, ונצואלה, ברזיל ואחרות - עשו משהו מאוד קרנבלי. סין יצרו משהו מאוד יפה, השילוב של הרקמות זהב מקסים בעיני. הפרנזים יוצרים תנועה ונפח.

 

"צרפת ממש ביזיון. השמלה לא נראית טוב, היא לא מחמיאה לגוף של הדוגמנית, הפרשנות היא מאוד אחד על אחד".

 

זה מצחיק! הם עשו מין מחווה פרודית, עם הפאה הזאת והרקיקים הצרפתים על המגש. אם אין לחם וכל זה.

"אז השאלה אם זה בהומור. ברוב המדינות נראה שלקחו את זה לגמרי ברצינות. וגם אז זה הכי קלישאה. אפשר לעשות פרשנות על מארי אנטואנט, תראי איזה דברים יפים עשו בסרט של סופיה קופולה לפני כמה שנים".

 

מה עם גרמניה? נראה שהנציגה שלהם לקחה את התלבושת של הרום סרוויס מהמלון.

"כן, זה נראה לי גם בחצי הומור. יצאה להם משרתת".

 

התלבושת הגרמנית. לסדר את החדר? (צילום: אתר מיס יוניברס)
התלבושת הגרמנית. לסדר את החדר? (צילום: אתר מיס יוניברס)

 

ולגבי נציגות מהשכונה שלנו, יעקב מפרגן לתלבושת המצרית, "אהבתי, הגזרה מאוד עכשווית, הצללית מאוד מחמיאה. לקחו את הסגנון הפרעוני למקום אחר. היו יכולים להלביש אותה בזהב ומראה מאוד קלאסי אבל נתנו טוויסט עם השרוולים האלה".

 

הקנדים התמודדו עם הנושא שדיברנו עליו, קבוצות מיעוט. בתור מי שהתחפשה בגיל חמש לאינדיאנית (אז עוד קראו לזה ככה) עם טוניקה מיוטה, חשבתי שזאת תחפושת האמריקאית הילידית הכי מרשימה בעולם.

"אבל זו פרשנות נורא אחד לאחד, זה קצת מפריע לי".

 

ואנחנו? באופן מסורתי התלבושות הישראליות הרבה יותר צנועות מהעושר הבוהק שהוצג בסאו פאולו. קים אדרי לבשה שמלה לבנה שעיצב דני מזרחי בהשראת מלכת שבא. צנוע, כן, אבל עדיין חגיגי יותר מהבובה הישראלית שניצבה על מדף הבובות פעם, בבגדים של קיבוצניק בזמן חליבה.

 

 אולי בתחרות הבאה את תייצגי את ישראל? הירשמי לתחרות מלכות היופי

 

התלבושת הצרפתית. קלישאה או יציאה? (צילום: אתר מיס יוניברס)
התלבושת הצרפתית. קלישאה או יציאה? (צילום: אתר מיס יוניברס)

____________________________________________________

 

עוד במלכות היופי: