כשהייתי קטנה, ממרח השוקולד היחיד שנמכר בישראל היה זה של "השחר". לכן, בכל פעם שהגענו לביקור אצל המשפחה באיטליה, הדבר הראשון שביקשתי היה לחם עם נוטלה. עם השנים העולם הפך לכפר קטן, וממרח האגוזים והשוקולד הגיע גם לישראל. ילדי כבר זכו לקבל כריך פינוקים עם הרבה נוטלה כשהלכו לגן - אבל לא כל יום, כמובן.

 

לא מזמן פורסם בבלוג הנפלא של דיוויד ליבוביץ מתכון לממרח נוטלה. מיד שמרתי את המתכון, והשבוע החלטתי להכין אותו. אבל לפני שניגש לעבודה, הנה הסיפור של "נוטלה":

 

בשנות ה-40 של המאה ה-20, לאחר מלחמת העולם השנייה, שרר באיטליה מחסור בשוקולד. מר פייטרו פררו, קונדיטור ויצרן שוקולד מהעיר אלבה, התגבר על הבעיה באמצעות פיתוח ממרח שוקולד שבו השוקולד הוא רק מרכיב משני. אלבה שוכנת במחוז פיימונטה, שבו יש עצי אגוזי לוז למכביר - ופררו ניצל את העובדה כדי לייצר ממרח שמבוסס בעיקר על האגוזים האלה. בתקופה המדוברת השוקולד היה יקר פי 6 מנוטלה – כך שהממרח החדש זכה להצלחה מהירה.

 

שמו הראשון של המוצר היה "ממרח ג'נדויה" – על שם ליצן שדמותו היא אחת מגיבורי הקרנבל של אלבה. בתחילה נמכר ממרח הג'נדויה כשהוא ארוז בנייר עטיפה, אך עד מהרה התלוננו עקרות הבית על כך שהילדים מסירים את הנייר ומחסלים את הממרח. מר פררו טרח וחשב, והחליט לשפר את הממרח ולשווק אותו בכלי זכוכית. הוא קרא לממרח החדש "סוּפרקרמה ג'נדויה". בשנת 1964 שונה שמו של הממרח ל"נוטלה", וב-1983 החלו לייצא אותו לארצות הברית.

 

ועכשיו לעבודה:

 

(שיניתי מעט את המתכון של דיוויד ליבוביץ: במתכון המקורי נעשה שימוש בחלב ובאבקת חלב מלא – אך מאחר שקשה להשיג את האבקה בישראל, החלפתי את שני המרכיבים בחלב מרוכז).

 

מרכיבים

  • 1/3 1 כוסות אגוזי לוז
  • 170 גרם שוקולד מריר
  • 120 גרם שוקולד חלב
  • 1/3 כוס שקדים
  • 1 קופסת שימורים קטנה (400 גרם) של חלב מרוכז
  • 3 כפות דבש
  • 1/8 כפית מלח

 

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. מרפדים תבנית בנייר אפייה. מפזרים בתבנית את האגוזים בשכבה אחידה ואופים 10-15 דקות, עד שהם משחימים. מדי פעם מערבבים באמצעות כף עץ (חשוב להשגיח על האגוזים, כדי שלא יישרפו).
  3. בזמן שהאגוזים נאפים ממיסים יחד את שני סוגי השוקולד במיקרוגל (מחממים כל פעם 30 שניות בלבד ובוחשים) או בבן מארי (סיר קטן המונח על סיר גדול שבו מעט מים רותחים).
  4. מוציאים את האגוזים מהתנור ומניחים אותם על מגבת נקייה. מקפלים מעליהם את שולי המגבת ומשפשפים כדי להסיר את הקליפה. המטרה להסיר כמה שיותר קליפה, אך גם אם על כמה מהאגוזים נשארת קצת קליפה זה לא ממש אסון.
  5. שמים את האגוזים החמים ואת השקדים במעבד מזון עם להב מתכת. טוחנים במשך 5 דקות לפחות, עד שמתקבלת תערובת חלקה ככל האפשר. המרקם של התערובת תלוי ביכולת של מעבד המזון שלכם – אך היא לעולם לא תהיה חלקה לגמרי. לי יש מעבד מזון מצוין, אבל התערובת שקיבלתי עדיין היתה פירורית.
  6. מוסיפים לתערובת את השוקולד המומס וממשיכים לעבד בכמה פולסים, עד שהשוקולד נטמע בתערובת. מוסיפים את החלב המרוכז, הדבש והמלח, וממשיכים לעבד עד שהתערובת אחידה.
  7. מעבירים למכל אטום. התערובת עדיין תהיה נוזלית, אבל זה בסדר - לילה במקרר ימצק אותה.
  8. תיאורטית, הממרח נשמר במקרר כשבוע - אצלי הוא החזיק מעמד בדיוק חצי יום.

 

טיפ

  • כדי לקבל ממרח חלק יותר, אפשר להעביר אותו דרך מסננת דקה לאחר שמוציאים אותו ממעבד המזון (כדאי להיעזר בלקקן כדי לדחוף אותו דרך המסננת).

 

  • מתוך הבלוג של מירי גולדנפלד ויוחי מנדיל - אליוליני