ככל שמתקרבים לגראונד זירו, קשה יותר לנשום ולראות", דיווחה כתבת NBC, רמה אליס, בסופו של היום שבו נעלמו התאומים מקו הרקיע המפורסם של מנהטן. בו בזמן דיווח עמיתה מרשת CBS, ג'ים אקסלרוד, כי "פחות מארבעה מייל ממני עמדו בנייני התאומים הבוקר, אך לא הלילה. כעת זהו גראונד זירו, במתקפת הטרור שפיזרה היום הדים רועמים ברחבי המדינה".  

 

באותו בוקר של 11 בספטמבר 2001, התחילה המאה ה-21. הכל כבר צולם, נכתב ונאמר על היום שבו רעד העולם כולו, ועל החלל העצום שהותירו בנייני מרכז הסחר העולמי, "התאומים" שקרסו בדיוק לפני עשור בשוליו של חצי האי מנהטן, באירוע בלתי נתפש שכמו נלקח מסרט אקשן עתידני. התיעוד חסר התקדים של מתקפת טרור נשא מפה לאוזן את המונח "גראונד זירו", שממשיך עד היום לצלק את הנוף של ניו יורק. 

 

המושג עצמו מתאר נקודה על פני השטח שהיא הקרובה ביותר למוקד פיצוץ - נקודה שסופגת את הנזק וההרס הגבוהים ביותר. באופן אירוני, מקור המונח ב"פרויקט מנהטן" והפצצת יפן במלחמת העולם השנייה. וויליאם לורנס, עיתונאי ייעודי ל"פרויקט מנהטן" לפיתוח נשק גרעיני, פירסם ב-1945 כי "אפס הוא שם הקוד שניתן לנקודה הנבחרת לניסוי הפצצה האטומית". בתקופת משבר הטילים של המלחמה הקרה, הוצמד הכינוי דווקא למבנה הפנטגון בוושינגטון, שהותקף גם הוא ביום שבו נפלו התאומים. המרחב הפתוח שיוצרות חמש הפאות מכונה באופן בלתי רשמי גראונד זירו, והקפיטריה במרכזו זוכה לשם "קפה גראונד זירו". 

 

>> מיוחד ל-Xnet: צפו בצילומים מקיפים מאתר ההנצחה וסיור עם האדריכל, מיכאל ארד

 

אבל מאז מתקפת הטרור הגדולה ביותר שחוותה האומה האמריקאית, המלים "גראונד זירו" מעוררות רק זיכרון אחד. יום למחרת האסון, תועדה בתצלום הנפת הדגל האמריקאי בגראונד זירו בידי שלושה כבאים, על רקע ההריסות. "הרוח של גראונד זירו", כפי שכונתה התמונה, לא יכולה הייתה לתאר טוב יותר את התחושות של אותו יום.

 

למרות הצלקות, נסללה באופן מיידי הדרך לשיקום. כבר ביום האסון הודיע ראש עיריית ניו יורק דאז, רודי ג'וליאני, כי המתחם ייבנה מחדש. "אנחנו נצא מזה חזקים מבעבר, קו הרקיע ישוב להיות שלם", הוא הבטיח. באוגוסט 2002 הוכרזה תחרות לעיצוב מחדש של האתר, ומתוך המועמדים הסופיים נבחר ב-2003 סטודיו דניאל ליבסקינד. המרכזי מבין שבעת הבניינים שיוקמו יהיה "מגדל החירות", שצפוי להפוך לבניין הגבוה באמריקה הצפונית.

 

איפה הפרויקט עומד כיום

 

בינתיים הושלם כמעט לחלוטין מבנה 7 של מרכז הסחר העולמי, ושני מבנים נוספים נמצאים בשלבי הקמה. בהשוואה לבנייני התאומים המקוריים, שנבנו במלואם תוך פחות משלוש שנים, מדובר בתהליך יחסית איטי. אנדרטת הזיכרון באתר – שדה עצים הנגדע על ידי שתי בריכות (מיקומם הקודם של בנייני התאומים) – עוצבה על ידי האדריכל הישראלי-אמריקאי מיכאל ארד והיא חורטת על קירותיה את אלפי השמות של הרוגי הפיגועים. המוזיאון והסדנה של גראונד זירו פעילים מאז 2005, ומספקים סיורים במקום, כמו גם תיעוד של מרלון סוזן, שמונה להיות הצלם הרשמי של האתר חודשים ספורים אחרי המתקפה.

 

העניין הציבורי לא פחת גם אחרי 10 שנים: פרויקט קהילתי, המתעד את הבנייה המחודשת של גראונד זירו, מעביר באינטרנט עדכון יומי על הנעשה באזור. בין תמונות לקטעי וידאו ניתן למצוא עדכונים אחרונים על הבנייה באתר, למשל תיעוד המפגש של ההוריקן "איירין" עם גראונד זירו; בשבוע שעבר פורסם ראיון בלעדי של ערוץ נשיונל ג'יאוגרפיק עם נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ורג' בוש, שחשף את ההתרחשויות המדיניות באותם ימים של טרור; וספר חדש מתעד בתמונות את העשור האחרון בחייהם של מאה הכלבים שאיתרו ניצולים בין ההריסות, בודדים מהם עדיין בחיים.

 

עשור אחרי שמטוסי מחבלים כילו את כל מה שנקרה בדרכם, תמונת התאומים מתעמעמת ודועכת באבק הזמן והבנייה המחודשת. למרות המיתון והמשבר הכלכלי, מבטיחים בעלי הפרויקט כי בעוד עשור מהיום יימחק גם גראונד זירו, וקו השמיים של מנהטן ישוב לגרד את השחקים.

 

>> צפו בשידור חי מגראונד זירו