(צילומי העמודים מהספר בעיצובו של כפיר מלכא)

 

המוזיאון ליהדות דוברת גרמנית, השוכן בגוש תפן שבגליל, מפרסם ספר חדש המציג את אוסף המוזיאון, ומבליט את תרומתם האדריכלית של יוצאי מרכז אירופה למדינת ישראל. הספר מציג גם את סיפורו המרתק של המוזיאון עצמו, החל ממשכנו הראשון בבניין עיריית נהריה -- שם פעל מאז 1971 בעקבות יוזמה פרטית של תושב העיר, ישראל שילוני -- ועד למשכנו הנוכחי בין המוזיאונים הפתוחים בתפן.

 

הספר, בעריכתה של רותי אופק, המנהלת והאוצרת הראשית של המוזיאונים הפתוחים בתפן, כולל כאמור פרק אדריכלות נרחב במיוחד. ואולם, הקהילה ה"יקית" הרימה תרומה נכבדה בתחומים רבים הנסקרים בספר, כגון חינוך, אקדמיה, אמנות, מחול, צבא, משפט ופוליטיקה.

 

הצגת תרומתם של האדריכלים יוצאי גרמניה, או בכינויים "יקים", נחשפת כאן כמרכזית בחיפוש ובעיצוב דמותה של החברה החדשה. ראשון האדריכלים שסיפורם מופיע בספר הוא אלכסנדר ברוולד, יליד ברלין, שתיכנן כבר ב-1909 את בניין הטכניון בחיפה. בפרויקט הזה ביקש ברוולד להתחבר למסורות בנייה מקומיות-מזרחיות כגון כיפות וקשתות, תוך מיזוג מרכיבים אירופיים כמו גג וחלונות בעלי קווים ישרים.

 

בניין המוסדות הלאומיים בירושלים. אדריכל: יוחנן רטנר (יליד רוסיה, התחנך בגרמניה)

 

בהמשך מוצגים ריכרד קאופמן, מתכנן מושב העובדים נהלל, הראשון בישראל והמפורסם בצורתו העגולה המושלמת (1921), אריך מנדלסון מתכנן בית נשיא המדינה חיים וייצמן ברחובות (1937), ליאופולד קרקואר מתכנן חדר האוכל בקיבוץ תל יוסף (1933), אוסקר קאופמן מתכנן בניין תיאטרון הבימה בתל אביב (1946), יוסף נויפלד מתכנן בית החולים הדסה עין כרם (1961), ואלפרד מנספלד שנולד אמנם ברוסיה אך התחנך בברלין, ותיכנן יחד עם דורה גד (שהתחנכה בווינה) את מוזיאון ישראל בירושלים (1965) – פרויקט שזיכה את שניהם בפרס ישראל.

 

הספר נחתם בתיאור תהליך עיצוב המוזיאון על ידי המעצב דודיק גל, וכולל תוכניות מפורטות. ראוי לציון עיצובו המוצלח של הספר בידי המעצב כפיר מלכא, שכבר הספיק לעצב כמה מספרי האדריכלות המוצלחים שיצאו בשנים האחרונות בישראל, כמו אלה של האדריכלים דוד רזניק, שמעון שפירא ומשרד אמר-קוריאל. גם בספר החדש השכיל מלכא לשלב בין טקסט לתמונה באופן ראוי להערכה, מה שהופך את הספר ליצירת אמנות בפני עצמה.

 

עוד פרטים באתר המוזיאון

ועל האדריכלים היהודים שעיצבו את פניה של גרמניה -- עד שנספו בשואה