אני לא מאמינה באמונות טפלות - לא יורקת על חתולים שחורים ולא מטמינה שום ברווח שבין המיטה לקיר - אבל אם (טפו טפו טפו) הכל בסדר, אני מעדיפה שלא לעשות מזה עניין גדול.

גם מאירוח אני משתדלת שלא לעשות עניין. בהופעות אני אומרת לאנשים בקהל שהדבר הטוב בגיל שלהם (וממש לא משנה לי בני כמה הם) הוא שאם עד עכשיו הם כבר הוכיחו לעולם שהם אלופי הבישול, אז המדליות כבר בדרך ואפשר להירגע – ואם עד עכשיו הם לא הוכיחו לעולם שמגיע להם פרס נובל לקציצות אז אפשר להפסיק לנסות: נראה שזה כבר לא יקרה.

חשוב לי להזכיר שהמילה "אירוח" היא מלשון אורחים ולא מלשון ארוחה. כלומר, הדגש צריך להיות על ההרכב האנושי - אנשים מעניינים שכיף לנו להיפגש אתם. זה הרבה יותר חשוב מלהפליא שוב בבישול ובאפייה.

כדי להכניס סדר בתכנון האירוח והתפריט אני משתמשת ב"שיטת החמסה". באגף האורחים, אני מעלה על נס את האירוח האינטימי – חופן חברים שאפשר לספור על חמש האצבעות של כף יד אחת. תחשבו על זה: לא חייבים תמיד להזמין את כ-ל החבר'ה - אפשר להסתפק באלה שממש משמח אותנו לפגוש. וכך, כשכולם יושבים סביב שולחן האוכל לארוחה לא מפוארת מדי – פתאום הכל נראה ומרגיש הרבה יותר קל ופשוט.

באגף האוכל, אני בעד לתת לפעמים פטור לאבא בופה וגט לאמא סטקייה. "תפריט חמסה" כולל, כפי שמרמז שמו, חמישה מרכיבים:

1. חלבון אחד: או בשר או עוף או דגים או גבינה או ביצים - עם דגש על המילה "או". כי לא צריך "גם וגם".

2. פחמימה אחת: או תפוחי אדמה או אורז או פסטה - יש דפוס, שמים לב? "או".

3. ירק חי.

4. ירק מבושל.

5. פרי בתור קינוח.

למי שזה מרגיש צפוף ו"חסכני" מדי – אני מרשה להוסיף עוד מנה או שתיים של ירקות (עאלק מרשה – תעשו הרי בסוף בדיוק מה שמתאים לכם).

תפריט כזה מתאים למי שרוצה לשמור על המשקל, למי שרוצה לשמור על מסגרת תקציב - ובעיקר למי שרוצה לשמור על השפיות. ובימים אלה, זה מאוד-מאוד חשוב.

אף על פי שהתפריט עלול להיראות סגפני, הוא ממש לא כזה – שהרי כל אחד מהסעיפים הוא בסיס לאינסוף וריאציות. הנה, למשל, דוגמה למנה של ירק חי שהיא בכלל לא סלט - אתם מוזמנים ליהנות ממרק עגבניות קר, כי העגבניות עכשיו אדומות ויפות וזולות במיוחד.

 

   (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

גספצ'ו - מרק עגבניות קיצי

 

מרכיבים (4 מנות)

4-3 עגבניות בשלות מאוד

1 פלפל אדום, נקי וחתוך לקוביות

1 פלפל ירוק, נקי וחתוך לקוביות

1/2 פלפל חריף (לא חובה)

1 ליטר מיץ עגבניות מוכן (מקרטון או מבקבוק)

4 כפות שמן זית

2 כפות מיץ לימון

2 שיני שום

1/2 כוס עלי כוסברה טריים

מלח

פלפל שחור

כמה טיפות צ'ילי (לא חובה)

 

להגשה

4 פרוסות לחם כפרי או שחור

2 כפות עלי נענע טרייה, קצוצים (אפשר בזיליקום במקום)

 

אופן ההכנה

1. במעבד מזון עם להב מתכת או בבלנדר מרסקים עד דק את העגבניות והפלפלים. מוסיפים את מיץ העגבניות, שמן הזית והתבלינים.

2. מרסקים שוב, טועמים ומתקנים את התיבול לפי הטעם.

3. מניחים פרוסת לחם שחור בתחתית כל קערת מרק אישית (חובבי השום יכולים למרוח את הלחם במעט שום כתוש). יוצקים לקערות את המרק ומקשטים בעלי נענע (או ריחן). מגישים מיד.

 

עוד על המופע "עשרת הדיברות למארחת השפויה" - באתר של תמי סירקיס