(דודו פז)
היום בו הותקפה מרגול על-ידי צעירים ערבים
37 שנים לפני שנעצרה בחשד לניסיון הפעלת אלימות נגד אמרגנה, נפלה מרגלית צנעני עצמה קורבן לתקיפה אלימה.
הנה הדיווח, כפי שפורסם בלהיטון (לא נגענו): מרגלית צנעני, הזמרת התימניה הצנומה, עברה בשבוע שעבר חוויה מזעזעת, שבוודאי תיחרט בליבה לעולמים. שלושה צעירים ערבים, תושבי מזרח ירושלים, תקפו אותה באלימות, לאור היום ולעיני עוברים ושבים, באחד הרחובות הראשיים של מזרח העיר."הלכתי יחד עם חברי להקת הליווי שלי לבקר בעיר העתיקה", היא משחזרת את האירוע הטראומטי. "הבנים צעדו כמה עשרות מטרים לפני ואילו אני טיילתי לאיטי והתבוננתי בחלונות הראווה. לפתע הגיחו מולי שלושה צעירים ערבים ופשוט נטפלו אלי. תפסו אותי ביד, משכו לי בבגדים. חטפתי הלם. ניסיתי להשתחרר מהם, אבל הם רק הגבירו את אחיזתם והתחילו לשלוח ידיים. ניסיתי לגלות התנגדות, והם חבטו בי בפרצוף".עוברים ושבים נקהלו סביבם והביטו במחזה מבלי לנקוף אצבע. רק אז, משהבחינו חבריה של מרגלית בהתקהלות, הם חזרו בריצה, חבטו בתוקפים והניסו אותם. מרגלית מצאה עצמה ניצבת בחולצה קרועה, פנים זבות דם, המומה מהניסיון הנבזי לתקוף אותה לאור היום (ספטמבר 1974).
מארב ערבי בסימטאות העיר העתיקה. מרגלית צנעני מותקפת
מה חושבים הגששים על אחד מראשי הפשע המאורגן
הקשרים בין עולם הבידור והפשע המאורגן בישראל, נולדו הרבה לפני פרשת מרגול. בתחילת 1977 הכינה משטרת ישראל מסמך סודי שנקרא "רשימת ה-11". נכללו בה שמותיהם ופרטיהם של 11 אנשים, שנחשדו כראשי הפשע המאורגן בישראל.
בראש הרשימה ניצב מרדכי (מנטש) צרפתי, שעשה הון מעסקי הובלה והיה בעל קשרים בצמרת השילטון, הצבא והמשטרה. מנטש נחשב יעד מספר אחת של המשטרה, שייחסה לו עבירות חמורות של הימורים, סחר בסמים וסחיטה. כל זה לא הפריע לו להתרועע גם עם דמויות מוכרות מעולם הבידור, ובהם חברי שלישיית "הגשש החיוור", שבראיון מיוחד ללהיטון מפליגים בשבחו ומלמדים עליו סנגוריה. להלן ציטוטים נבחרים.שייקה: "מנטש ואנחנו זו מין חברות ישנה וטובה. הוא עושה המון נשפי התרמה לבתי חולים. אנחנו באים למסיבות שלו והוא לשלנו. אני ממש לא מאמין לשמועות שקישרו אותו עם הפשע המאורגן. העיתונות עשתה לו רצח אופי".
פולי: "זה ממש רצח אופי בלי משפט. למרות שמנטש ידיד שלי, מעולם לא שאלתי אותו מה הוא עושה לפרנסתו. מעניינת אותי הידידות בינינו. מנטש עזר למשפחות נזקקות ושיקם אסירים, אולי יותר מאשר כל שרי הסעד בממשלת ישראל".
גברי: "לדעתי, כל המסמך הזה הוא סתם קישקוש. מנטש הוא כמו אבא שלי. הוא אירגן לי את החתונה ואחר כך את הברית של הבן בועז. אני אוהב אותו אהבת נפש" (ספטמבר 1977)
הקשר הצרפתי. גברי בנאי ומרדכי (מנטש) צרפתי חוגגים
מסדנת התיאטרון לסדנת גייסות השיריון
לחיילי המילואים המגיעים לסדנת גייסות השיריון בג'וליס שבגליל המערבי, מצפה הפתעה: הפקידה היפה שקולטת אותם, מוכרת להם מאיזשהו מקום. האסימון נופל להם כעבור זמן קצר: זוהי עופרה חזה, סולנית סדנת תיאטרון שכונת התקווה, שהתגייסה לצה"ל לפני כחצי שנה. ההמשך צפוי: "עופרה, תשירי לנו משהו" הם לוחצים, ולא מוותרים על חתימה, בשביל הילדים.
אז איך זה ש'כוכב' נופל לג'וב אפרורי של פקידה פלוגתית בחיל חימוש? האמת שעופרה נשלחה אחרי הטירונות לצוות הווי נח"ל, אבל יום אחד של חזרות הספיק לה.
היא הועברה ללהקת גייסות השיריון, אבל גם שם לא מצאה את מקומה. "אין לי מה לחפש בלהקה צבאית", מבהירה טוראית חזה. "מה שהם עושים עכשיו, אני עשיתי כבר לפני חמש שנים". (ספטמבר 1977)
להקה צבאית קטן עליה. טוראית עופרה חזה
נא להכיר: גידי גוב, מ"פ צנחנים
בסרט "מסע אלונקות" מגלם גידי גוב מפקד פלוגת צנחנים, המבצעת משימות קרביות מפרכות ותובעניות. לגידי, שעשה את שירותו הצבאי בלהקת הנח"ל, אין כושר קרבי, והעובדה שהוא נאלץ לבצע בעצמו את הפעילות המבצעית השוטפת, כולל צעדות ארוכות, עלתה לו במחיר יבלת מעצבנת ברגל.
מי שטיפל בו במסירות הוא במאי הסרט, ד"ר יהודה (ג'אד) נאמן, רופא במקצועו שבמלחמת ששת הימים שירת כרופא גדודי של חטיבת הצנחנים (ספטמבר 1976)טיפול רפואי צמוד. גידי גוב (ימין) ודב'לה גליקמן ב"מסע אלונקות"
ר' אורי זוהר מוכן להנחות רק דברי תורה
הבדרן אורי זוהר חזר בתשובה, ויצר בעיה קשה לאיציק קול, מנהל אולפני הרצליה ומפיק שעשועוני הטלוויזיה "תשע בריבוע" ו"זה הסוד שלי", שאותן הינחה זוהר עד פרישתו לאוהלה של תורה.
עם זאת, קשרי הידידות בין השניים נותרו כשהיו, ואורי אף כיבד את איציק בנוכחותו בטקס ברית המילה של בנו, בשבוע שעבר. השבוע הם שבו ונפגשו באולפנים, כשהרב-בדרן הגיע לביים סירטון פירסומת עבור חברת ביטוח. זאת, למטרות פרנסה בלבד, ובאישור מיוחד של הרב נח ויינברג, ראש הישיבה בה הוא לומד. מה הסיכוי לראות אותו שוב על המסך הקטן? "אני מוכן להופיע רק אם תהיה טלוויזיה במעגל סגור ברובע היהודי העתיק בירושלים, וגם אז רק בדיונים על דברי תורה", אומר זוהר לכתבנו (ספטמבר 1978)
הסנדק. ר' אורי זוהר ואיציק קול מקיימים את הברית
חלטורה אקספרס בלוס אנג'לס
שוש עטרי, שדרנית קול ישראל, עושה חלטורה בארצות-הברית. באמצע 1980 היא לוקחת חופשה מהרדיו ומצטרפת לצוות המגישים של "ישראל אקספרס", תחנת רדיו בלוס אנג'לס המשדרת בעברית, שעתיים ביום, ומדווחת על כמאתיים אלף מאזינים קבועים.
שוש לא לבד. לצידה באולפן יושב ראובן לוי, לשעבר מגיש תוכניות מוסיקה ב"קול השלום" של אייבי נתן. מעבר לזכוכית האולפן צופה בהם העיתונאית שרית ישי, עורכת החדשות של התחנה. שוש ולוי מגישים יחד את מצעד הפיזמונים העבריים של התחנה, והשבוע צועד בראש גידי גוב בשירו "שקיעה נוגה", ואחריו אבי טולדנו עם "כל חיי" ועופרה חזה עם "שיר הפרֵחה" (ספטמבר 1980). "ישראל אקספרס" משמשת גם כתובת טבעית לאמנים ישראלים שמגיעים להופעות בלוס אנג'לס. בין אלה שהגיעו והתראיינו לתחנה - ציפי שביט, יהורם גאון, אבי טולדנו וגלי עטרי, אחותה הצעירה של שוש. מצעד הדולרים. שוש עטרי וראובן לוי באולפן "ישראל אקספרס" בלוס אנג'לס
חג אהבה צרפתי לצמד הישראלי
הצמד הישראלי שוקי ואביבה עושים חיל באירופה בכלל ובצרפת בפרט. השבוע הוענק להם תקליט זהב על מכירת רבע מיליון עותקים מאריך-הנגן שלהם, "חג לאהבה".
שוקי לוי ואביבה פז, בת-זוגו לצמד ולחיים (הכירו והתאהבו על במת המחזמר "שיער") פרצו למצעדי הפיזמונים באירופה בתחילת שנות ה-70', בלהיט "סיניורינה קונצרטינה". האמרגן והמנהל האישי שלהם היה חיים סבן, שקשריו עם שוקי החלו עוד מימי להקות-הקצב של שנות ה-60' (הוא בלהקות "טלסטאר" ו"השוקולדה" עם צביקה פיק, סבן בלהקת "האריות").הצמד התפרק אחרי מספר שנים, להיטים ואלבומים במספר שפות, אביבה חזרה לישראל ושוקי התנחל בלוס אנג'לס, שם פצח בקריירה מפוארת של מלחין מוסיקה לסרטים ולסדרות אנימציה בטלוויזיה. הוא גם תרם להצלחה ההיסטרית של הסידרה "פאואר ריינג'רס", יחד עם שותפו לעסקים חיים סבן (ספטמבר 1977)סיניור וסיניורינה. שוקי ואביבה בהופעה
מצדה נפלה שנית (לידי האמריקנים)
סוללת כוכבים נוחתת השבוע בישראל, לתחילת צילומי המיני-סידרה האמריקנית עתירת התקציב "מצדה". שני הכוכבים הראשיים של האפוס ההיסטורי הם פיטר אוטול ("לורנס איש ערב") הבריטי, שיגלם את מפקד הצבא הרומאי, ופיטר שטראוס (הסידרה "עשיר ועני"), בתפקיד אלעזר בן יאיר, מנהיג המורדים המתבצרים במצדה. שחקנים נוספים: אנטוני קווייל, דיוויד וורנר, ברברה קאררס, דיוויד אופטושו ופול סמית.
עם נחיתתם בישראל התייצבו אוטול, שטראוס והבמאי בוריס סיגל למסיבת עיתונאים רבת משתתפים במלון "שרתון" בתל-אביב (ספטמבר 1979)המורד והמפקד. פיטר שטראוס (ימין) ופיטר אוטול ב"מצדה"
למה לי לקחת פרסים?
אריק איינשטיין מסרב לקבל את "תקליט הכסף" של להיטון, המוענק לצועדים בראש מצעד הפיזמונים העברי. "אני לא משתתף במשחקים האלה", הוא מנמק את החלטתו. "אני עובד ברצינות ולא על מנת לקבל פרס. הפרס שלי זה שאנשים יעריכו את עבודתי ויקנו את התקליטים שלי. אפילו אם אזכה ב'כינור דוד' (פרס יוקרה שהעניק בשעתו העיתון 'ידיעות אחרונות'), לא אבוא לקבל אותו".
לשלום חנוך, שותפו ללהיט "למה לי לקחת ללב", אין בעיה לקבל את הפרס גם בשמו. "אני רואה בתקליט הכסף שי הערכה של קוראי להיטון למוסיקה שלי", הוא מנמק (ספטמבר 1970)מוותר על הכבוד. אריק איינשטיין ושלום חנוך
תקליט זהב חלומי לחדווה ודוד
הלהיט "אני חולם על נעמי" בביצוע הצמד חדווה ודוד, זכה במקום הראשון בפסטיבל הזמר הבינלאומי של יפאן לשנת 1970. מאז, ובמשך שנה תמימה, לא ירד מהכותרות ומהמצעדים. חברת התקליטים RCA יפאן אף הגדירה אותו כאחד הלהיטים הגדולים ביותר ביפאן מאז ומעולם. לרגל מכירת התקליטון המיליון בארץ השמש העולה, העניק נציג החברה לצמד תקליט זהב.
עבור חדווה זה לא האירוע המשמח היחיד. בחודש הבא היא עומדת להינשא לבחיר ליבה, הרופא היהודי-אמריקני דדלי דנוף. החתונה תתקיים בתל-אביב (ספטמבר 1971)נעמי שווה זהב. נציג חברת התקליטים היפאנית מעניק תקליט זהב לחדווה ודוד
אביב גפן על הידיים של אבא
משפחת גפן מתייצבת בהרכב מלא לחגיגת ברית המילה של תום, בנם בכורם של הזמר דני ליטני ואשתו יהודית, במועדון "החצר" ביפו. אבא יהונתן גפן, סופר ומשורר מחונן, כתב לדני ליטני כמה וכמה להיטים, והשניים אף העלו יחד שני מופעים מוסיקליים סאטיריים.
נלוו ליהונתן אשתו נורית והילדים אביב ושירה, שכל אחד מהם עשה בבגרותו קריירה מרשימה - אביב גפן כמוסיקאי יוצר, שירה גפן כשחקנית, ותסריטאית. (ספטמבר 1976)התפוח לא נפל רחוק מהגפן. יהונתן ונורית גפן עם אביב (על הידיים) ושירה
מישל עזרא ספרא ובניו נגד קיפוח עדות המזרח
יהדות המזרח זוכה להנצחה בסידרת טלוויזיה יוקרתית ועתירת תקציב - חמישה מיליון לירות (סכום שיא במונחים של שנת 1980) - שצילומיה החלו בימים אלה. הסידרה, "מישל עזרא ספרא ובניו", על-פי ספרו של אמנון שמוש, מגוללת את סיפורה של משפחה יהודית אמידה בעיר חאלב, בסוריה של תחילת המאה הקודמת. בתפקידים הראשיים: מכרם חורי (מישל, אבי המשפחה) ולילית נגר (אשתו לינדה). לצידם מופיעים עמוס לביא ז"ל, דוד מנחם, אברהם ניניו, נתן כוגן, שלומית טריגר ושושנה דואר.
הסידרה היא בת חמישה פרקים, אך בשל העלות הגבוהה של ההפקה, מצלמים תחילה רק את הפרק הראשון, ולאחר קבלת תגובות על הפרק יחליטו יוצרי הסידרה אם להמשיך ולצלם את שאר הפרקים. התגובות מצוינות, והסידרה מצולמת במלואה.
מדוע דווקא משפחה ממוצא מזרחי? מסביר ניסים דיין, התסריטאי והבמאי: "צופי הטלוויזיה בישראל בקיאים בתרבות ובהיסטוריה של אנגליה, בזכות סדרות משפחתיות כמו "ההגדה לבית פורסייט' ו'על אדונים ומשרתים'. הגיע הזמן להקדיש סידרה למשפחה יהודית-מזרחית, ואגב כך לתקן את העוול שנעשה לעדות המזרח בתוכניות הלימודים בבתי-הספר" (ספטמבר 1980).
התשובה המזרחית למשפחת פורסייט. משתתפי הסידרה "מישל עזרא ספרא ובניו"