מערכת מנטה

פיליס גלזר מגישה: עוף צלוי עם פירות יבשים


צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ'

 

חומרים ל- 9 מנות: 
 3 כפות שמן זית
‭1 1/4‬ ק"ג בצלים, פרוסים
2 כפות דבש
1 כפית הל טחון
1 כפית קינמון טחון
 100 גרם משמשים מיובשים
 100 צימוקים כהים
 150 גרם תאנים חצויות
 מלח ופלפל, לפי הטעם
 ‭1/2‬ ק"ג חזה עוף, ללא עור
 ‭1 1/4‬ ק"ג כרעיים
 1 כף כורכום ‭4 +‬ כפיות שמן זית
 2 כוסות מים
 
לקישוט: 
 ‭1/2‬ כוס שקדים חלוטים, חצויים או במקלות, קלויים
פטרוזיליה קצוצה 
 
אופן ההכנה:
‭.1‬ מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל על אש בינונית־גבוהה כ־20 דקות, עד שהבצל מתחיל להשחים. מוסיפים את הדבש ומבשלים עד שהבצל שחום. מוסיפים הל, קינמון ופירות יבשים. מתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם (אפשר להכין יום קודם ולשמור במקרר)‭.

2 . מניחים בתבנית משומנת שכבה אחידה של תערובת הבצל והפירות.

‭.3‬ שוטפים את העוף ומייבשים. מורידים את הסחוס המרכזי מחזה העוף, וחותכים את החזות ל־8 חתיכות.

‭.4‬ מערבבים כורכום עם שמן, ומורחים כל חתיכת עוף בתערובת. מחביאים את חתיכות חזה העוף בין הפירות היבשים ומניחים את יתר חתיכות העוף למעלה. מתבלים במלח ובפלפל. יוצקים את המים מסביב לעוף ומכניסים לתנור שחומם היטב ל־180 מעלות כשעה. מוודאים מדי פעם שיש מספיק נוזלים, ומוסיפים רבע כוס מים רותחים לפי הצורך.

‭.5‬ מקשטים בשקדים ומעט פטרוזיליה.

 

אראלה טהרלב בן־שחר ממליצה: הפלגה משפחתית


צילום: אדוארד קפרוב

"היכונו לסיבוב", מלמד אותנו נחשון צוק, מדריך השיט שלנו, כשהיאכטה הקטנה עוד במים הרדודים. אנו יוצאים להפלגה משפחתית שבה נתנסה בהשטת יאכטה – להרים מפרשים, למתוח חבלים, לשלוט בהגה ולאמוד את כיוון הרוח ועוצמת הגלים. אנו לומדים לומר "היכונו לסיבוב" כיוון שסיבוב היאכטה מחייב תיאום בין השולט בהגה לאוחזים בחבלים, אבל אני חושבת שהסיבוב הוא דווקא התפנית שהמשפחה שלנו הולכת לעבור, שתגרום לכך שכולנו נתנסה באותה מציאות ונפעל בשיתוף פעולה, שבמקום שנהיה איש־איש לפלאפונו או לאייפודו, נחווה יחד את רוח הים וכחול הגלים.
בן זוגי מכוון את ההגה בכל הכוח, ותפקידי להסתכל מתי המפרש כבר יכול לתפוס את הרוח מן הצד השני. אני מתלבטת אבל משחררת את החבל בדיוק בזמן והבנות ממהרות למתוח אותו. הספינה נוטה על צדה האחר, וכולנו מביטים בסיפוק על המפרשים שצייתו לנו, על היאכטה שהסתובבה, ועלינו – משפחה שהצליחה לשתף פעולה ולהשיט את ספינתה ללב ים.
לרגע שלווה. הרוח מלטפת את הפנים, ריח הים מחלחל לאף, והכחול מכל עבר עושה מסאז' לעיניים. גם הבנות נהנות מהאווירה המשפחתית, ומבקשות לטבול את הרגליים במים. בעוד אנו מתלבטים אם להרשות או לא, מגיע גל גדול שמזכיר לנו שכאן כולנו באותה הסירה. מיד כל אחד מתפקד לעמדתו, וכולנו מתריעים: "היכונו לסיבוב".
"תארי לעצמך מה קורה למשפחות שאינן מסתפקות בהפלגת ההיכרות בת השעה וחצי וממשיכות לקורס השטת יאכטה בהפלגה בת יומיים", מתגאה צוק, מנהל מועדון השיט רוח גבית, המתמחה בעריכת קורסים מזורזים להסמכת סקיפרים ומשיטי יאכטות, וגם קורסים להורים וילדים. "בשנים האחרונות הספורט המשפחתי הולך ונעלם", מסביר צוק, "השיט ביאכטה הוא הזדמנות מצוינת לבילוי כזה. אינני פסיכולוג ואני לא מנחה את הגיבוש המשפחתי, אבל אני יכול להעיד שהדינמיקה של הורים וילדים אחרי יומיים של גיבוש היא שונה".
ואכן, כשאנחנו יורדים מהיאכטה בתום ההפלגה וצופים על המים הכחולים של נמל עכו מן היבשה, אנחנו מושיטים זה לזה ידיים. אולי כי אנחנו עדיין לא כל כך יציבים, ואולי כי היינו מוכנים היטב ל"סיבוב" המשפחתי.  
"רוח גבית", הפלגת היכרות משפחתית: 240 שקל לשעה, קורס להורה וילד: 2,400 שקל ל־16 שעות. לפרטים – בטלפון של נחשון צוק: 054-9702770

 

דלי רום מגישה אימון למוח: מה אתם יודעים?

שאלות:
1. מהו מקוניום?
2. מה משמעות המילה "אנטומיה"?
3. מהו טאלי?
4. מהו קנטלופ?
5. מהו מוירה פואמה?
6. מהן מיאזמות?
7. מהי הפרעת גוף דימורפית?
8. מהם פאגוציטים?
9. איזה ויטמין מקושר להימצאותו ש החיידק הליקובקטר פילורי במערכת העיכול?
10. מהו קרטיניזים?

 

צילום: שאטרסטוק


תשובות:
1. הצואה הראשונית של היילוד. בדרך כלל מופרשת אחרי הלידה, אבל אם העובר סובל ממצוקה, הוא עלול להפרישה עוד ברחם ואז מתקבלים "מים מקוניאלים".
2. מקורה של המילה ביוונית ומשמעותה "חיתוך".
3. צלחת גדולה או מגש שבו מוגשות ארוחות עממיות בהודו.
4. זן נפוץ של פרי המלון.
5. עץ האון הברזילאי - משמש לטיפול באין אונות ובחשק מיני ירוד ברפואה העממית.
6. מונח מתחום ההומיאופתיה, שם כולל לגורמים מחוללי מחלות.
7. אמונה שחלק מגוף האדם פגום.
8. מילולית - זוללי תאים, הכוונה לצבא הכדוריות הלבנות המסוגלות להתגונן מפני פלישת הווירוסים והחיידקים.
9. B12.
10. תת-תריסיות מלדה, מחלה התפתחותית על רקע הפרעה הורמונלית.